O delegaţie a CJA a vizitat China prin intermediul Casei Româno-Chineze

Consiliul Judeţean Arad (CJA) a reprezentat România la Cea de-a Treia Intâlnire a liderilor locali CHINA – CEEC (Europa Centrală şi de Est) şi la Forumul Economic din Tangshan, China. Acest lucru a fost posibil datorită filialei arădene a Casei Româno-Chineze, în urma invitaţiei transmise de Ambasada Chinei în România. Conform reprezentanţiilor CJA, delegaţia română a avut-o în componenţă şi pe Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De altfel, participanţii la Întâlnirea liderilor locali susţin că reuniunea şi-a propus să îmbunăţească mecanismul de cooperare al grupului 16+1, din care fac parte 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România şi să aprofundeze cooperarea la nivel subnaţional în domeniile economiei, tehnologiei, educaţiei şi culturii, prin promovarea cooperării dintre China şi ţările participante, pe principiul win-win, bazat pe beneficii reciproce. „Societatea chineză funcționează pe principiul meritocrației, și înainte de toate asta îmi doresc să învățăm și să aplicăm. Cu siguranță asta vom face la nivelul Consiliului Județean! Echipa mea a contactat deja Ambasada Republicii Populare Chineze, cu solicitarea reînnodării relațiilor pe care le-am avut cu Provincia Hainan. În aceste zile trimitem acolo o scrisoare de prezentare și de intenție. În mod cert, ne dorim un parteneriat eficient cu partenerii nostri chinezi, în limitele permise de legislația europeană. Dacă marile state ale Europei au astfel de legături cu China, cred că nici noi nu trebuie să ratăm o astfel de oportunitate”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele CJA.

Invitaţia a venit în urma simpozionului organizat de CRC

Faptul că Aradul a fost invitat să reprezinte România la evenimentul organizat în China, înseamnă, potrivit celor declarate de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele filialaiei Arad a Casei Româno-Chineze, că partea chineză apreciază în mod deosebit Consiliul Judeţean Arad. „Această invitaţie a venit în urma simpozionului internaţional organizat, anul trecut de CRC la Arad, simpozion la care au participat înalţi oficiali din cadrul Ambasadei Chinei. Mă bucur că noul preşedinte al Consiliului Judeţean este alături de noi, ceea ce înseamnă începutul unui nou demers în relaţiile dintre judeţul Arad şi China. Delegaţia de cinci persoane care a reprezentat judeţul acolo a fost primită excepţional. În aceste condiţii, ne exprimăm speranţa această relaţie se va materializa prin semnarea unui protocol de colaborare”, susţine prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Stand expoziţional în Pavilionul României

Prezenţa judeţului Arad la Tangshan, în China, s-a materializat şi prin organizarea unui stand expoziţional în cadrul Pavilionului României, unde s-au stabilit contacte  cu reprezentaţi ai provinciilor chineze, precum şi cu ceilalţi participanţi. Conform reprezentanţiilor CJA, aprecierea de care delegaţia Judeţului Arad s-a bucurat în Tangshan o denotă şi întâlnirea bilaterală cu înalţii reprezentanţi ai Provinciei Liao Ning, întrunire solicitată de partea chineză, în cadrul căreia cele două administraţii s-au prezentat şi au identificat puncte comune de interes, în vederea iniţierii unei colaborări.  De asemenea, conducătorul delegaţiei arădene, Gheorghe Stoian – administratorul judeţului Arad, s-a întâlnit cu  Yang Hui, primarul oraşului Hengshui şi cu Ma Fuhua, viceprimarul orasului Hengshui, din provincia Hebei, discuţiile focusându-se pe prezentarea punctelor forte ale judeţului şi municipiului Arad. Mai mult, Stoian a acordat şi un interviu unei jurnaliste de la Radio China Internaţional, ocazie cu care a prezentat potenţialul judeţului Arad, oportunitatile de afaceri, precum şi deschiderea Aradului către o colaborare consistentă cu parteneri chinezi.  „A fost o experiență deosebită. Pe de o parte am avut contactul cu partea chineză și am identificat câteva direcții clare de colaborare, pe de altă parte am putut constata cum se prezintă la un astfel de eveniment celelalte delegații din România și din Europa, respectiv să ne evaluăm plusurile și minusurile”, susţine Gheorghe Stoian. Mai trebuie spus că delegaţia arădeană a beneficiat de o primire călduroasă la Ambasada României de la Beijing, unde s-au purtat discuţii cu E.S.  Doru Costea – ambasadorul României în China, pe parcursul cărora s-a făcut o expunere a relaţiilor româno-chineze, a oportunităţilor de afaceri şi a dezvoltării relaţiilor economice dintre România şi China, ţări prietene, cu o bogată istorie în ceea ce priveşte cooperarea.

sursa:glsa.ro