Lansarea volumului „ATITUDINI și CONFESIUNI” și Expoziția de fotografie dedicată Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing – două evenimente culturale de excepție

Primăria a găzduit joi, 9 Iunie, două evenimente culturale de excepție, în prezența unui public numeros, care a făcut ca holul Palatului Administrativ și Sala „Regele Ferdinand” să pară neîncăpătoare: o expoziție de fotografie dedicată Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing (organizată cu sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chineze la București), și lansarea volumului „ATITUDINI și CONFESIUNI”, semnat de prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Expoziția de fotografie a fost vernisată în holul Palatului Administrativ

„Este un lucru extraordinar ca două evenimente culturale să aibă loc în același timp. Președintele Comitetului Internațional Olimpic spunea că Olimpiada de la Beijing a fost o olimpiadă fără egal. În ceea ce privește expoziția foto a fost organizată cu sprijinul Ambasadei Chinei la București”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuț, moderatoarea evenimentului.

În continuare, primarul Călin Bibarț şi viceprimarul Lazăr Faur au spus câteva cuvinte, iar Ana-Maria Dragoş a dat citire mesajului transmis de E.S. Han Chunlin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România.

„Cu ocazia deschiderii expoziţiei de fotografie a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, în numele Ambasadei Chinei în România şi în numele meu personal, aş dori să-mi exprim sincerele felicitări pentru organizarea expoziţiei şi să mulţumesc din suflet Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze şi Primăriei Municipiului Arad pentru pregătirea minuţioasă şi sprijinul puternic”, se arată în scrisoarea E.S. Han Chunlin.

În continuare prof. univ. dr. Anton Ilica a făcut o scurtă prezentare a Jocurilor Olimpice de la Beijing, iar editorul şi poetul Ioan Matiuţ a vorbit despre expoziţia în sine.

Pentru lansarea cărţii „ATITUDINI şi CONFESIUNI” întreaga asistenţă s-a mutat în Sala Regele Ferdinad

Înainte de a da cuvântul invitaţilor, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a ţinut să mulţumească edililor municipiului care au dat curs invitaţiei: „Mă bucur că primarul şi viceprimarul Aradului sunt aici prezenţi, găsindu-și timp să vină la un eveniment cultural.”

„Se spune că suma amintirilor arată bogăţia vieții trăite. Acest adevăr e confirmat de viața doamnei prof. univ. dr. Lizica Mihuț și de cartea lansată astăzi”, a spus primarul Călin Bibarţ.

Prezentarea volumului s-a realizat de către prof. univ. dr. Ioan Biriş, prof. dr. Diana Achim şi dr. Lazăr Faur.

„Mă bucur din tot sufletul că suntem împreună astăzi aici. Este o zi specială, o zi deosebită […] Lucrarea este foarte variată, așa cum este și viața de fapt”, a spus profesorul Ioan Biriș.

Acesta a punctat și lupta dusă de autoare pentru ca Aradul să aibă o universitate de stat, despre colaborarea cu China, pentru ca apoi să încheie: „Din câte o cunosc eu pe doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuț, este o luptătoare și Aradul are nevoie în continuare de oameni de acest gen.”

Prof. dr. Diana Achim s-a declarat onorată că a fost invitată să vorbească într-un asemenea context.

„Încep prin a mărturisi că de 12 ani am o relație profesională cu doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuț”, a spus Diana Achim, care s-a referit apoi la probabil cel mai important drept al cititorului în viziunea scriitorului francez Daniel Pennac, dreptul de a nu citi, dacă nu îți place o carte, pentru ca apoi să mărturisească: „Am citit această carte și este o carte bună.

Viceprimarul Lazăr Faur a ținut să menționeze că, din punctul său de vedere, un oraș are nu numai o temelie materială, ci și un spirit, un spirit al oamenilor săi.

„Astăzi pot spune cu sufletul deschis că doamna Lizica Mihuț este un reper pentru spiritul orașului. Rămâne în comunitatea noastră acel reper spiritual de care avem nevoie”, a punctat Lazăr Faur.