Un nou volum al cărţii „Cultură şi Civilizaţie Chineză, Dialoguri Româno-Chineze” va vedea lumina tiparului. Urmează o expoziţie şi un simpozion!

Claudia Untaru / 09 Septembrie 2020/ZIAR de ARAD

ZA 1

Prof. Univ.dr Lizica Mihuţ, preşedinta Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze, a susţinut, astăzi, o conferinţă de presă în care a anunţat toate activităţile pe care le vor avea în perioada următoare. La conferinţă au participat şi reprezentantele Asociaţiei Con Brio.

S-a discutat despre un nou volum al cărţii „Cultură şi Civilizaţie Chineză, Dialoguri Româno-Chineze”, despre simpozion şi despre o expoziţie.

Astfel, este gata să între în tipar cel de-al IV – lea volum al cărţii „Cultură şi Civilizaţie Chineză, Dialoguri Româno-Chineze”. Volumul este semnat de peste 40 de lideri de opinie din Arad: ziarişti, istorici, medici, profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, filozofi şi manageri. Cartea are peste 500 de pagini, iar autorii îşi exprimă propriile puncte de vedere cu privire la momente ale civilizaţiei chineze precum şi dialogurile româno-chineze. Cartea va fi finaţată de către Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură.

ZA 2

A doua temă abordată a fost Simpozionul Internaţional „Cultură şi Civilizaţie Chineză”. Simpozionul se află la ediţia a VI – a.

„Ne propunem să realizăm simpozionul la începutul lunii noiembrie. Se va face ori online, ori cu distanţare, în funcţie de situaţia din acel moment. Vom anunţa totul din timp. Ţin să specific că nu toţi cei care vor să vină la simpozion sunt acceptaţi. Se face o selecţie. Avem cereri şi din alte judeţe. Vedem lucrările şi apoi decidem. Ţinem mult la ţinuta acestui simpozion, care nu este unul ştiinţific, dar este unul care are o elevată ţinută de abordare şi prezentare a temei care este la latitudinea autorului. Simpozionul s-a impus şi prin prezenţa tuturor oficialităţilor din Arad”, a declarat  prof. univ.dr Lizica Mihuţ.

Expoziţia „Made în China”

Legat de China în această lună va avea loc la Arad vernisajul expoziţiei de fotografie “Made in China”. Expun artiștii fotografi, membrii ai UZPR, Eugen Negrea, Nelu Scripciuc și Ovidiu D. Pop.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad și Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze din Arad, sub Înaltul Patronaj al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociației Artiștilor Fotografi din România.

Momentele muzicale vor fi oferite de  formația de muzică veche Lupus Dacus, care va interpreta melodii vechi la caval, fluier ciobănesc, cimpoi medieval , schalmei, darbuka, djembe, chimes și rainstick. Vernisajul are loc vineri, 18 septembrie 2020, ora 18:00, în curtea Muzeului de Artă Arad, str. Gh Popa de Teiuș, nr. 2-4.

Spre finalul conferinţei de presă, prof. univ.dr Lizica Mihuţ, a vorbit şi despre cartea care va fi lansată de Ambasada Chinei la Bucureşti. Cartea se numeşte China şi România, Dialoguri între Civilizaţii şi Schimburi Culturale.

„În volum am publicat şi noi tot ce am realizat până acum, despre simpozion, despre carte, întreaga activitate pe care am desfăşurat-o ca Forum Naţional al Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze”, a mai declarat prof. univ.dr Lizica Mihuţ.

Ana Maria Dragoş, preşedinta Asociaţiei Con Brio, a declarat că parteneriatul cu Forumul va continua şi că toate membrele Aociaţiei au lucrări importante în noul volum al cărţii ce se va lansa în curând.