Relațiile ROMÂNO-CHINEZE se întăresc la Arad

Sosită recent de la București, unde a luat parte la festivitatea prilejuită de Ziua Republicii Populare Chineze, prof. dr. Lizica Mihuț a prezentat luni, 2 octombrie, programul Casei Româno-Chineze pe care o conduce, în 10 puncte distincte, dar toate având ca legătură dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

Ținând să repete ceea ce a mai ținut să se puncteze la toate conferințele din ultima vreme, anume că la Casa Româno-Chineză din Arad nu se face nici un fel de politică, dr. Lizica Mihuț speră, totuși, ca asociația să beneficieze în continuare atât de sprijinul politicienilor de stânga, cât și a celor de dreapta – indiferent că se află sau nu la guvernarea țării sau în administrația județului / municipiului. „Vreau să precizez încă o dată că CRC nu face politică, drept pentru care îi rugăm să ne sprijine, atât pe politicienii de stânga, cât și pe cei de dreapta, pentru că vrem să promovăm România în relația cu China, una dintre marile puteri ale lumii. Mai trebuie spus că și în continuare vom avea doi consilieri, pe domnii Ioan Matiuț și Lajos Notaroș și că vom continua colaborarea cu Asociația Con Brio, condusă de doamna Ana Maria Dragoș, în calitate de președinte, asociație din care mai fac parte doamnele Tabita Alexa, manager la Marem, Ramona Pencea, președintele Patronatului Psihologilor cu Drept de Liberă Practică din Zona de Vest, și dr. Liliana Bran, directorul Școlii Postliceale Sanitare”, a declarat președinta Casei Româno-Chineze.

Ana Maria Dragoș a ținut să menționeze că asociația pe care o reprezintă a început încă din luna iunie să pregătească cea de a III-a ediție a simpozionului dedicat dialogurilor româno-chineze, simpozion care, începând cu această ediție își va lărgi paleta, pe lângă dialogurile culturale urmând să cuprindă și teme economice, sociale și educative. Începând de anul acesta simpozionul se va numi «Dialoguri Româno-Chineze», pentru că dorim să deschidem paleta dialogurilor. Manifestarea va fi finanțată de către CLM prin Centrul Municipal de Cultură, proiectul de hotărâre aferent fiind votat în unanimitate de consilierii municipali, drept pentru care țin să le mulțumesc”, a mai spus Lizica Mihuț.

Conducerea CRC Arad vine și cu o propunere interesantă pentru primarii orașelor importante din județ:  organizarea unui Club Pro China, care să vină cu propuneri de colaborare cu marea putere mondială. „Vrem să le propunem primarilor orașelor importante din județ să organizeze activități care să se încadreze într-un club Pro China, primarul urmând să fie președintele onorific al clubului. Așteptăm primarii să vină cu propuneri, pentru că vrem să deschidem o nouă poartă de colaborare româno-chineză și la nivelul orașelor.”

Editura Casa Româno-Chineză a devenit membră a Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România care va fi prezentă și în acest an la Târgul de Carte Gaudeamus. „Ne mai propunem să realizăm o expoziție cu tema «China astăzi», vom susține în continuare Openul de Sah care este organizat la Arad și care anul acesta a avut peste 600 de participanți și intenționăm să realiyăm proiecții de film urmate de dezbateri.”

La a doua ediție a Simpozionului anual, Dialogurile româno-chineze nu vor mai fi doar culturale, ci vor avea un mai apăsat caracter practic, economic – am mai bifat cu acest prilej. De asemenea, presa prezentă la conferință a fost rugată să consemneze că și în 2018, Casa Româno-Chineză va susținue substanțial OPEN-ul de șah și că la Sediul de pe Bulevardul Revoluției se vor continua proiecțiile de filme documentare și artistice despre China.

sursa: criticarad.ro