criticarad.ro/arq/2 mai 2023
A terminat Liceul Pedagogic din Arad, un liceu temeinic, care a constituit aproape o universitate, nu numai prin tradiția sa strălucită (1812), prin rigurozitatea organizării și desfășurării procesului de învățământ, ci și prin deschiderea manifestată în mod programatic, pentru cercetarea în domeniile pedagogie și istorie. În mod sigur, nu din aceste considerente i-au trebuit lui Doru Sinaci aproape trei decenii spre a începe studiile superioare (licență și master) la Universitatea „Vasile Goldiș”.
Recent, Doru Sinaci declara unei distinse ziariste: „Am făcut 7 ani doctoratul la Academia Română și mă mândresc cu acesta”, dar în CV-ul său, studiile doctorale apar a fi efectuate în perioada 2007-2011, primind Diploma de doctor în istorie, trei ani mai târziu, în anul 2014. Aceste neconcordanțe privind anii studiilor doctorale le reținem ca atare, fără a aduce atingere doctoratului în sine, dar trebuie să-l contrazicem pe Doru Sinaci, cu precizarea că nu l-a susținut la Academia Română, ci la unul din cele 53 de Institute ale acesteia și anume „Institutul de Istorie George Barițiu” din Cluj.
Se știe că noi, românii, am reușit un fapt greu de crezut în urmă cu câțiva ani și anume să compromitem chiar ideea de doctorat printr-o abordare superficială, fără contribuție științifică în domeniul tezei. Nu cred că este cazul doctoratului lui Doru Sinaci, deoarece, întotdeauna am considerat că teza de doctorat este doar începutul unei cercetări științifice de durată, care să confirme atribuirea Diplomei, în sine. Or, trebuie să recunoaștem că Doru Sinaci are câteva MERITE INCONTESTABILE. În primul rând, a reușit să unească în jurul său istoricii arădeni și să realizeze împreună proiecte de anvergură, importante pentru Arad și pentru România. Astfel, a inițiat și a coordonat MONOGRAFIILE cartierelor urbei noastre, precum și a comunelor și satelor, monografii ce constituie temeiul unui demers, pe care îl apreciez, în mod deosebit, DICȚIONARUL LOCALITĂȚILOR DIN JUDEȚUL ARAD, ce se află în format electronic, pe site-ul Bibliotecii județene. De asemenea, Doru Sinaci a inițiat și a coordonat organizarea și desfășurarea anuală a Sesiunii științifice a istoricilor arădeni, reunind lucrările, prezentate de-a lungul anilor în cadrul acestora, în cele 18 volume privind ADMINISTRAȚIA LOCALĂ ROMÂNEASCĂ ARĂDEANĂ. Să reținem și inițiativa de a constitui ANALELE ARADULUI, ca revistă anuală de istorie, ce urmează să fie introdusă în „baza de date” internațională și, nu în ultimul rând, colaborarea, în prezent, cu directorul Bibliotecii Academiei Române, în vederea elaborării unui DICȚIONAR ENCICLOPEDIC AL CLĂDIRILOR ȘI ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA.
Ca director al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” are meritul de a fi constituit BIBLIOTECA DIGITALĂ, aliniind instituția arădeană la demersul marilor biblioteci din România, de a prezenta în format electronic cărțile „dedicate culturii și istoriei locale”. Subliniez colaborarea foarte bună, pe care am avut-o cu Doru Sinaci, în perioada în care coordona activitatea redacțională a ziarelor „Adevărul” și „Glasul Aradului”, dar nu am înțeles nici atunci, nici când era consilier/șofer al deputatului Dorel Zăvoianu, nici în celelalte ierarhii deținute de-a lungul anilor și nici în prezent, ca subprefect, atitudinea ultra modestă, capul aproape întotdeauna plecat și spatele mereu încovoiat, o atitudine de umilință aș zice, cu toate că izbânzile sale depășesc cu mult pe cele ale altora, impunându-l, la modul real, prin inițiative memorabile.
SUCCES, în continuare!
Lizica Mihuţ