Anul Nou Chinezesc a fost marcat şi la Arad

ZIAR de ARAD / Claudia Untaru / 12 Februarie 2021 /

china_bun_0La Arad a fost sărbătorit Anul Nou Chinezesc, Anul Bivolului de Metal. Evenimentul a avut loc la Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze. La acesta a participat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului; Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad; Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, Tabita Cristea, Liliana Bran, Ramona Pencea şi Ioan Matiuţ.

Astăzi începe Anul Nou Chinezesc, care coincide cu Festivalul Primăverii. Sărbătoarea durează 15 zile, iar în cea de a 15-a zi are loc Festivalul Lampioanelor. În perioada 4-17 februarie, Ambasada Republicii Populare Chineze în România a iniţiat un ciclu de activităţi care sunt transmise pe site-ul şi pagina de Facebook a ambasadei”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. Totodată preşedintele Forumului a relatat că E.S. Jiang Yu, ambasadoarea R.P. Chineze în România, a spus despre anul precedent că a însemnat rezultate record, hărnicie, tenacitate şi unitatea poporului chinez: „Noul an chinezesc este Anul Bivolului, ceea ce înseamnă muncă şi putere. De asemenea, simbolizează armonie, unitate şi nu în ultimul rând loialitate. De altfel, şi rezultatele anului viitor vor fi pe măsura muncii depuse”.

china_1_0Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a  precizat că Aradul nu a renunţat la ideea de a fi un pol de interes în relaţia cu China. „Consiliul Judeţean Arad are relaţii foarte bune cu câteva provincii din China, cea mai veche e relaţia cu Hainanul, acum am perfectat o relaţie de prietenie cu Fujianul, Primăria Municipiului Arad are o legătură cu Quanzhou, iar regiunea din care face parte Quanzhou şi-a manifestat interesul pentru a stabili o relaţie şi cu CJA. Poporul chinez şi China trec printr-o continuă dezvolatare şi avem multe de învăţat. De altfel, Aradul nu a renunţat la a fi un pol de interes în relaţia cu China. Avem şi o propunere concretă cu privire la Zona Liberă Curtici. Referitor la Anul Nou Chinezesc pot spune că: „anul acesta vor reuşi cei care sunt harnici, creativi şi practici şi vor fi sancţionaţi leneşii. Haideţi să fim harnici, creativi şi practici”.

Ana Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, a declarat că doreşte să trimită salutul din partea Asociaţiei către Ambasada Republicii Polulare Chineze la Bucureşti.

Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a anunţat în închieiere că  pe data de 27 februarie va participa la o videoconferinţă organizată de Ambasada Chinei care va avea ca temă cooperarea pragmatică dintre China şi România.