Proiecte pe anul 2022 ale unor femei de succes din Arad. Este vorba despre membrele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze şi ale Asociaţiei Con Brio

Doamnele din mai multe domenii de activitate și-au prezentat, astăzi, proiectele din acest an în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze. Astfel, cele care fac parte cadrul Asociației Con Brio și din Forum au vorbit despre proiectele pe anul 2022.

Prof.univ.dr. Lizica Mihuț, președinte al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, a moderat întâlnirea, dar a și vorbit despre cartea de publicistică care va vedea lumina tiparului în acest an.

„Am  două proiecte în acest an. Vreau să vorbesc despre  „Atitudini și confesiuni”, o carte de publicistică, dar nu se suprapune cu jurnalismul, deși nu ignoră cotidianul, ci își asumă, cu sinceritate și luciditate, o dimensiune tematică, relevând aspecte evocaționale sau de ordin confesional, precum și aspecte sociale, culturale,spirituale, interrelaționale. Cartea este, de fapt, o crestomație, ce reunește, ca un puzzle, un tablou plurivalent și multicolor despre oameni, evenimente, idei, propunându-și să prelungească clipa în posteritate. Se spune că publicistica este istoria clipei or intenția noastră este ca cele 11 capitole ale cărții să rămână în biblioteci, înfățișând o comunitate , vreme de aproape 7 ani, din 15 septembrie 2015, până în 7 martie 2022. Albumul foto din final depășește această perioadă , înfățișând, selectiv, personalități  de anvergură, oaspeți ai Aradului, în perioada 2004-2020.  Cartea poate constitui o oglindă a realității, invitând la meditație și atitudine. Urmează apoi Simpozionul Internațional Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze, ediția a VII a, precum și cartea, cu același nume, volumul al V-lea, a declarat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Avocatul și scriitorul Viorica Popescu (Lia Alb) a vorbit despre cartea recent lansată și despre prestigiul cabinetelor de avocatură.

„Pornesc de la cele din lume întâmplate și adunate. Sănătatea fizică, psihică și morală este foarte importantă. Vorbesc de cea morală pentru că pentru mine și familia mea morala a fost pe primul loc. Este important să ne apărăm prestigiul cabinetelor de avocatură unde lucrează băieții mei pentru că este foarte important să fi moral chiar și avocat. Am lansat și o carte pe care am scris-o în perioada pandemiei.  Am reușit să citesc Vechiul Testament și pilda lui Iov. De la Iov și Iova am pornit, dar la sfârșitul cărții am povestit și ceva despre o întâlnirea mea cu un preot, călugăr. Vreau să mai scriu o carte „Spovedania Păcătosului” unde să fie în spatele eroului principal multe din păcatele pe care eu le-am încercat să le ocolesc și nu întodeauna am reușit. Personaj poate fi oricare din viața de zi cu zi întâlnit pe stradă, deseori la televizor”,  spune Viorica Popescu.

Ramona Pantea (Pencea) – psiholog clinician, pshihoterapeut specializat în psihoterapii cognitiv-comportamentale a vorbit despre ghidul de bune practici și despre o nouă carte.

„Îmi propun ca în acest an să elaborez un ghid de bune practici în activitatea de expertiză psihologică judiciară pentru că atunci când nu știm să lucrăm, nu avem niște reguli, nu avem o bună comunicare între specialiști actele noastre pot fi grav afectate și în spatele actelor se află destine, vieți de care noi suntem obligați să ținem cont și să protejăm interesele, mai ales dacă vorbim de interesul superior al unui copil.

Mi-am propus să scot, să dau lumină unei cărți la care lucrez de foarte mult timp. M-am tot gândit la titluri. Însă, având în vedere că mi-am schimbat sediul cabinetului, am făcut o mansardă pentru sala de psihoterapie, titlu al fi: „Cu psihoterapia la mansardă”, mansardă însemnând minte sau fiind cu minte într-o perioadă de pandemie, razboi și război personal. Cum să reușim să ne mențiem echilibrul psihologic”, a declarat  Ramona Pantea (Pencea).

Avocatul Diana Maria Chițoi, consilier în cadrul Consiliului Baroului Arad a vorbit despre proiectele pe care le va dezvolta în acest an alături de colegi.

„În anul 2022, în calitate de consilier în cadrul Consiliului Baroului Arad, îmi propun să dezvolt proiecte utile profesiei noastre, și să particip, alături de colegii consilieri și de decanul nostru, la proiectele organului de conducere al profesiei, dedicate realizării strategiei și reformelor viitorului profesiei noastre. În acest sens: m-am alăturat proiectului de digitalizare și modernizare a serviciului de asistență juridică din oficiu; coordonez proiectul vizând apărarea profesiei de avocat și recredibilizarea rolului avocatului în societate,  care vizează:

a. atragerea atenției asupra unor practici periculoase constând în exercitarea clandestină a avocaturii de către nespecialiști, cu repercusiuni grave și ireparabile asupra celor care apelează la astfel de persoane;

b. importanța apărării specializate prin mandatari avocați cunoscători ai legii și ai procedurilor judiciare;

c. pledăm pentru respectarea principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de avocat, în principal libertatea și independența avocatului, atât personală cât și funcțională;

d. asumarea de către specialiștii avocați a calității lor în domeniul juridic și eludarea oricăror forme care duc la încălcarea deontologiei profesionale

Totodată particip la proiectul «Fii avocat în școala ta», un program de educație juridică non-formală în școli, inițiat de UNBR, care presupune susținerea de către avocați a unor ore de educație juridică în școli, în mod voluntar și neremunerat, având ca scop responsabilizarea tinerilor, explicarea de către specialiști a consecințelor juridice a unor fapte de viață și sprijinirea tinerei generații în procesul de evoluție în vederea integrării pozitive ca membri ai societății.

