Astăzi are loc turul al doilea al alegerilor pentru desemnarea Rectorului UAV

criticarad.ro, Sasha Ioana, 27 martie 2024


După respingerea de către Ministerul Educației a validării Ramonei Lile ca rector aleasă ilegal  în ianuarie 2024, s-a impus organizarea de alegeri pentru desemnarea Rectorului Universității. 

S-au înscris în competiție trei candidați: conf.dr. Teodor Cilan ( fost prorector), conf.dr. Sanda Grigorie (decan), și prof.dr. Liviu Bocîi. Primul tur al scrutinului s-a derulat luni, 25 martie, pentru a se încadra în termenul limită prevăzut în Ordinul de Ministru nr.6097/29.12.2023, pentru alegerea noului rector.

Miercuri, turul 2
Rezultatul alegerilor din primul tur a determinat organizarea turului al doilea în 27 martie, doi dintre candidați având egalitate de voturi. Cilan Teodor 83 de voturi, Sanda Grigorie 83 de voturi, Bocîi Liviu 48 de voturi, 3 voturi au fost anulate. Pentru validarea unui câștigător erau necesare 114 voturi.

Au participat 217 de alegători din totalul de 227 înscriși pe listă. Se poate remarca o participare masivă la vot a  colectivului și o luptă strânsă, ceea ce denotă că Ramona Lile și-a pierdut din influență, candidatul său ( Sanda Grigorie) neputând fi impus cu ușurință. Cele 48 de voturi ale candidatului Bocîi pot înclina balanța în favoarea unuia dintre candidați la turul de astăzi al alegerilor.

Ramona Lile a încercat să saboteze inclusiv alegerile pentru rector, cu metode penibile: în ziua și la ora la care ar fi trebuit să aibă loc dezbaterile programate în campania pentru alegerea rectorului, Ramona Lile și-a organizat în Sala Ferdinand a Primăriei un eveniment prin care să-și prezinte „marile realizări” ale mandatelor sale. Astfel, agenda campaniei a trebuit modificată de urgență, candidații riscând să vorbească unor săli goale.

De remarcat și faptul că, în acest an, Ramona Lile nu a fost aleasă de colegi nici în Senat, nici în Consiliul Facultății de Științe Economice, facultate unde va funcționa ca simplu conferențiar, fără nicio funcție.

Astăzi are loc turul al doilea al alegerilor pentru desemnarea Rectorului UAV