CONCERTUL CORALEI PREOȚILOR din ARHIEPISCOPIA ARAD

criticarad.ro, 7 aprilie 2023

Înființată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Corala preoților Arhiepiscopiei Aradului „Cântări ale Triodului”, dirijată de pr. lect. univ. dr. Tiberiu Ardelean, se află deja la a XI-a ediție, desfășurându-se anual, din anul 2010, cu excepția perioadei pandemice.

Continuând o veche tradiție a cântării corale sacerdotale,

această corală, prin tradiționalele concerte de Paști și de Crăciun, susținute în cele două catedrale ortodoxe ale Aradului, constituie, prin glasurile preoților din cele patru  protopopiate ale eparhiei arădene, „mesaje mântuitoare” ale celor două mari sărbători ale creștinătății, arătând, precum sublinia pr. dr. Tiberiu Ardelean, „dragostea părinților pentru cântarea bisericească, dar și forța unității de grup a coriștilor dimpreună cu dirijorul lor, în jurul ierarhilor arădeni”. Este important să precizăm că acest Concert se desfășoară în anul 2023, declarat de Sfântul Sinod al BOR, ca fiind anul dedicat „imnelor liturgice și cântăreților bisericești”.

Concertul de aseară a Coralei  preoților, prezentat cu distincție de protos. lect. univ. dr. Nicolae Tang,

s-a dovedit a fi „un pelerinaj duhovnicesc în prag de Florii, de la Ușile pocăinței deschizătoare perioadei Triodului, trecând prin Cămara sufletului, până la Cruce și Moarte spre Înviere.”    

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Aradului, dr. TIMOTEI SEVICIU a rostit un emoționant „Cuvânt de învățătură”, iar Episcopul românilor din Serbia, Ieronim, a transmis un mesaj de ÎMPREUNĂ pentru slujirea lui Dumnezeu.

A fost o seară mitică, cu profundă încărcătură duhovnicească, care a reunit glasurile singulare ale preoților într-un cor copleșitor, izbutind să creeze un REGAL DUHOVNICESC întru întâmpinarea marelui praznic al Paștelui.