Dezbatere despre presade calitate

Anton Ilica, UZPR, 10 martie 2025

Prof. univ. dr. Lizica Mihuț, distins om de cultură, specialist în istoria teatrului, publicist de opinie, conduce organizația „Susținem excelența”, menită să promoveze valorile, calitatea, demnitatea și echitatea în diferite domenii de activitate. Având în componență personalități care au dovedit excelența în activitatea lor, Asociația a avut „în atenție pănă în prezent domeniile Educație/pedagogie (prof. univ. dr. Anton Ilica), Învățământ liceal (prof. dr. Diana Achim), învățământ medical (conf. dr. Liliana Bran), cultură (scriitor Viorica Popescu, prof. dr. Lizica Mihuț), Medicină (dr. Mihaela Orodan), medicină legală (dr. Corina Crișan), justiție (av. Diana Chițoi), Gastronomie (Tabita Cristea), Antreprenoriat (Ana Maria Dragoș), psihologie și proiecte internaționale (Cristina Nistor)”. De această dată, Georgiana Tențea a organizat o masă rotundă pe tema DIALOGURI ÎN JURNALISM, cu participarea unor reprezentanți ai presei arădene, scrise și vizuale, vizând ”jurnalismul de calitate” și problemele actuale ale presei. A fost un schimb elevat de idei, argumentat cu exemplificări, despre etica celui ce scrie, dar și a cititorilor, despre moralitate și corupție, despre dificultățile întâmpinate în activitatea de jurnalism politic și satisfacțiile unor consecințe pozitive mai ales de natură socială.
Ca membru al UZPR, completez anumite opinii legate de calitatea actului publicistic, legate de pierderea încrederii în presa, presiunile politice, clanurile din jurul publicațiilor, concurența unor trusturi de media, protecția jurnaliștilor, precum și modul de manipulare a cititorilor grație unor strategii de promovare a știrilor false și a invocării unor distorsiuni prin citare selectivă. Pătrunderea politicului în presa publică și presiunea decidenților asupra onestității jurnaliștilor sunt alte carențe care viciază actul de informare corectă, exprimarea adevărului și a calității discursului vorbit sau scris. În fine, folosirea unui limbaj vulgar, specularea unor elemente de atractivitate corporală, accentuarea unor știri spectaculoase și a unor elemente biografice, susținerea nejustificată și promovarea unor nonvalori „făcute” vipuri, inversarea virtuților indivizilor prin „pătrunderea” cu agresivitate în biografia unor persoane.
Asemenea dialoguri în jurnalism sunt necesare pentru a restatua deontologia ziariștilor și a reconsidera încrederea în publicismul onest, demn și imparțial. Lizica Mihuț pomenea de caracterul omului, a celui care-și asumă responsabilitatea de a forma opinia publică, de a educa cititorii și a le contura discernământul, respectul pentru opinia corectă și încrederea în publicist, ca valoare esențială și călăuză profesională. Susținem excelența în domeniul jurnalismului înseamnă responsabilitate: „Într-o perioadă a informației abundente și a schimbărilor rapide, rolul presei de calitate este mai important decât niciodată. Excelența în presă nu este un concept abstract, concluziona Lizica Mihuț, om de presă, autor de cărți, care a înființat, în cadrul Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, specializarea de jurnalism, ci se manifestă prin acțiuni concrete, prin profesionalism, integritate, curaj și dedicare. Înseamnă să căutăm adevărul, să respectăm deontologia profesională, să fim imparțiali și să nu ne lăsăm influențați de interese politice sau economice”. (Uzpr, București, 10 martie 2025)