Experiența chinezească, prin ochii a două studente din Arad

 

Filiala Arad a Casei Româno-Chineze a organizat, astăzi, o întâlnire inedită. Două studente arădene, care sunt beneficiarele unei burse de patru ani în China, au fost invitate să povestească presei experiențele prin care au trecut, atât de departe de casă. Prezentarea celor două a fost făcută de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele filialei Arad a Casei Româno-Chineze. „Este vorba despre două fete, studente foarte bune, care au beneficiat de șansa de a studia în China. A fost o șansă specială, de care au beneficiat din partea Republicii Populare Chineze și a Ambasadei Chinei la București. Ancuța Ardelean este studentă în anul IV. A absolvit Colegiul Național «Preparandia Dimitrie Țichindeal» cu media 9,30 și a ales să-și continue studiile în China. De altfel, mai trebuie să știți că în această vară a renunțat la o lună din vacanță pentru a participa la un curs, ceea ce merită apreciat. Daiana Dan este pentru al doilea an în China și studentă în primul an. De remarcat că a reușit să rămână bursieră, în urma exemenului de limbă pe care l-a dat la sfârșitul primului an petrecut acolo. Dacă Ancuța a terminat liceul la litere și s-a axat apoi pe economie și comerț internațional, Daiana a absolvit Colegiul Economic și a ales să se specializeze în limba chineză”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

O șansă care nu a fost ratată

În continuare, ambele fete au povestit despre sistemul de învățământ din China, având numai cuvinte de laudă la adresa dascălilor de acolo, despre viața lor de zi cu zi, care a însemnat un studiu intens și mai puțină distracție, despre colegi și planurile lor de viitor. „Țin să mulțumesc în primul rând Guvernului Republicii Populare Chineze pentru șansa acordată. La început a fost destul de greu pentru mine să mă acomodez. Aveam doar 18 ani și nu plecasem niciodată într-o țară străină. A fost ceva spontan, când am decis să plec, dar nu am regretat niciodată hotărârea luată. A fost o provocare, cu atât mai mult cu cât trebuie să ținem pasul zilnic… Chinezii sunt foarte organizați, exigenți, dar avem o conexiune foarte bună cu profesorii. În clasă suntem 13 studenți internaționali, colegii mei fiind din Vietnam, Franța, Coreea de Sud, Uzbekistan, Kazahstan și Indonezia. După finalizarea studiilor, aș dori să rămân acolo, dar sunt deschisă și spre alte oportunități. Acum doresc să aplic pentru un stagiu la o companie internațioanlă”, susține Ancuța Ardelean.
La rândul său, Daiana Dan povestește că ultimul an, a fost un an foarte încărcat și plin de emoții, dar a reușit să treacă examenele cu bine. „Am studiat în primul an la Universitatea Normală din Nanjing și urmează să trec la Universitatea Normală din Shanghai. În urma experienței primului an petrecut în China, cred că am ajuns să fiu mai comunicativă, să îmi fac mai mulți prieteni, pentru că acolo toți sunt foarte deschiși și prietenoși. Este o altă lume. Ca un fapt inedit, la sfârșitul anului, am primit o diplomă pentru că nu am întârziat niciodată la niciun curs și nu am lipsit niciodată la niciun curs, ceea ce m-a surprins. Pentru a reuși însă, trebuie să te dedici 100%”, afirmă Daiana Dan.