Dialoguri despre excelența în științele juridice

ARADON, Andreea Pintea, 20 iunie 2024

O nouă ediție a dialogurilor despre excelență s-a desfășurat în Sala Festivă a Palatului Justiției Arad.

ARAD. Excelența în domeniul științelor juridice a fost tema dialogurilor organizate de Asociația Susținem Excelența din Arad. Inițiativa președintelui asociației, prof.univ.dr. Lizica Mihuț, seria de dialoguri despre execelență propune abordarea unor teme de actualitate în șase mari domenii: educație și învățământ, cultură, sănătate, antreprenoriat, justiție și jurnalism. Pe lângă temele supuse dezbaterii, prof.univ.dr. Lizica Mihuța menționat că Asociația Susținem Excelența își propune și „să elaboreze proiecte internaționale și nu întâmplător un membru al asociației noastre este expert în acest domeniu; să lansăm anumite cărți situate în zona excelenței și nu în ultimul rând să acordăm premii pentru merite de excelență”.

„Au fost organizate dialoguri despre excelență în Educație, Învățământ, Cultură, abordare interdisciplinară: Sănătate-Învățământ, iar acum, în Justiție, cu o temă interesantă și provocatoare privind proesia de avocat de la pasiune la sacrificiu”, a menționat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Conferința în domeniul științelor juridice a fost susținută de către decanul Baroului de avocați Arad, dl. Andrei Ioniță, precum și de către Diana Chițoi, membru al Consiliului Baroului Arad.

Pasiunea pentru dreptate

„La baza carierei de avocat stă o pasiune profundă pentru dreptate. Această pasiune este cea care motivează un tânăr student la drept să studieze ore nesfârșite, să înțeleagă legile, să discearnă nuanțele subtile ale jurisprudenței și să-și dezvolte abilități analitice și de argumentare. Este dorința arzătoare de a proteja drepturile fundamentale ale individului, de a lupta împotriva nedreptății și de a susține adevărul, care dă naștere vocației de avocat.

Fiecare avocat își amintește momentul în care și-a dat seama că aceasta este chemarea sa. Poate a fost un caz celebru care a aprins scânteia interesului, poate un profesor inspirat sau o experiență personală care a deschis ochii asupra importanței dreptului. Această pasiune este motorul care împinge avocații să depășească dificultățile și să își perfecționeze continuu abilitățile.
Cu toate acestea, drumul către excelență în profesia de avocat nu este ușor. Este presărat cu provocări și obstacole care testează determinarea și rezistența fiecărui practician. Începând cu examenele riguroase de admitere la facultate și continuând cu pregătirea intensă pentru Barou, fiecare pas necesită muncă asiduă și dăruire totală.
Excelența în profesia de avocat presupune adesea sacrificii personale semnificative. Orele lungi petrecute la birou, nopțile nedormite și stresul constant pot afecta echilibrul între viața profesională și cea personală. Dar aceste sacrificii sunt adesea necesare pentru a atinge excelența profesională”, a transmis Diana Chițoi.

De la tradiție la inovație

Decanul Baroului de avocați Arad, dl. Andrei Ioniță, a vorbit despre rolului avocatului, ca profesie juridică, într-un cadru mai amplu: cel al unor realități socio-profesionale marcate de digitalizarea accelerată, de informatizarea accesului la servicii juridice, de promovare a platformelor de servicii on-line etc.

„Căutăm azi, între tradiția celor 149 de ani de profesie ce stau în urmă și provocările actuale și ale viitorului nu foarte îndepărtat, un nou centru de echilibru, în care valorificarea diferențelor specifice și a particularităților noastre, ca și corp profesional, apar esențiale. O atare abordare pretinde de la noi, cu certitudine, adaptarea mijloacelor tradiționale, purtătoare ale unor valori certe, la mijloacele actuale de comunicare, de relaționare, atât în relația avocat – justițiabil, cât și în aceea cu partenerii profesionali și sociali. […] Apoi, este inteligența artificială o provocare la adresa profesiei? Cu certitudine poate fi …
Astfel, utilizarea inteligenței artificiale (AI) în activitatea de profil a devenit, fie că o recunoaștem, fie că nu, o realitate. Dacă inițial programele informatice au fost utilizate pentru activitățile administrative ale formelor de exercitare ale profesiei (gestiune dosare și clienți, evidența termenelor de judecată și a programărilor, căutare în jurisprudență, etc), în prezent au intrat pe piață aplicații care utilizează inteligență artificială pentru a genera soluții juridice pentru o anumită temă dată. Inteligența artificială poate fi concepută pentru a extrage reguli din tiparele existente în baze enorme de date și să aplice aceste reguli la noi scenarii introduse de utilizator.

[…] O altă responsabilitate a avocatului este legată de respectarea principiului confidențialității în relația avocat – client. […] Conchidem pe acest palier în sensul că, avocatul și avocatura de mâine nu vor fi asemenea celor de azi, după cum nici avocatura de azi nu se suprapune întru totul celei de acum 150 de ani”, a prezentat av. Andrei C. Ioniță- Decan al Baroului Arad.

Jurământ pentru Barou

În finalul conferinței, opt tineri arădeni au depus jurământul pentru a intra în Baroul Arad. Cei opt au trecut cu brio examenul de Barou, iar de acum vor putea practica avocatura „cu acte în regulă”.