Anul Nou Chinezesc, sărbătorit la Arad

ARADON.RO/JURNALUL ARĂDEAN, Andreea Pintea, 11 februarie 2021

AForumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze a sărbătorit intrarea în Anul Nou Chinezesc.

ARAD. Anul Nou Chinezesc, în care se intră oficial din 12 februarie, va fi sub semnul Bivolului de Metal și a fost sărbătorit la Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze. În prezența președintelui prof.univ.dr. Lizica Mihuț, a președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și a reprezentantelor Asociației Con Brio – Ana Maria Dragoş, Tabita Cristea, Liliana Bran, Ramona Pencea, dar şi a scriitorului Ioan Matiuţ, s-a făcut un scurt bilanț al anului trecut și s-a vorbit despre însemnătatea și puterea noul an.

„Vineri începe Anul Nou Chinezesc, care coincide cu Festivalul Primăverii. Sărbătoarea durează 15 zile, iar în cea de a 15-a zi are loc Festivalul Lampioanelor. În perioada 4-17 februarie, Ambasada Republicii Populare Chineze în România a iniţiat un ciclu de activităţi care sunt transmise pe site-ul şi pagina de Facebook a ambasadei. Invităm pe toată lumea să le urmărească. Excelența Sa Jiang Yu, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România a spus despre anul precedent că a însemnat rezultate record, hărnicie, tenacitate şi unitatea poporului chinez. Noul an chinezesc este Anul Bivolului, ceea ce înseamnă muncă şi putere. De asemenea, simbolizează armonie, unitate şi nu în ultimul rând loialitate. De altfel, şi rezultatele anului viitor vor fi pe măsura muncii depuse”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Pol de interes

În continuare, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a precizat că Aradul nu a renunţat la ideea de a fi un pol de interes în relaţia cu China. „Consiliul Judeţean Arad are relaţii foarte bune cu câteva provincii din China, cea mai veche e relaţia cu Hainanul, acum am perfectat o relaţie de prietenie cu Fujianul, Primăria Municipiului Arad are o legătură cu Quanzhou, iar regiunea din care face parte Quanzhou şi-a manifestat interesul pentru a stabili o relaţie şi cu CJA. China trece printr-o continuă dezvoltare şi avem multe de învăţat. De altfel, Aradul nu a renunţat la a fi un pol de interes în relaţia cu China. Avem şi o propunere concretă cu privire la Zona Liberă Curtici. Anul acesta vor reuşi cei care sunt harnici, creativi şi practici şi vor fi sancţionaţi leneşii. Haideţi să fim harnici, creativi şi practici!”, a declarat Cionca.

Învățămintele lui 2020

Președintele Asociației Con Brio, Ana Maria Dragoş, a transmis un salut Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti: „Vă mulţumesc tuturor că sunteţi alături de noi. Doresc să transmit salutul nostru, al Asociaţiei Con Brio către Ambasada Republicii Populare Chineze. Aş vrea să mulţumesc şi anului 2020 pentru învăţămintele pe care le-am tras cu toţii. Sper ca anul acesta să fim mai puternici, mai harnici şi mai loiali”.

Videoconferință cu Ambasada

Președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, prof.univ.dr. Lizica Mihuț a anunțat că a fost invitată să participe pe 27 februarie la o videoconferință organizată de Ambasada R.P. China, tema abordată fiind cooperarea pragmatică dintre China şi România.