Situație ieșită din comun la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad: Ramona Lile ar urma să nu fie confirmată rector, deși a câștigat alegerile, potrivit unui proiect de ordin aflat în analiză finală la Ministerul Educației – surse

edupedu.ro, C.I., 29 decembrie 2023

Ramona Lile, intr-un mesaj de promovare a Universitatii Aurel Vlaicu / Foto: Captura – Facebook.com
Rectorul Universității Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, realeasă luna aceasta pentru un al patrulea mandat, deși, după cum a scris Revista 22, avea interdicție să candideze în urma unei decizii de plagiat, se confruntă cu o situație ieșită din comun: ea ar urma să nu fie confirmată în funcție, un ordin în acest sens aflându-se, din informațiile Edupedu.ro, pe masa ministrului Educației.

Ramona Lile a câștigat alegerile  din 11 decembrie pentru funcția de rector, iar Revista 22  a remarcat, ulterior, că acest lucru s-a petrecut în pofida faptului că ea nu putea candida. În aprilie 2021, Edupedu.ro scria că rectorul Lile a fost retrogradată academic în urma unui plagiat constatat de CNECSDTI (și contestat de ea în instanță), una dintre sancțiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

Acum 10 zile, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, spunea pentru Edupedu.ro că Direcția Generală Învățământ Superior din cadrul ME „nu inițiază ordinul de confirmare până nu se clarifică situația din punct de vedere juridic”. El arăta atunci că dosarul Lile a ajuns la Minister alături de o contestație a contracandidatului în alegerile de la UAV, contestație aflată atunci la Juridic, în cadrul Ministerului.

Între timp, potrivit surselor Edupedu.ro, un proiect de ordin a ajuns la cabinetul Ministrului. Acesta, arată sursele, ar determina neconfirmarea Ramonei Lile în funcția de rector, după alegeri.

Întrebată joi de Edupedu.ro dacă a luat o decizie în cazul Lile, ministrul Ligia Deca a răspuns: „Este în analiză”. Întrebată ce anume are în analiză și dacă analizează o propunere de a nu o confirma pe Ramona Lile ca rector, Ligia Deca nu a mai răspuns.

Rectorul UAV a câștigat alegerile din 2020 în luna februarie, însemnând că Ramona Lile mai are un răgaz până la încheierea mandatului. Potrivit noii metodologii alegerilor din universități, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuie confirmat de ministrul Educației în 30 de zile de la data desemnării:

  • „Art. 17. — (1) Rectorul desemnat conform art. 15 alin. (2) este confirmat prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data desemnării. După emiterea ordinului de confirmare, rectorul poate semna acte oficiale, înscrisuri, acte financiare/contabile și acte de studii.”

Context:

În 2021, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a constatat că Ramona Lile e „vinovată de săvârșirea plagiatului”, mai precis „plagiat masiv de blocuri de texte” în mai multe articole științifice pe care le semnează în calitate de coautor. Acum un an, ea a pierdut procesul prin care cerea anularea deciziei de plagiat, cu posibilitate de recurs. 

Ramona Lile este rector din 2012, ocupând deci, până acum, această funcție timp de trei mandate. Deși vechea Lege a educației permitea doar două mandate, ea s-a numărat printre beneficiarii unei portițe care permitea rectorilor să candideze pentru al treilea mandat în cazul unor suspendări temporare. Noua Lege a învățământului superior permite două mandate, fără excepție, dar nu ține cont de mandatele exercitate pe vechea lege.