Interviu JA cu prof.univ.dr. Lizica Mihuț. „Aradul poate fi un punct de reper cultural”

Prof.univ.dr. Lizica Mihuț face un scurt rezumat al anului 2021 și vorbește despre viitoarea carte pe care o semnează și care va vedea lumina tiparului, la București.

JURNAL ARĂDEAN. Suntem în februarie și totuși, la început de an. Considerați că anul 2021 a fost un an bun pentru dvs.?

LIZICA MIHUȚ: Pandemia constituie un examen dificil pentru umanitate. Sunt „voci” care susțin că nimic nu va mai fi ca înainte. Eu, optimistă, ca întotdeauna, gândesc pozitiv, învăluind în speranță, chiar și nemulțumirile. Este important să precizez că anul trecut a avut loc un eveniment cultural și anume Lansarea volumului al IV-lea al cărții „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze” (468 de pagini) în Sala Ferdinand a Primăriei, cu participarea Președintelui Consiliului județean, a Prefectului, a Primarului, a Viceprimarului, fapt ce ne onorează, demonstrând susținerea pentru cultură a oficialităților arădene.

JURNAL ARĂDEAN: Dar simpozionul?

L.M: Regret că ediția a VII-a a Simpozionului Internațional, care trebuia să se desfășoare la Pecica, s-a amânat din cauza pandemiei. Primarul orașului, Petru Antal, a gândit o ediție deosebită, prin organizarea unor evenimente culturale de excepție. Subliniez că este vorba despre o amânare, urmând ca spre final de pandemie sau în toamnă, să se desfășoare programul, pregătit riguros și cu multă dedicare, la Pecica.

JURNAL ARĂDEAN: Sunteți foarte activă. Publicați articole și eseuri în presă, participați la activități culturale din urbe.

L.M: Îmi place să fiu conectată și chiar să comentez public cotidianul cultural, spre exemplu participarea mea la o interesantă Conferință la Universitatea din Timișoara. Dar, în prezent, lucrez la elaborarea unei cărți: „ATITUDINI ȘI CONFESIUNI”, care adună între coperțile ei, aproape tot ceea ce am scris din 15 septembrie 2015 (în plus fiind incluse câteva articole apărute înainte de această dată, dar republicate) până în prezent.

JURNAL ARĂDEAN: Ce v-a determinat să adunați într-o carte articolele publicate în ultimii ani?

L.M.: Fiind prezentă în presă, de mulți ani, am avut, mereu, teama de a nu „se acoperi” de uitare texte care exprimau nu numai gânduri și sentimente, ci și atitudini, uneori polemice, alteori elogioase, pe care, doresc în acest fel să le feresc de „privirile” severe ale timpului.

JURNAL ARĂDEAN: Știu că întotdeauna ați publicat cărțile despre Aradul cultural la București, cinci dintre acestea la Editura Academiei Române. Unde vă propuneți să publicați această carte, care este opțiunea dvs. editorială?

L.M.: Mi-am propus, dintotdeauna, să realizez, prin modesta mea contribuție, o deschidere a Aradului „în afară”, deoarece dezavuez cantonarea într-un spațiu strict local, oricât de valoros ar fi acesta. Opțiunea mea este spre o editură din București, după știința mea, unica editură premiată de Academia Română.

JURNAL ARĂDEAN: La modul concret, ce cuprinde această carte, la care lucrați în prezent?

L.M: Cartea reunește articole și eseuri, „risipite” în mai multe publicații, ordonate în 10 capitole, între care amintim: REMEMORĂRI REVERENȚIALE; ARĂDENI CE NU TREBUIE UITAȚI; CONVORBIRI PROVOCATE; TEATRU; VARIA; RECEPTARE CRITICĂ, ca să menționez doar câteva nume, iar un ALBUM FOTO va încheia cartea, înfățișând selectiv oaspeți importanți ai Aradului, personalități de anvergură, dorind să probez, prin imagini, că Aradul poate constitui un punct de reper al învățământului și al culturii.