Cultura plagiatului la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Ce învaţă studenţii la UAV? Să fure?

Ștefan Vlaston/adevarul.ro/blogurile-adevarul/Publicat: 29.12.2023

Un caz incredebil de pervertire a corpului profesoral de la Universitatea Aurel Vlaicu (UAV) din Arad.

Candidata Ramona Lile, care avea la activ trei mandate de rector, a câştigat din nou postul de rector, pe data de 11 decembrie 2023, deşi a fost sancţionată de instituţiile statului pentru plagiat. A câştigat cu 191 de voturi (87,6%) faţă de contracandidatul său, Liviu Sevastian Bocîi 24 voturi, (11%).

Nu ştiu ce realizări a avut dna Ramona Lile în cele trei mandate de rector. Dar faptul că profesorilor electori  nu le-a păsat că dna Lile are statut de plagiator, consfinţit de instituţiile statului, întrece  nivelul meu de înţelegere.

Rezultă că la UAV, de la profesori la studenţi, se acceptă plagiatul ca mod obţinere a titlurilor academice. Nu contează dacă înveţi, studiezi şi eşti capabil. Câştigă cei care plagiază, în frunte cu rectorul. Câştigă cei motivați de cultura plagiatului, care fiind o infracţiune, ne aflăm în faţa unui grup infracţional organizat. Aceasta este concluzia votului celor 87,6% dintre profesorii universităţii.

Istoricul plagiatului dnei Lile

Decizia de plagiat în cazul dnei Lile este evidentă.

În 2021, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a constatat că Ramona Lile e „vinovată de săvârșirea plagiatului”, mai precis „plagiat masiv de blocuri de texte” în mai multe articole științifice pe care le semnează în calitate de coautor. Acum un an, ea a pierdut procesul prin care cerea anularea deciziei de plagiat, cu posibilitate de recurs. 

În aprilie 2021, Edupedu.ro scria că rectorul Lile a fost retrogradată academic, una dintre sancțiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

Şi la nici 3 ani dna Lile se înscrie şi câştigă un nou mandat de rector, în aplauzele celor 87,6% dintre profesorii universităţii. Deși nu avea dreptul legal să candideze!

Chiar daca a promovat, probabil, recurs la sentinţa instanţei care a consfinţit plagiatul dnei Lile,  „până la finalizarea procesului, actul administrativ își produce efectele, având caracter obligatoriu și executoriu din oficiu”, aşa  spune legea.

Revista 22 scrie că CNECSDTI „a avertizat că UAV, dacă validează alegerea, se expune articolului 174, alin. 5 din Legea Învățământului Superior 199/2023, care poate duce la sancțiuni de la dizolvarea structurilor de conducere responsabile, până la reorganizarea sau desființarea instituției”.

Reacţia ministerului la situaţia de la UAV Arad

 Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat  pentru Edupedu.ro că Direcția Generală Învățământ Superior din cadrul ME „nu inițiază ordinul de confirmare până nu se clarifică situația din punct de vedere juridic”.

 Potrivit noii metodologii a alegerilor din universități, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuie confirmat de ministrul Educației în 30 de zile de la data desemnării:

„Art. 17. — (1) Rectorul desemnat conform art. 15 alin. (2) este confirmat prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data desemnării. După emiterea ordinului de confirmare, rectorul poate semna acte oficiale, înscrisuri, acte financiare/contabile și acte de studii.”

Se pare că există pe masa ministrului un ordin de neconfirmare a dnei Lile pentru funcţia de rector. După tot scandalul iscat ar fi de mirare ca dna Ramona Lile să fie confirmată pe postul de rector de către ministrul Educației. Dacă ar confirma alegerea dnei Lile pentru funcția de rector, ministrul Ligia Deca s-ar asocia grupului infractional organizat de la UAV Arad.

Ce rămâne după această întâmplare

Rămâne ca 87,6% dintre profesorii UAV Arad, s-au solidarizat cu un infractor, calificat ca atare de instituţiile statului, constituind un grup infracţional organizat. Este vorba de profesori universitari, având şi ei titlul de doctor muncit, sau obţinut prin fraudă, dacă nu le-a păsat de situaţia dnei Lile?

Ce să înţeleagă studenţii de la UAV Arad? Că nu contează munca şi învăţătura cinstită, contează furtul prin plagiat. Să fiu candidat la studenţie m-aş gândi de două ori dacă să merg, sau nu, la această universitate.

Reiau cele scrise mai sus:

Dacă UAV validează alegerea, se expune articolului 174, alin. 5 din Legea Învățământului Superior 199/2023, care poate duce la sancțiuni de la dizolvarea structurilor de conducere responsabile, până la reorganizarea sau desființarea instituției”.

Aştept reacţia ministerului, care are acum ocazia să dea un exemplu drastic de cum ar trebui să reacţioneze ministerul în cazul hoţiei prin plagiat.

Sistemul academic românesc este traumatizat de „cultura” plagiatului. Are nevoie de un exemplu de duritate extremă, pentru a încerca să se vindece.