La FILARMONICA ARĂDEANĂ. COLINDE și CÂNTECE de CRĂCIUN, în aranjamente vocal-simfonice de SABIN PĂUTZA

Cele două concerte organizate de FILARMONICA ARĂDEANĂ au umplut până la refuz somptuoasa Sală a Palatului Cultural, o bijuterie arhitectonică, admirabil restaurată. Arădenii își doresc Filarmonică la Arad și au așteptat cu mare interes Concertul de colinde și cântece de Crăciun, dovadă că au fost, în final, două reprezentații, în 22-23 decembrie și nu una, cum se preconiza inițial.

La FILARMONICA ARĂDEANĂ. COLINDE și CÂNTECE de CRĂCIUN, în aranjamente vocal-simfonice de SABIN PĂUTZA
Filarmonica arădeană are meritul de a-l fi invitat pe SABIN PĂUTZA, o personalitate de anvergură a vieții muzicale internaționale, cu o carte de vizită impresionantă: autor al peste 70 de compoziții și al unor importante lucrări de muzicologie, publicate în țară și în străinătate, laureat cu Premiul Academiei Române și al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu două doctorate (la Londra și la Cluj-Napoca), profesor universitar la New Jersey și la New York, precum și la Universitatea „Emanuel”din Oradea, dirijor pe mari scene din SUA, Europa și Australia. Am subliniat succint personalitatea de mare vizibilitate internațională a dlui SABIN PĂUTZA, spre a preciza șansa arădenilor de a asculta orchestra și corul sub bagheta unui important muzician.

Ne-au bucurat enorm cunoscutele colindele din repertoriul național și internațional. Dar să nu uităm că sărbătoarea Crăciunului înseamnă și inefabil și magie, dincolo de semnificația profund religioasă, presupunând o unitate de „suflet” a protagoniștilor și a publicului. Or, Concertul de colinde și cântece de Crăciun din acest an, pe care l-am urmărit în ambele reprezentații, a fost sobru și strict tehnic, dar i-a lipsit sensibilitatea, vibrația interioară și vina nu este a marelui invitat, ci în mod regretabil, o parte din membrii orchestrei și ai corului au pierdut „legătura” cu muzica, generând conflicte, prin contestarea nu numai a tuturor directorilor din ultimii ani, ci și a oricăror inițiative de reîntoarcere la studiul muzicii, la perfecționarea  propriului act artistic.

Ne dorim noi, arădenii, o Filarmonică prestigioasă, dar atitudinea de contestare, cu sau fără acoperire în „fapte”, ne este teamă că va duce la diluarea nepermisă a interpretării instrumentale și vocale. Să reținem că prima parte a Concertului l-a avut ca dirijor pe ROBERT DANIEL RĂDOIAȘ și a fost prefațat printr-o scurtă alocuțiune de către DORU ORBAN, directorul Filarmonicii arădene. Nu în ultimul rând, menționăm prestația artistică cu totul remarcabilă a mezzo-sopranei DACIANA RĂDOIAȘ și a tenorului DAVID BUZGĂU în a doua seară a Concertului, distinșii soliști aproape neauzindu-se în prima seară a acestuia.

În concluzie, să aplaudăm Concertul de colinde și cântece de Crăciun, ca semn de normalitate în condițiile dificile ale pandemiei și să urăm Filarmonicii arădene un real succes în anul 2022!

Lizica Mihuţ

Galerie foto: