Simpozion pentru medicina tradițională chineză

Andreea Pintea, aradon.ro, 11 octombrie 2023

Conferința de la Forumul Prieteniei Româno-Chineze/Foto: A.P.

A opta ediție a simpozionului internațional – colocviu „Dialoguri româno-chineze” se va desfășura pe 8 noiembrie în Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad.

ARAD. Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, condus de președintele prof.univ.dr. Lizica Mihuț, a demarat un proiect ambițios pentru comunitatea arădeană și nu numai: înființarea unui centru de medicină tradițională chineză. În acest context, Forumul a încheiat un parteneriat de colaborare cu Consiliul Județean Arad, urmând ca în noiembrie să fie oficializată colaborarea și cu Primăria Municipiului Arad.

„Cu prilejul celei de a opta ediție a simpozionului – colocviu <Dialoguri româno – chineze> se va semna protocolul de colaborare între Primăria Arad – Consiliul Local Municipal și Forumul Prieteniei și Colaborării Româno -Chineze.

Trebuie spus că în cadrul simpozionului vom avea cinci lucrări extrem de importante, elaborate de doctori recunoscuți, tematica fiind medicina tradițional chineză. Acesta este un pas extrem de important pentru ca proiectul nostru de a deschide un centru de medicină tradițional chineză să poată fi realizat. Este într-adevăr un proces ce are nevoie de multă muncă și implicare, dar avem toată încrederea că împreună cu toți partenerii implicați și cu sprijinul oferit de Ambasada Chinei la București vom reuși să îl ducem la bun sfârșit. Personal am fost la două spitale din China, specializate în medicina tradițională și pot să vă spun că în acest moment țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania solicită personal medical calificat în acest domeniu. Medicina tradițională presupune diagnosticări non-invazive, prin apăsarea unor puncte de pe corpul uman, iar tratamentul este unul axat pe medicamente naturiste.

Considerând, tocmai, că acest domeniu este unul de extrem de mare interes și poate aduce beneficii comunității, am decis să renunțăm la abordarea mult mai largă pe care au avut-o simpozioanele trecute și să ne focalizăm pe tot ceea ce înseamnă medicina tradițională chineză”, a transmis prof.univ.dr. Lizica Mihuț în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de membrele Con Brio.

Forumul Prieteniei intenționează să publice și o carte în limba română despre medicina tradițională chineză, această apariție editorială fiind un alt pas important în ceea ce înseamnă informare și cunoaștere în această direcție.

Un proiect cu impact

„Importanța proiectului actual derivă din importanța pe care o dăm sănătății. Ne bucurăm că avem această oportunitate de a deschide acest centru care este atât de necesar comunității”, a punctat Liliana Bran, directorul Școlii Sanitare Postliceale din Arad.

Ana-Maria Dragoș, președintele Asociației Con Brio, a specificat la rândul său că „tema principală și unică a acestui simpozion este tocmai sănătatea. Pornind de aici derivă inclusiv prevenția și calitatea vieții, și sunt onorate să facem parte din acest proiect”. Dr. Corina Crișan a relatat că nu este la prima acțiune de promovare a medicinei tradiționale chineze, precizând că în cadrul simpozioanelor din anii trecuți a susținut lucrări care au avut ca subiect tocmai un stil de viață bazat pe practicile medicinei chineze.