Medicina tradițională chineză, între moștenire și influențe occidentale

aradon.ro/jurnalularădean.ro, Andreea Pintea, 8 noiembrie 2023

În cadrul simpozionului „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri româno-chineze” a fost dezbătut subiectul medicinei tradițional chineză.

ARAD. Continuând evenimentele devenite deja tradiție pentru mediul academic și cultural arădean, Forumul Prieteniei și Civilizației Româo-Chineze a organizat cea de a opta ediție a simpozionului „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”. Ediția din acest an a avut ca temă medicina tradițională chineză, un subiect cu impact major în comunitate și dezvoltarea societății.

Protocol cu Primăria Arad

În deschiderea simpozionului, președintele Forumului, prof.univ.dr. Lizica Mihuț și primarul Aradului, Călin Bibarț au semnat un protocol de colaborare Scopul principal al Protocolului este de a contribui la promovarea și dezvoltarea relațiilor de prietenie între municipiul Arad și orașele din Republica Populară Chineză. Se dorește: organizarea de evenimente, programe și acțiuni pe diferite domenii de interes, având ca scop principal cunoașterea și promovarea tradițiilor, valorilor, culturii și istoriei municipiului Arad și a orașelor partenere din Republica Populară Chineză, promovarea și stabilirea de legături între instituții, comunități locale și organizații neguvernamentale din România și Republica Populară Chineză, cu scopul dezvoltării de proiecte comune, stimularea stabilirii de legături între societățile comerciale din România și din Republica Populară Chineză pentru dezvoltarea relațiilor economice și a schimburilor bilaterale, inclusiv prin participarea acestora la târgurile comerciale organizate în cele două țări și nu în ultimul rând se urmărește atragerea de investiții și capital chinezesc în economia românească și susținerea unor proiecte comune.

Prezentarea lucrărilor

După semnarea protocolului de colaborare a urmat prezentarea lucrărilor din cadrul simpozionului, într-o atmosferă degajată, de colegialitate dar totodată pedantă și serioasă. Lucrările prezentate și care urmează să fie cuprinse într-un volum ce va fi tipărit anul viitor, au fost: „Medicina tradițională chineză, la timpul prezent”, dr. Bran Liliana; „Susținerea continuă pentru Medicina tradițională chineză”, dr. Corina Crișan; dr. „Actualitatea Medicinei tradiționale chineze”, dr. Luminița Lucaci; „Colaborarea Româno-Chineză în perioada pandemiei”, dr. Dana Cristina Olar; „Acupunctura, experiență personală”, dr. Mihaela Orodan. La finalul prezentărilor cei prezenți au fost implicați într-o dezbatere privind importanța moștenirii medicinei tradiționale chineze, dar și impactul acesteia în societatea occidentală. Au luat cuvântul, printre alții, membrele Asociației Con Brio, un partener activ al Forumului.

Activitate suspendată

Un moment extrem de important în cadrul simpozionului a fost acela în cadre prof.univ.dr. Lizica Mihuț a precizat că în ceea ce privește înființarea unui centru de medicină tradițională chineză, activitatea forumului va fi momentan suspendată:

„Strategia noastră în ultimul an, din septembrie 2022 până în prezent, a fost de a înființa un Centru de medicină tradițională chineză, pe care l-am dorit de anvergură, pentru sănătatea comunității arădene. Recent, am aflat că un asemenea <centru> funcționează la Universitatea <Vasile Goldiș>, iar demersul nostru a generat o revigorare a acestuia. În acest context, s-a decis, în unanimitate, suspendarea activității Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, cu precizarea că nu vom renunța la dezideratul înființării, în viitor, a Centrului de Medicină Tradițională Chineză sub coordonarea organizației noastre, precum și a altor activități în folosul arădenilor. Aducem mulțumiri Consiliului Județean și Primăriei, pentru buna colaborare de până acum, asigurând cele două instituții că Protocoalele vor fi puse în practică, cu seriozitate și rigoare, când condițiile vor fi favorabile. Precizăm că membrele Forumului vor continua activitatea, cu devotament și profesionalism, în cadrul Asociației Con Brio, promovând excelența, pe baza unei strategii, ce va fi anunțată la începutul lui 2024.

În plus, adresăm, mulțumirile noastre Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru sprijinul acordat în cei 10 ani, în care au fost promovate relațiile de prietenie și de colaborare româno-chineze, în județul și municipiul Arad, cu sublinierea că relațiile de colaborare și de susținere au fost excepționale”.

O carte de prestigiu

Cu prilejul simpozionului au fost oferite și volume ale cărții „Medicina Tradițională Chineză”, carte publicată în urmă cu 10 ani și semnată de Liao Yuqun.

„Subliniez că Excelența Sa, doamna Huo Yuzhem, în calitate de Ambasador extraordinar și plenipotențiar al al R.P.Chineze în România, în anul 2014, cu prilejul vizitei la Universitatea de stat arădeană mi-a oferit cartea <Medicina Tradițională Chineză>. I-am cerut permisiunea de a o tipări și în felul acesta în urmă cu 10 ani a apărut prima ediție a acestei cărți. Desigur ar fi bine să apară o nouă ediție, în câteva sute de exemplare, deoarece oamenii trebuie să se obișnuiască cu prevenția, spre nu ajunge la boli și la tratarea acestora”, a subliniat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.