Discutăm despre PRIMUL AUDIT efectuat de Curtea de Conturi la UAV ÎN ULTIMII 8 ANI
Jurnalista Brîndusa Armanca i-a făcut un cadou de 8 martie de un umor academic aparte recoriței UAV, Ramona Lile
În Revista 22, unde au fost publicate toate episoadele din investigația de presă care a dus la deconspirarea Ramonei Lile ca plagiatoare , sub titlul Curtea de Conturi: Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad a comis ilegalități de peste 1 milion de lei jurnalista din județul vecin a publicat o analiză scurtă dar cuprinzătoare a potlogăriilor descoperite de către Curtea de Conturi cu prilejul auditului financiar vizând (doar) perioada 2019-2020.
Discutăm despre PRIMUL AUDIT efectuat de Curtea de Conturi la UAV ÎN ULTIMII 8 ANI!
…în condițiile în care BUGETUL Universității devenită AFACERE DE CLAN în toată această perioadă provine de la STAT! Raportul arată că în anul 2020, aproximativ 44.500.000 lei au fost alocați din bugetul public, în condițiile în care veniturile proprii ale UAV se situează sub 20%, iar sumele atrase din fonduri europene abia ating 4%.
ACEST RAPORT AR TREBUI SĂ FIE PUBLICAT PE SITE-UL UNIVERSITĂȚII
Raport Universitatea Aurel … by www.criticarad.ro
dacă instituția nu ar avea nimic de ascuns – cum găsim, și să luăm cel mai aproape exemplu de noi, cel al Universității de Vest Timișoara – nu să fie „greu de obținut pe surse” și manevre de astea de piețar… La 5 luni de când a fost OFICIALIZAT și NESECRET încă nu e nicăieiri pe site-ul UAV (nici n-au rubrică pentru așa ceva!)
iar „presa de casă” care ar fi avut acces la el „tace cu talent” pentru că „de aia”.
„Managementul UAV a fost preocupat de buzunarele proprii și de ale celor care, în ciuda sancțiunilor de plagiat și a degradării didactice a rectoriței Ramona Lile, susțin conducerea.”
– scrie jurnalista, care își construiește critica în termeni chiar mai duri decât am fi făcut-o noi… ca „patrioți locali” ce ne pretindem.
ARTICOLUL INTERGRAL APĂRUT ÎN REVISTA 22:
„Printre cele 35 de domenii la care pretinde că se pricepe Ramona Lile, rector plagiator de la universitatea de stat arădeană, se află și managementul. Controlul Curții de Conturi venit după opt ani, în septembrie-octombrie 2021, indică un management perdant pentru instituție, cu numeroase încălcări ale legii. Universitatea și doamna rector au dat în judecată Curtea de Conturi, pe președintele acesteia și pe directorul Camerei din Arad în dosarul 474/108/2022.
Raportul Curții de Conturi nr.7335/29.10.2021 are 235 de pagini și înregistrează un număr mare de abateri de la legislația din domeniul financiar-contabil și multe nereguli în administrarea patrimoniului instituției.
Auditul vizează perioada 2019-2020 și descrie un management defectuos și netransparent. Tăcerea colectivului este generos finanțată prin majorarea veniturilor angajaților. Cheltuielile de personal au crescut față de 2018 cu zece milioane de lei pe an în 2019/2020 și reprezintă 75% din bugetul universității, constată auditorii. Între angajații pe funcții didactice și personalul nedidactic există un dezechilibru nerecomandat: aproape 60% este personal administrativ. Iar angajările continuă în 2022, cu preferință pentru persoane pensionate din SRI.
Universitatea „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad se bazează în proporție de aproape 80% pe fondurile primite de la Ministerul Educației.
Totalul încasat de la stat a fost în 2020 de aproximativ 44.500.000 lei. Veniturile proprii ale UAV se situează sub 20%, iar sumele atrase din fonduri europene abia ating 4%. Totuși, Ramona Lile ducea acasă 232.000 lei net din proiecte europene, adică aproximativ 50.000 euro, pe lângă veniturile salariale de 200.000 lei, conform declarației de avere.
Curtea de Conturi a constatat că bunuri imobile din patrimoniul UAV sunt oferite gratuit spre folosință unor entități în scopuri care nu servesc universității, fără recuperarea cheltuielilor și fără niciun profit.
