Anul Nou Chinezesc, marcat și la Arad

Orlando Toader, newsar.ro, 11 februarie, 2021

WProf. univ. dr. Lizica Mihuţ, președintele Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, a marcat, alături de invitați, într-o conferință de presă, Anul Nou Chinezesc care începe vineri, 12 februarie, dată care coincide cu Festivalul Primăverii.

Alături de Lizica Mihuț s-a aflat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Ana Maria Dragoș, președinta Asociației „Con Brio”, membrele asociației Ramona Pencea, Tabita Cristea și Liliana Bran, precum şi Ioan Matiuţ, editor și poet.

„Sărbătoarea durează 15 zile, iar în cea de a 15-a zi are loc Festivalul Lampioanelor. În perioada 4 – 17 februarie, Ambasada Republicii Populare Chineze în România a iniţiat un ciclu de activităţi care sunt transmise pe site-ul şi pagina de Facebook a ambasadei. Invităm pe toată lumea să le urmărească”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

„Noul an chinezesc este Anul Bivolului, ceea ce înseamnă muncă şi putere. De asemenea, simbolizează armonie, unitate şi nu în ultimul rând loialitate. De altfel, şi rezultatele anului viitor vor fi pe măsura muncii depuse”, a mai spus prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Cu acest prilej, Iustin Cionca, preşedintele CJA, a ţinut să menţioneze că Aradul nu a renunţat la ideea de a deveni un pol de interes în relaţia cu China. „Consiliul Judeţean Arad are relaţii foarte bune cu câteva provincii din China. Cea mai veche e relaţia cu Hainanul iar acum am perfectat o relaţie de prietenie cu Fujianul. Și Primăria Municipiului Arad are o legătură cu Quanzhou, iar regiunea din care face parte Quanzhou şi-a manifestat interesul pentru a stabili o relaţie şi cu Consiliul Județean. Poporul chinez şi China trec printr-o continuă dezvolatare şi avem multe de învăţat. Aradul nu a renunţat la a fi un pol de interes în relaţia cu China. Avem şi o propunere concretă cu privire la Zona Liberă Curtici”, a menționat Iustin Cionca.

Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei „Con Brio”, a transmis un salut către Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. „Doresc să transmit salutul nostru, al Asociaţiei «Con Brio» către Ambasada Republicii Populare Chineze. Aş vrea să mulţumesc şi anului 2020 pentru învăţămintele pe care le-am tras cu toţii. Sper ca anul acesta să fim mai puternici, mai harnici şi mai loiali”, a declarat Ana Maria Dragoş.

De remarcat, că prof. univ. dr. Lizica Mihuţ va participa, în 27 februarie, la o videoconferinţă organizată de Ambasada Chinei pe tema cooperării dintre China şi România.