În cadrul Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, precum am arătat la momentul aderării la această asociație, doresc să îmi aduc aportul concret la sprijinireatuturor celor pentru care performanța constituie un mod de existență”, a declarat  Diana Maria Chițoi.

Liliana Bran, directorul Școlii Postliceale Sanitare Arad a vorbit despre proiectele pe care are șansă să le dezvolte an de an.

„Sunt foarte fericită pentru că fac parte din procesul de învățământ deoarece am proiecte de viitor în fiecare an, clădesc ceva pentru cei care vin la orele mele. Acest proiect de viitor mă obligă foarte mult, da îmi dă și o mare satisfacție. Școala Postliceală Sanitarădin Arad are o strălucită tradiție, împlinind recent 100 de ani de existență. Această excepțională tradiție impune elaborarea unei strategii riguroase și eficiente pentru prezent și pentru viitor. În acest context, designul documentelor curriculare are în atenție standarde de calitate privind actul de predare-învățare, cu raportare nemijlocită la imperativele prezentului, precum și la așteptările venite din partea societății față de profesia atât de frumoasă, nobilă, dar și dificilă și anume, aceea de asistent medical. Precizez că UE reglementează prin standarde specifice formarea asistenților medicali. Este important să subliniez că am avut oportunitatea de a participa în mod direct la elaborarea curriculei și pentru asistentul medical generalist. A fost o șansă, dar și o recunoaștere a valorii școlii noastre, probată prin cooptarea mea, în calitate de director și de cadru didactic universitar, în procesul de actualizare  a programelor de învățământ și  nu numai.

Prin largi și profunde dezbateri a acestora în colectivul de cadre didactice a școlii noastre, implementarea lor a fost eficientă și asumată, ca deziderat privind calitatea procesului de învățământ”, a declarat Liliana Bran.

De asemenea, Lili Bran a vorbit și despre resursa umană, dar și despre „Asistenți medicali pentru stomatologie și radiologie dentară”;

„Referindu-mă la resursa umană, învățămîntul medical, un învățămînt de nișă, are cadre didactice, care s-au dedicat integral acestei profesii, ce presupune nu numai cunoștințe  de specialitate, ci și o evidentă și necesară dăruire, uneori, până la sacrificiu de sine pentru «cauza»  semenilor.

Știm cu toții că învățăm mai ușor și eficient ,când ceea ce învățăm putem aplica practic. În acest context, este important ca viitorii asistenți medicali să poată experimenta practica atât în sălile de demonstrații  ale școlii, cât și în spital , în condiții reale ale mediului de muncă viitor.. De aceea acest aspect este o altă importantă provocare pentru școală și pentru instituțiile medicale conexe, dintre care cea mai importantă este Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Implicarea specialiștilor din unitățile medicale, interacțiunea cupacienții,  aplicarea celor învățate  devine astfel parte din formarea profesională.

În prezent sunt înderulare două astfel de proiecte și anume  un proiect Pocu in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad: „Asistenți medicali pentru stomatologie și radiologie dentară” – cod MySmis 130613, precum și un alt proiect în colaborare cu institutul de formare a asistențilo rmedicali HIVSET Turnhout Belgia. Cele două proiecte sunt oportunități de dezvoltare atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice.

Continuarea acestor activități poate fi un proiect de viitor la care se adaugă și scrierea unei cărți de specialitate, care abordează probleme teoretice dar și practice/aplicative privind profesia de asistent medical.

Desigur, mă voi implica, în continuare, în activitatea Forumului Prieteniei și Colaborării româno chineze și a  Asociației  Con Brio, iar în prezent, elaborez o lucrare pentru Simpozionul.Internațional, ediția a VII-a din toamnă”.

Aureliana Man, doctor în economie și Ana-Maria Dragoș nu au fost prezente la conferință, însă au transmis câte un material despre proiectele lor.

„Consider că doctoratul în economie și teza de doctorat, privind fiscalitatea,nu reprezintă finalul pregătirii mele profesionale, în condițiile în care legislația este în continuă schimbare și au loc chiar modificări fundamentale. Precizez că este important să cunosc aceste modificări și să le aprofundez, deoarece competența profesională este un deziderat al meu dintotdeauna.

De asemenea, pe plan profesional îmi propun să elaborez2 articole de specialitate, care să învedereze soluții și fundamente teoretice privind domeniul de mare interes, care este fiscalitatea în România.

Prezența mea în Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chinezeare ca temei, admirația pe care am avut-o dintotdeauna față de cultura și civilizația chineză, cu o vechime de 6000 de ani.

Îmi propun să ofer consultanță în domeniu fiscalității, în mod gratuit, celor interesați  de propria lor perfecționare.

Lucrez în prezent lafinalizarea lucrării mele, pe care o voi susține la Simpozionul Internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”, ediția a VII-a, ce va avea loc în această toamnă”, a declarat Aureliana Man.

Ana-Aaria Dragoș, președinta Asociației Con Brio a transmis că proiectul personal prioritar este familia: „Când familia este bine, avem resurse inepuizabile pentru tot ceea ce facem pentru noi, dar și să  contribuim la binele societății în care trăim. În ultima perioadă pot să spun că mi-am evaluat și reevaluat prioritățile. Multe dintre planurile mele vor suferi amânări. Desigur activitățile stabilite în cadrul Asociației CON BRIO și a Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze sunt  prioritare și de suflet, atât  pentru mine cât și pentru membrele acestor două organizații. Având în vedere contextul politic actual și anii pandemici  cred că fiecare dintre noi am ajuns să prețuim mai mult viața și familia, să ne bucurăm de ce avem, să ținem prieteniiaproape și nu în ultimul rând să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare zi din viața noastră”.