Revista 22 a semnalat anterior ceea ce auditorii constată acum: Asociația CITAR a Geaninei Ignuța a încheiat contractul de comodat 4567/11.08.2020 cu UAV și a transformat Hotelul Akademos, primit gratuit, în casă de bătrâni, încasând bani de la beneficiari.
(foto Google maps din anul 2014 – adică de la ultimul control al Curții de Conturi la UAV)
Raportul consemnează că CITAR „a înființat în spațiul primit o activitate care nu se încadrează în destinația acestuia”, iar UAV nu a urmărit să recupereze sume de la aceasta.
Ilegalități apar și în alt paragraf – un prejudiciu de 125.000 de lei adus bugetului în 2020 pentru consultanță juridică, deși instituția are angajat jurist. Serviciile juridice îi sunt plătite majoritar Geaninei Ignuța, „deși prin contractul instituțional (cu MEN) nu sunt prevăzute fonduri pentru achiziționarea acestor tipuri de servicii”.
Raportul Curții de Conturi, la care revista 22 are un acces limitat, fără anexe, constată zone de risc în fundamentarea cheltuielilor, în exactitatea datelor și colectarea încasărilor cuvenite instituției. Platforma informatică de încasare a taxelor de la studenți nu este funcțională, recuperarea banilor universității nu interesează.
Rezultatul nerespectării prevederilor legale a condus la abateri financiare de 1.083.585 lei, stabilite de auditori.
Ce se vede cu ochiul liber este că managementul UAV a fost preocupat de buzunarele proprii și de ale celor care, în ciuda sancțiunilor de plagiat și a degradării didactice a Ramonei Lile, susțin conducerea. Cei peste 5.000 de studenți sunt mai degrabă neglijați, investițiile pentru ei lipsesc. În schimb, UAV înființează în 2022 o școală primară într-un spațiu al Arhiepiscopiei Aradului amenajat din banii UAV.
Rămâne o întrebare, poate de competența procurorilor, de ce ar da UAV cuiva gratis un imobil perfect dotat, plătind cheltuielile de reparații și de întreținere, fără să aibă niciun profit instituțional? Nu miroase a deturnare de fonduri? Sau a corupție?
Continuă la Curtea de Apel Timișoara procesele plagiatoarei cu Ministerul Cercetării, respectiv Consiliul Național de Etică, și cu Ministerul Educației, pentru anularea sancțiunilor care o degradează și îi impun restricții de carieră. Jupuirea instituției continuă nestingherit, fiindcă Senatul a aprobat ca avocatul în procesele personale ale rectoriței să fie plătit de UAV. Următorul termen de judecată este 15 martie.”
(sursa: Revista 22)
… și ca să nu avem probleme că n-am publicat și poziția doamnei rector în acest articol cu scop mai degrabă solidar decât revoluționar, iată una dintre ultimele creații literare ale Ramonei Lile, intitulată „Bine ai venit primăvara – 4”
(suntem foarte interesați să citim 1, 2 și 3-ul neapărat!) – o poezie din care, de altfel, înțelegem tot… nici nu ne mai interesează procesele din instanță (care, oricum, plictisesc pe toată lumea).
…iar ca o completare a investigației întreprinse de colegii noștri de pe Bega,
iată un mesaj DE ATMOSFERĂ – care plasează cititorul prealabil invidios pe locul de muncă al angajaților UAV în locul acestora:
„Mai nou am înțeles că a montat in birouri camere video. Nimeni nu se sesizează? Nu cumva încalcă GDPR? Angajații UAV sunt terorizați. Au așa teama că nu sunt în stare să gândească lucid. În UAV nu poate nimeni intra fără să fie monitorizat și fără acordul ei. Este normal? O femeie cu grave derapaje, chiar apucături bolnave cu tentă securistică. Oricum, nimic nu se întâmplă, toate merg mai departe ca și cum aceasta este normalitatea. Păcat.”
Și, tot pentru „atmosferă”,
completăm și noi cu sumara știre conform căreia, începând de luni, 14 martie, departamentul financiar al UAV s-a mai întărit cu încă un personaj: ec. Carmen Lucuța, fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Aceasta a fost „cooptată în echipă” prin transfer de la SJA…