Metoda prin care elevii unui liceu au fost puși să citească, de Ziua Națională a Lecturii (FOTO)


adevarul.ro, Claudia Untaru, 5.02.2024

Elevii unui liceu din vestul țării au citit de Ziua Națională a Lecturii (15 februarie) prin toate sălile în care s-au aflat, inclusiv în cea de sport. O parte au stat față în față cu două scriitoare de renume din Arad.Elevii au citit pe unde au apucat FOTO Claudia Untaru

Elevii au citit pe unde au apucat. FOTO Claudia Untaru

Toate activitățile au avut loc joi, 15 februarie 2024, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii (celebrată la 15 februarie). Este vorba despre un eveniment organizat de Colegiul Național „Moise Nicoară” în colaborare cu Asociația „Susținem Excelența”.

După ce au lecturat fiecare la clasă, elevii s-au întâlnit cu scriitoarele prof. univ. dr. Lizica Mihuț și avocat Viorica Popescu (Lia Alb), sub genericul „Întrebări în oglindă”.

Colegiul Național «Moise Nicoară» celebrează împreună cu Asociația «Susținem excelența» Ziua Națională a Lecturii. Este o inițiativă pe care o susțin în mod deosebit pentru că asociția noastră susține partea de învățământ, partea de cultură la nivel înalt. La Moise Nicoară este tocmai ceea ce ne dorim, o promovare a lecturii din punct de vedere al istorii literaturii, dar și din perspectiva literaturii în sine. Este practic un dialog. Am așteptat cu interes și întrebările elevilor și discuțiile”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Asociației „Susținem excelența”.

Astfel, cele două doamne de seamă ale Aradului în calitate de scriitoare de literatură și aproximativ 150 de elevi din clase de liceu ( IX-a B, a IX-a C, a IX-a F, a XI-a F) s-au întâlnit într-un dialog despre scris și citit.

Totodată s-a vorbit despre documentare și inspirație, despre efort și reușită. Întrebările elevilor au fost adresate în oglindă, pentru a releva asemănările și deosebirile între două moduri de a scrie. Evenimentul din sala festivă a fost moderat de către prof. dr. Diana Achim, directorul Colegiului Național „Moise Nicoară”.

„«Întrebări în oglingă» este unul dintre evenimentele care au avut loc astăzi la „Colegiul Național «Moise Nicoară» cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii. Două autoare, una de istoria culturii, respectiv Lizica Mihuț, și Viorica Popescu (Lia Alb), care este scriitor de literatură au fost invitate la un dialog cu elevii de liceu pentru a răspunde unor întrebări despre scris și lectură”, a declarat prof. dr. Diana Achim, directorul Colegiului Național „Moise Nicoară”.

Cele două scriitoare au primit și numeroase întrebări printre care: ce calități trebuie să aibă un scriitor de istoria culturii? Care este rutina unui autor de istoria culturii? Ce citește un autor de istorie? Elevii au fost interesați și dacă se câștigă din publicarea cărțiilor.

Răspunsul a venit de la prof. univ. dr. Lizica Mihuț: „Mă odihnesc de muncă prin muncă. Deci prima mare preocupare este accea de profesor, dar vreau să vă spun că la prima carte publicată la Editura Eminescu din București, ianuarie 1989, am primit aproape prețul unei mașini Dacia. Erau extrem de primIte cărțile de istoria culturii și mai ales de isotria culturii în Transilvania”. 

Ziua Lecturii Arad 17 jpg

Imaginea 1/15: Ziua Lecturii Arad 17 jpg

Ziua Lecturii Arad 17 jpg
Ziua Lecturii Arad jpg
Ziua Lecturii Arad 21 jpg
Ziua Lecturii Arad 18 jpg
Ziua Lecturii Arad 20 jpg
Ziua Lecturii Arad 19 jpg
Ziua Lecturii Arad 13 jpg
Ziua Lecturii Arad 15 jpg
Ziua Lecturii Arad 11 jpg

Ce alte activități au fost organizate

De menționat că la Colegiul Național „Moise Nicoară” au fost organizate, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii mai multe activități. 

De exemplu, marți, 13 februarie 2024, ora 14.00, a avut loc vizită a clasei a VIII-a A la Librăria „Corina”. S-a făcut prezentarea unei  librării și ce înseamnă o lansare de carte, iar joi, 15 februarie 2024, înainte de a începe lecția, toți profesorii, indiferent de disciplina predată, au recomandat o carte la clasă. Toate orele de limba și literatura română s-au desfășurat ca ore de lectură. 

Atelierele propuse în colaborare cu ANPRO, au fost înscrise în cadrul proiectului ,,Autorul meu de suflet”, demers care deschide Lecturiada 2024 – „Nevoia de întrebare”. La biblioteca „Ștefan Augustin Doinaș” a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad au avut loc mai multe activități și ateliere coordonate de prof. Oana Olariu, prof. Camelia Circa Chirilă, prof. Adriana Filip – consilier educativ și Angelica Bogdanov – bibliotecar.