Pecica va găzdui Simpozionul „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze“

Noul director al Liceului „Gheorghe Lazăr” Pecica, Blazena Miroslava Karkus şi Eugenia Ponta Pete, directoarea Casei de Cultură, au participat, astăzi, la o conferință de presă organizată de către Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze.

Acestea au vorbit despre noua ediţie a Simpozionului „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze“, care se va desfășura, în toamnă, la Pecica. Este vorba despre simpozionul care trebuia să aibă loc anul trecut, însă a fost amânat din cauza pandemiei.

„Pe mine m-au impresionat. Nu credeam că Pecica este în stare să se mobilizeze, să participe atât de consistent la simpozionul nostru. Această ediție este împreună cu Pecica. De asemenea, în volumul pe care o să-l socatem după simpozion va fi Aradul și Pecica. Doamna Blazena Miroslava Karkus, care era director adjunct şi-a mobilizat colegii, dar şi elevii să scrie câte o lucrare despre cultura şi civilizaţia chineză. Au fost realizate astfel 40 de lucrări. În plus, a fost organizată o expoziţie despre China, care are un generic formidabil.  De asemenea, membrii Cenaclului Lucian Emandi au elaborat poezii cu acest prilej”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului.

Blazena Miroslava Karkus a declarat:  „Sunt onorată să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră. A fost o provocare propunerea pe care ne-a făcut-o doamna prof. Lizica Mihuţ  la care noi ne-am dorit să răspundem într-un mod cât mai profesional.  A fost o mobilizare generală la care sincer nici eu nu m-am așteptat, dar cadrele didactice sunt calificate și răspuns acestei invitații fiind o provocare și pentru ei. În funcție de specializrăile pe care le au și-au ales diverse teme. Ne dorim ca activitatea care va avea loc în toamnă să fie una de succes”,

Aceasta a mai ţinut să precizeze că simpozionul va prilejui organizarea unei expoziţii sub genericul „Expresivităţi cromatice în cultura şi civilizaţia chineză”, la care vor participa artişti locali şi elevi.

Eugenia Ponta Pete a vorbit despre înfiinţarea Clubului Pro China de la Pecica care se datorează colaborării cu prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

„Datorită prezenţei dumneavoastră şi cunoştinţelor pe care le avem prin dumneavoastră, s-a constituit şi la Pecica un Club Pro China. Cenaclul «Lucian Emandi» care are 12 ani de viaţă va fi prezent în cadrul evenimentului din această toamnă”, a afirmat Eugenia Ponta Pete.

Ana-Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, Ramona Pantea, Liliana Bran şi Tabita Cristea, au lăudat activitatea culturală a celor din Pecica. „Cunosc activitatea culturală desfăşurată în oraşul Pecica, care a fost primul oraş Cetatea Culturală a judeţului. Am avut împreună activităţi foarte frumoase, iar acum continuă în forţă, alături de Forum şi Asociaţia Con Brio”, a declarat Ana-Maria Dragoş. „Este o mare bucurie să vă primim şi că sunteţi alături de noi. Vă mulţumim că sunteţi alături de noi şi că veţi rămâne în grupul nostru, al Forumului”, a declarat Ramona Pantea. „N-am ştiut atâtea lucruri despre viaţa culturală a oraşului Pecica. Vă felicit pentru implicare. Aştept să vină toamna, să înţeleg cromatica din alt punct de vedere”, a afirmat Liliana Bran, în timp ce Tabita Cristea a adăugat: „Vă mulțumim că ediția de anul acesta a Simpozionului «Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze» se va ține la Pecica. Avem așteptări mari.”

La finalul conferinței prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului, a anunțat că au primit o scrisoarea din partea E.S. Ambasador Jiang Yu. Scrisoarea face referire la  încheierea misiunii de trei ani, în calitatea de Ambasador al R.P. Chineze în România.

Redăm mai jos conținutul scrisorii:

Doamnei Lizica Mihuț

Președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze

În primul rând, aș dori să vă adresez un mesaj de rămas bun. La sfârșitul lunii martie mi-am încheiat misiunea de trei ani în calitate de Ambasador al R.P. Chineze în România. În timpul misiunii mele am primit un mare sprijindinpartea oficialilor guvernamentali, asociațiilor culturale și economice și atuturor prietenilor români. Prin această scrisoare, vreau să vă exprim, în numeleAmbasadei Chinei în România și al meu personal, cele mai sincere mulțumiri!

În ultimii ani, pandemia COVID-19 s-a răspândit la nivel global, iar situațiainternațională a cunoscut schimbări profunde și complexe, însă, prin eforturilecomune, relațiile dintre China și România au cunoscut o dezvoltare constantă, depășind dificultățile confruntate. Cele două țări au menținut contacte la nivel înalt, iar cooperarea economică și comercială a obținut rezultate bogate. Înultimii trei ani, volumul comerțului bilateral a crescut cu aproximativ 50%. Cooperarea pentru investiții s-a dezvoltat în mod constant și o seriedeproiecte au fost realizate unul după altul. Schimburile în diverse domenii aufost realizate în mod flexibil, iar prietenia tradițională dintre cele două popoareredată prin proverbul „prietenul la nevoie se cunoaște”, a arătat onouăstrălucire. Este în interesul pe termen lung și fundamental al celor douățări și popoare să consolideze relațiile bilaterale. China este dispusă să continuesălucreze cu România, respectându-se reciproc, tratându-se egal și în spiritul beneficiului reciproc, să întărească încrederea, să avanseze mână înmână, să moștenească prietenia și să profite de platforme precuminițiativa „Belt and Road” și Cooperarea China-CEEC, să valorifice potențialul cooperării și să promoveze dezvoltarea stabilă și sănătoasă a Parteneriatului AmpludePrietenie și Cooperare dintre China și România.

În final, sper să ne revedem cu bine. Vă mulțumesc încă o datăpentruacești trei ani minunați ! Vă urez multă sănătate și succes!

Jiang Yu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România