Marți, 27 iunie, în prezența unui public select, a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române lansarea cărții „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri culturale româno chineze”, apărută la Editura Casei Româno Chineze.
Lansarea cărții a avut loc cu participarea Excelenței Sale, XU FEIHONG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, care semnează și prefața cărții, alocuțiunea rostită la Arad cu prilejul Simpozionului Internațional, ediția a II-a, cu privire la dialoguri interculturale româno-chineze, dar și interviurile acordate de către Excelența Sa, domnul ambasador, presei arădene.
Deschiderea evenimentului cultural a fost realizată de către domnul Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, iar moderatoarea serii a fost prof. univ. dr. Lizica Mihuț. Cu acest prilej a luat cuvântul Excelența Sa, domnul ambasador, care a avut cuvinte de laudă cu privire la Casa Româno – Chineză, filiala din Arad și care s-a referit pe larg la relațiile de prietenie dintre cele două popoare și a apreciat că nici nu se putea găsi o locație mai potrivită pentru acest eveniment, decât excepționalul sediu al Muzeului Național al Literaturii Române.
Au avut de asemenea intervenții în plen 11 vorbitori, înalți diplomați, scriitori, traducători, oameni politici. S-a remarcat intervenția scriitorului și jurnalistului Dan Mircea Cipariu, președinte al Operei Scrise (Societatea de Gestionare a Drepturilor de Autor) și director al Agenției de Carte.
În intervenția sa, domnul deputat Glad Varga s-a referit la excelentele relații de colaborare dintre România și China pe mai multe planuri, exprimând totodată în numele domnului primar Gheorghe Falcă sprijinul pentru Casa Româno – Chineză, filiala din Arad în ambițioasele sale proiecte culturale.
„Este o carte de dialoguri, care reunește în paginile ei anumite abordări despre China, care pot fi simboluri, care pot fi sugestii, fie că se raportează la concepte, noțiuni, opinii, la relații prezentate într-o perspectivă culturală pe anumite paliere”, a punctat în intervenția sa directorul general al Casei Româno Chineze, doamna Ecaterina Vanea.
Prof. univ. dr. Lizica Mihuț a ținut să mulțumească Consiliului Local Municipal (atât consilierilor de stânga, cât și cei de dreapta) pentru sprijinul acordat, Primăriei Arad, domnului primar personal și, nu în ultimul rând, Centrului Municipal de Cultură.
Scriitorul Ioan Matiuț, în calitate de director al Editurii Româno Chineze, s-a referit la cele patru cărți apărute deja sub egida acestei importante edituri, la proiectele editurii, pentru prezent și viitor.