Medicul Corina Crișan s-a alăturat Forumului Româno-Chinez

ARADON, Andreea Pintea, 4 iulie 2022

Ani de zile dr. Corina Crișan a participat cu lucrări specifice în cadrul acțiunilor organizate de Forumul Româno-Chinez, iar de acum este membru al Forumului.Ani de zile dr. Corina Crișan a participat cu lucrări specifice în cadrul acțiunilor organizate de Forumul Româno-Chinez, iar de acum este membru al Forumului.

ARAD. Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze o are de astăzi în componența sa și pe recunoscutul medic arădean, Corina Crișan. Anunțul a fost făcut de președintele Forumului, prof.univ.dr. Lizica Mihuț, în cadrul unei conferințe de presă. „Este un om de suflet, un om pentru care medicina reprezintă o vocaţie. Faptul că a activat încâ din 2016 cu lucrări importante despre medicina tradiţională chineză în cadrul simpozioanelor dedicate culturii şi civilizaţiei chineze, faptul că a fost un membru activ în comunitatea noastră lărgită a îndreptățit-o să fie invitată să vină alături de noi. De menţionat că toate membrele Forumului sunt profesioniste în domeniul lor, fiecare în parte acoperind un domeniu de activitate la vârf”, a punctat în deschiderea conferinței prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

La rândul său, dr. Corina Crișan a făcut câteva aprecieri vis-a-vis de importanța medicinei tradiționale din China: „În urmă cu șase ani de zile, la inițiativa d-nei prof. univ. dr. Lizica Mihuț, am răspuns unei duble provocări. Prima, în calitate de medic, am scris recenzia volumului Medicină Tradițională Chineză, prima carte de medicină tradițională chineză tradusă în limba română de către cadrele didactice arădene, și a doua provocare, de a participa la Simpozionul Internațional <Cultură și Civilizație Româno-Chineză. Dialoguri Româno-Chineze> cu lucrări centrate pe rolul medicinei tradiționale chineze în sistemul de sănătate publică, eu fiind absolventă a Universității de Medicină și Farmacie <Victor Babeș> din Timișoara, deci instruită la o școală de medicină modernă. În pofida criticilor aduse de susținătorii medicinei moderne, trebuie să recunoaștem că, medicina tradițională chineză, unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume, cu o istorie de 3.000 de ani, oferă un model pentru promovarea unui stil de viață sănătos prin echilibru și armonie. Îmi place să cred că lucrările comunicate și publicate la cele patru ediții ale simpozionului la care am participat, organizate de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, au sporit interesul pentru acest important tezaur al culturii chineze. De altfel, acesta este și motivul pentru care am răspuns invitației onorante a d-nei prof. univ. dr. Lizica Mihuț, de a mă alătura membrilor forumului”.

Pledoarie pentru medicina tradițională din China

Nu în ultimul rând, dr. Corina Crișan a apreciat că „Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, reprezintă tribuna perfectă a unui medic pregătit să-și susțină pledoaria pentru integrarea medicinei tradiționale chineze în serviciile de promovare și îngrijire a sănătății arădenilor și pentru valorificarea practicilor tradițional chineze ca parte componentă a serviciilor medicale oferite pacienților”.

Cuvinte de apreciere pentru dr. Corina Crișan au avut și membrele Asociației Con Brio – Aureliana Man și Viorica Popescu, prezente la conferința de presă.

Traduceri gratuite

Un alt punct atins în cadrul conferinței de presă a adus-o în centrul atenției pe Paula Gherghina, studentă și absolventă de masterat în China. Paula face traduceri din chineză în engleză și din engleză in română, în mod gratuit pentru Forum. „Fac ceea ce fac cu plăcere. Faptul că mi-am făcut studiile în China a fost pentru mine o oportunitate extraordinară, o şansă de maturizare şi dezvoltare personală”, a spus tânăra traducătoare.