Aradul găzduieşte începând de miercuri Simpozionul Internaţional „Dialoguri interculturale Româno-Chineze”. În prima zi a manifestării, conducerea Filialei Arad a Casei Româno-Chineze (CRC) a prezentat invitaţilor biblioteca, iar poetul Ioan Matiuţ şi-a prezentat volumul de poezi care va apărea sub egida CRC. De asemenea, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a prezentat activitatea filialei, iar Cătălin Latiş a prezentat cartea „Medicina tradiţională Chineză”, apărută datorită implicării conducerii CRC. În a doua parte a zilei, la sediul filialei a avut loc o întâlnire cu arădenii care s-au înscris la cursurile gratuite de limba chineză susţinute de profesoara Wang Yihua şi cu studenţii bursieri care au avut ocazia să înveţe în China. Cei doi reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, consilierul Li Ming şi colaboratorul său Lu Yuxun s-au dialogat cu cei prezenţi în limba română. De altfel, consilierul Li Ming a avut parte de o prezentare elogioasă făcută de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ care l-a caracterizat ca fiind una dintre cele mai interesante personalităţi pe care le-a cunoscut. „Dincolo de politicieni, noi privim cu foarte mare admiraţie apropierea de China. Această experienţă de a învăţa limba chineză trebuie să continue”, a spus, printre altele, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. În timpul discuţiilor, consilierul Li Ming a ţinut să menţioneze că a început să înveţe limba română de la 17 ani şi continuă să înveţe şi acum, când se apropie de finalul mandatului său la Bucureşti. „Cei care au fost să studieze în China nu au făcut altceva decât să scurteze dustanţa dintre poporul român şi poporul chinez”, le transmis oaspetele celor prezenţi, printre care s-au numărat elevi (chiar şi o fată de 11 ani care învaţă limba chineză) studenţi, părinţi şi cursanţii profesoarei Wang Yihua. De menţionat că printre cei care au fost prezenţi la întâlnire a fost şi deputatul Dorel Căprar, vicepreşedintele CRC Arad şi cel datorită căruia s-a înfiinţat această filială. Acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa oaaspeţilor şi a poporului chinez. „Am fost în multe ţări de pe glob, dar nu m-am simţit mai bine ca în China. Când mă întîlneam cu chinezii, mă considerau fratele lor”, a spus Căprar.
A urmat apoi întâlnirea cu oamenii de afaceri arădeni, care au venit cu o serie de propuneri pertinente, propuneri care au fost notate de reprezentanţii ambasadei.
Întâlnirea cu oamenii de cultură, la Primărie
A doua zi, întâlnirea cu oamenii de cultură arădeni a avut loc la sala Ferdinand a Primăriei. Alături de preşedintele CRC Arad au fost prezenţi cei doi oaspeţi de la ambasadă, un om de afaceri chinez din Arad care este şi vicepreşedinte al CRC, Adrian Ţolea, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, subprefectul Florentina Horgea, viceprimarul Levente Bognar, consilierii locali Mariana Cismaşiu, Florin Galiş şi Marin Lupaş, Daniela Pădureanu Andreica şi Ramona Creţu, directoarea şi directoarea adjunctă a Centrului Cultural Municipal, instituţie care a fost implicată alături de CRC în organizarea acestui simpozion, precum şi un public numeros.„Pentru mine este o onoare să îl avem invitat aici pe unul dintre cei mai puternici oameni pe care i-am cunoscut din punct de vedere al personalităţii, pe domnul Li Ming”, a ţinut să puncteze preşedintele CRC. În continuare, consilierul a ţinut să-i felicite pe organizatori din partea ambasadorului Chinei, au vorbit reprezentanţii instituţiilor prezente, iar intelectualii arădeni invitaţi să ia cuvântul şi-au susţinut alocuţiunile. Au vorbit astfel Viorica Popescu, Andrei Ando, Ludovic Notaroş, Gheorghe Schwartz, Ioan Matiuţ, Glad Varga şi Adrian Bucur, iar la sfârşit a avut loc un moment muzical.
Sursa : glsa