Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze a semnat un protocol de colaborare cu Consiliul Județean Arad.

aradon.ro/jurnalularădean.ro, 13 septembrie 2023

Semnarea protocolului în cadrul conferinței de presă/Foto: A.P

Protocol pentru promovarea medicinei chineze

ARAD. Un centru destinat medicinii tradiționale chineze dar și o promovare a a tradițiilor, valorilor, culturii și istoriei Aradului și provinciilor înfrățite din Republica Populară Chineză a fost semnat miercuri, 13 septembrie, la sediul Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze Arad. Președintele Forumului, prof.univ.dr. Lizica Mihuț a găzduit conferința de semnare a protocolului prezent fiind și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, dar și membrele asociației Con Brio, un partener foarte importat în toate acțiunile Forumului.

„Acest protocol este extrem de important pentru noi. Ne propune să facem acest protocol de colaborare atât cu Consiliul Județean Arad cât și cu Primăria Municipiului Arad întrucât oficialii chinezi țin foarte mult la oficializarea relațiilor noastre”, a transmis în deschiderea conferinței de presă prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Iustin Cionca, președintele CJA, a punctat:

„În primul rând aș dori să mulțumesc Forumului pentru această inițiativă. Obiectul protocolului îl constituie înființarea unui centru de medicină tradițională chineză. Am fost împreună și cu doamna Lizica Mihuț într-o delegație în China pentru a vedea cum funcționează această medicină. Vorbim de medicină tradițională cu o vechime de 5-6 mii de ani care se practică în paralele cu medicina occidentală. În al doilea rând aș vrea să accentuez importanța societății civile în dezvoltarea Aradului, iar doamna președinte reușește să pună în mișcare energii pozitive și în domeniul cultural, dar nu numai, fiind un liant între civilizația Chineză și autoritățile locale. Mai mult, toate acțiunile pe care le organizează prin Forumul Prieteniei se bucură de susținerea Ambasadei Republicii Chineze. CJA este alături de Forum în toate activitățile pe care le desfășoară, în evenimente și apariții editoriale, și în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea relațiilor între China și România”.

Primele acțiuni

„Acest protocol nu își propune doar realizarea acestui centru pentru medicină chineză, protocolul include în prima etapă și o sesiune științifică susținută de cinci medici, urmată de discuții pe marginea subiectelor atinse de lucrări. Această manifestare științifică va fi un prim pas și vom demonstra implicarea noastră extrem de serioasă în ceea ce privește medicina chineză.

Aș sublinia în mod deosebit că acest protocol stipulează posibilitatea de a se augmenta relațiile economice între județul nostru și provincii din China, deci atragerea unor posibili investitori. Iar pe de altă parte ne propunem să realizăm evenimente, activități, acțiuni care să promoveze cultura și istoria Aradului, totul în parteneriat cu provinciile chineze cu care Aradul e înfrățit”, a completat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Protocolul semnat este unul pe o perioadă nedeterminată și se dorește o susținere reciprocă a celor două entități implicate pentru promovarea relațiilor româno-chineze.

Un pas firesc

Reprezentantele asociației Con Brio prin vocea președintei Ana-Maria Dragoș au punctat:

„Acest protocol vine ca un pas firesc în relațiile din ultimii ani dintre Forum și Consiliul Județean. Este un semn de apreciere pentru toate evenimentele organizate, acțiuni onorate de reprezentanți de cel mai înalt rang din cadrul Ambasadei Chinei”.