Profile în câteva „linii”: MARIUS SORIN GÖNDÖR  

ARQ/criticarad.ro • 08 aprilie 2024 • 

În prezent, INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL, din anul 2019, ce urmează unei alte perioade, în aceeași funcție: martie 2005-decembrie 2008, LIDER DE SINDICAT (2 mandate), VICEPREȘEDINTE AL FEDERAȚIEI SINDICALE (FSLÎ), DEPUTAT în PARLAMENTUL ROMÂNIEI (2008-2012), cu 42 de inițiative legislative, dintre care, jumătate votate, MARIUS GÖNDÖR a subliniat, întotdeauna, cu îndreptățită satisfacție, calitatea de PROFESOR DE MATEMATICĂ, care primează înaintea oricăror alte demnități, pe care le-a îndeplinit, de-a lungul anilor, desigur, cu CREDINȚĂ și DEDICARE.

Profile în câteva „linii”: MARIUS SORIN GÖNDÖR  

MARIUS GÖNDÖR și-a propus încă din clasa I să devină profesor de matematică și, elev fiind la Liceul „Moise Nicoară”, avându-l ca profesor și mentor, pe strălucitul profesor de matematică SIMA ONCEANU, pe care îl rememorează cu profundă admirație, a optat pentru FACULTATEA DE MATEMATICĂ din cadrul UNIVERSITĂȚII DE VEST DIN TIMIȘOARA, unde, după absolvire, și-a susținut toate gradele didactice (definitivat, gradul II, gradul I). A urmat „ucenicia” în mediul rural, la școlile din Secusigiu (1991-1995), Sântana (1996-1997) și apoi la Arad (Grup școlar de alimentație publică (1997-1999) și Liceul Teoretic „Vasile Goldiș” (din anul 1999).

Ca profesor, dar și ca lider de sindicat, ca deputat și inspector școlar general, MARIUS GÖNDÖR a subliniat, în repetate rânduri, că MUNCA ÎN ECHIPĂ, COMPETENȚA ÎN COMUNICAREA EFICIENTĂ ȘI PERMANENTĂ CU TOȚI ACTORII DIN EDUCAȚIE, precum și ABILITĂȚILE privind NEGOCIEREA constituie „o garanție a reușitei unui demers”. Este o PROFESIUNE DE CREDINȚĂ, pe care și-a asumat-o, întotdeauna, cu RESPONSABILITATE, în prezent, coordonând în județul Arad, activitatea celor 439 de școli, a peste 61.000 de elevi și  a peste 6.000 de persoane, care lucrează în învățământ. Cu toate că răspunderea este enormă și „o simte în fiecare zi”, iar volumul de muncă este greu de imaginat, MARIUS GÖNDÖR nu s-a plâns nicicând, ci dimpotrivă, ne-a mărturisit că lucrează cu plăcere și „SIMTE O BUCURIE, O MULȚUMIRE DEOSEBITĂ, SĂ AJUTE OAMENII”. Berbec fiind, ca zodie, se consideră AMBIȚIOS, DREPT, MODEST, CINSTIT, uneori făcând erori, „aruncându-se în față, fără prea multă cugetare sau arătându-se a fi orgolios, dar niciodată răzbunător. MARIUS GÖNDÖR  subliniază în discuția noastră că este un „OM SOCIAL”, că îi place să glumească, că are umor, dar fizicul său transmite, la prima vedere o SERIOZITATE EXCESIVĂ și o RIGUROZITATE EXAGERATĂ, părând a fi dur și chiar rău, ceea ce a detestat întotdeauna.

În urmă cu câțiva ani, aflându-mă la o întrunire oficială în sala de Consiliu local, la Pecica, în cadrul căreia oficialitățile locale sau invitate au rostit alocuțiuni, am fost surprinsă să descopăr că deputatul de atunci, MARIUS GÖNDÖR releva certe calități de ORATOR. Îl întreb acum, după un deceniu, cum explică profesorul de matematică aceste abilități de  retorică și MARIUS GÖNDÖR relevă preocuparea de a nota câteva idei, înainte de un discurs, care rămân sau se modifică la fața locului, prin cizelare și autocontrol, dar se referă și la DRAGOSTEA SA PROFUNDĂ PENTRU TEATRU. Își amintește cu nostalgie că în clasa a VII-a „activa” la Casa Pionierilor, în cadrul Cercului de teatru, avându-l ca profesor pe regretatul actor, George Didilescu, la liceu era „membru de bază” în așa numita „Brigadă artistică de agitație”, iar la facultate a făcut parte din echipa de teatru a Universității, obținând împreună cu aceasta locul I pe țară la Festivalul Artei și Creației Studențești, cu piesa „Coroană pentru Doja” de Aurel Gheorghe Ardeleanu.              Numit prin Ordinul de ministru din 20 noiembrie 2023, MARIUS GÖNDÖR este în prezent, președinte al Consiliului Național de Finanțare a Învățământului Preuniversitar, organ consultativ la nivel național, care propune Ministerului Educației costul standard pentru finanțarea/elev, o responsabilitate, ce constituie, fără îndoială, o recunoaștere a calităților sale profesionale.        

Discuția cu MARIUS GÖNDÖR poate continua prin abordarea și a altor teme de interes, dar articolul având un anumit format, ne determină să ne oprim aici, nu înainte de a exprima tradiționala urare de SUCCES, în continuare.

Lizica Mihuț