Dragi prieteni,
Se știe că în 1 octombrie este ZIUA NAȚIONALĂ a R. P. Chineze, prilej de a ura prosperitate și succese poporului chinez,iar, recent, în 5 octombrie, s-au împlinit 72 de ani de relații diplomatice și de prietenie cu România. Vă propun să citiți excepționalul articol al Excelenței Sale, Doamna Ambasador JIANG YU, privind istoricul relațiilor celor două țări, cu largi referiri la prezentul și la perspectivele de dezvoltare a colaborării și a cooperării între China și România.
Discursul ambasadorului Jiang Yu la emisiunea specială de Ziua Națională a R. P. Chineze:
Dragi prieteni ascultători,
Mâine este Ziua Națională a Republicii Populare Chineze, iar data de 5 octombrie marchează cea de-a 72-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România. Cu ocazia acestei duble sărbători, Ambasada Chinei în România, împreună cu Departamentul de Limba Română al China Media Group, cea mai mare instituție de presă din China, cu sediul la Beijing, au ales cu mult entuziasm capodopere muzicale chinezești și românești, pentru a aniversa împreună cu prietenii noștri români aceste momente festive importante. Aduc sincere mulțumiri tuturor celor care, de-a lungul timpului, s-au dedicat promovării prieteniei dintre China și România.
Atât China, cât și România sunt țări cu civilizații și culturi splendide, iar prietenia dintre cele două țări are o istorie lungă. De la stabilirea relațiilor diplomatice, acum 72 de ani, cele două țări s-au respectat întotdeauna și s-au tratat reciproc ca parteneri egali. Deși, situația internațională din a doua jumătate a secolului al XX-lea a fost turbulentă, cu urcușuri și coborâșuri, liderii succesivi ai Chinei și ai României au înțeles cu exactitate tema erei păcii și dezvoltării și au luat decizii strategice independente. Acest lucru a permis ca relațiile dintre China și România să depășească diferențele de ideologie și de sisteme sociale și să continue să avanseze, pas cu pas, către Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare. Clarviziunea și curajul strategic al generațiilor precedente de lideri aduc beneficii generațiilor care urmează, stabilindu-se un model de succes pentru dezvoltarea relațiilor interstatale, au consolidat temelia istorică a relațiilor China-România și au adus bunăstări pe termen lung pentru cele două popoare.
După izbucnirea pandemiei de COVID-19, popoarele noastre au lucrat împreună și s-au ajutat reciproc, și-au unit eforturile pentru a proteja viețile și sănătatea celor două popoare. Împreună au scris un capitol special în cronica prieteniei chino-române, demonstrând rezistența puternică a relațiilor dintre cele două țări. Mai mult, au consolidat schimburile în diverse domenii într-un mod flexibil, plasând prietenia și în mediul on-line și promovând cooperarea pe internet. Astfel, a fost construit un impuls de energie în relațiile China-România și în era post-pandemică. În general, comerțul între cele două țări a menținut o dezvoltare stabilă. În primele șapte luni ale acestui an, volumul comerțului bilateral a crescut semnificativ cu 45%, iar exporturile României către China cu peste 70%. Produsele românești precum autorulotele exclusiviste, vinurile, produsele cosmetice și apa minerală au avut un mare succes la cea de-a doua expoziție China-Europa Centrală și de Est. S-au înregistrat progrese solide în proiecte cheie, cum ar fi drumul de centură din Zalău. Schimburile culturale dintre China și România sunt bogate și diversificate, a fost semnat Acordul privind construirea unui laborator comun de cooperare agricolă în cadrul inițiativei ”Belt and Road”, o serie de documentare despre turism și cultură chineză au fost difuzate în România, ceea ce a ajutat mult la bună înțelegere reciprocă și a aprofundat prietenia dintre popoare. Acest lucru arată potențialul uriaș, perspectivele frumoase și viitorul promițător al relațiilor chino-române.
În prezent, schimbările aprofundate pe scenă internațională nemaivăzute de un secol se împletesc cu pandemia, unilateralismul este în creștere, virușii politici se înmulțesc, iar paradigmă internațională este în curs de remodelare în profunzime. În acest context, relațiile China-România se confruntă cu noi provocări interne și externe. După cum se spune un proverb chinezesc, „Cei care cultivă, observă schimbarea anotimpurilor, cei care guvernează, urmează schimbarea lumii”. În era globalizării, deschiderea, cooperarea și înțelegerea reciprocă sunt tendințe istorice care nu pot fi oprite. Dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase, bazate pe respect și beneficii comune între China și România, este în conformitate cu interesele fundamentale ale celor două țări și ale celor două popoare. Noi ar trebui să lăsăm lumina înțelepciunii istorice să strălucească în realitate, să ghideze viitorul cu aspirația inițială de a dărui oamenilor fericirea și să promovăm ferm dezvoltarea constantă a Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare între China și România în noua eră. În primul rând, trebuie să protejăm fundamentul istoric al relațiilor China-România. Ar trebui să ne respectăm reciproc suveranitatea și integritatea teritorială, să ne susținem reciproc interesele vitale și preocupările majore și să ne abținem de la îndoieli în privința problemelor majore de principiu. În al doilea rând, trebuie să ducem mai departe o tradiție diplomatică independentă, indiferent de modul în care se schimbă situația internațională, să insistăm asupra obiectivității și raționalității și să excludem interferențele externe, astfel încât relațiile China-România să continue în permanență pe cale ce este în conformitate cu interesele comune ale celor două țări. În al treilea rând, ar trebui să răspundem așteptărilor înflăcărate ale oamenilor și să susținem tonul principal al prieteniei tradiționale chino-române, să oferim companiilor, într-un mod reciproc, un mediu de afaceri drept, echitabil și nediscriminatoriu și să continuăm să aprofundăm cooperarea reciproc avantajoasă și pragmatică în diverse domenii. În al patrulea rând, pornind dintr-o perspectivă mai largă, trebuie să promovăm schimburile și cooperarea pe mai multe niveluri și pe mai multe piste, precum cooperarea bilaterală, cooperarea China-CEEC, relațiile China-UE, cooperarea în cadrul ONU și planul multilateral, pentru a consolida fundamentul încrederii reciproce politice dintre China și România și a aduce mai multe beneficii celor două țări și popoare.
Privind înapoi în trecut, suntem mulțumiți de relațiile dintre China și România; privind spre viitor, suntem plini de încredere în perspectivele dezvoltării relațiilor dintre cele două țări. Așa cum spun versurile melodiei românești „Mult mi-e dragă primăvara”, adaptată și în limba chineză și foarte cunoscută de poporul chinez – Cântec nou de bucurie/ Peste deal, peste câmpie./ Toate satele împreună,/ Împletiră o cunună…! Așadar, să transmitem mai departe prietenia prin muzică și să ne apropiem inimile prin ritmul cântecului. Să ascultăm frumoasa muzică a prieteniei chino-române și să interpretăm împreună melodii pentru viitorul relațiilor China-România.