Casa Româno-Chineză, Filiala Arad le-a avut miercuri ca invitate pe studentele Ancuța Ardelean și Daiana Dan – două tinere arădence care studiază în China au reușit să treacă cel mai dificil examen: testul de limbă. Grație burselor acordate de Guvernul Republicii Populare Chineze și Ambasadei Chinei la București, fetele au exploatat oportunitatea imensă care li s-a oferit, iar acum prima dintre ele (în ordinea vârstei și a absolvirii) va aplica pentru una dintre companiile BMW sau Volkswagen cu șanse aproape maxime de a reuși pășind în viața reală cu dreptul și direct în „lumea bună”.
Ancuța și Daiana au vorbit despre experiența lor în China în cadrul unei conferințe de presă
organizată de către Casa Româno-Chineză Arad, prin președintele prof.univ.dr. Lizica Mihuț. „Este o șansă imensă pe care Ambasada Chinei la București le-a oferit-o acestor două tinere din Arad. Bursele, acordate sub cupola prieteniei româno-chineze, acoperă cheltuielile aferente studiilor, cazării și mesei și sunt printre puținele burse integrale pentru 4 ani de studii pe care le acordă China – dar gândiți-vă că aceste burse implică o exigență maximă – prima dintre cerințe fiind obligativitatea învățării limbii chineze, în caz contrar bursa suspendându-se la începutul primul an”, a explicat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.
Ancuța Ardelean este un „produs educațional” al Colegiului Național – Preparandia „Dimitrie Țichindeal” și studiază economie și comerț internațional la Beijing Language and Culture University, urmând să intre în anul IV (ultimul) de studiu. Arădeanca este colegă cu 13 studenți din Vietnam, Franța, Corea de Sud, Uzbekistan, Kazasthan și Indonezia și dezvăluie că „a fost foarte greu la început, în special cu limba. Dar, acum, privind în urmă, pot spune că am luat cea mai bună decizie atunci când am decis să aplic pentru bursa din China”, a mai spus Ancuța.
Daiana Dan a absolvit Colegiul Economic Arad, și este plecată în China de 1 an. A reușit să obțină nu doar rezultate foarte bune la testele de limbă chineză de la finalul anului pregătitor, ci și o diplomă pentru prezență 100% pe parcursul întregului an. „Dacă nu te dedici total studiului, dacă nu îți canalizeze toate eforturile pentru a învăța, nu poți reuși (…) Am studiat în primul an la Universitatea Normală din Nanjing și urmează să trec la Universitatea Normală din Shanghai. În urma experienței primului an petrecut în China, cred că am ajuns să fiu mai comunicativă, să îmi fac mai mulți prieteni, pentru că acolo toți sunt foarte deschiși și prietenoși. Este o altă lume. Ca un fapt inedit, la sfârșitul anului am primit o diplomă pentru că nu am întârziat niciodată la niciun curs și nu am lipsit niciodată la niciun curs, ceea ce m-a surprins. Pentru a reuși însă, trebuie să te dedici 100%”, a povestit Daiana Dan.
„Sistemul de învățământ în China este foarte bine structurat, dar și foarte riguros. Pe de o parte profesorii sunt extrem de exigenți, iar pe de altă parte pun un foarte mare accent pe ordine, punctualitate și disciplină. Ideea e că toată lumea te ajută și îți creează toate condițiile pentru a învăța bine”, mai spun arădencele deja adaptate la viața din „Noua Chină”.
Preluare de pe site-ul Critic Arad – 23 august, 2018, autor Lucian Valeriu