Simpozionul româno-chinez, evenimentul toamnei la Pecica

aradon.ro/JURNALUL ARĂDEAN-RO, 3 Noiembrie 2022

Dialogurile româno-chineze s-au purtat în această toamnă la Pecica, acolo unde s-a desfășurat a șaptea ediție a simpozionului internațional.

PECICA. Pentru o zi, Pecica a devenit centrul dialogurilor culturale româno-chineze. În organizarea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, condus de prof.univ.dr. Lizica Mihuț și a administrației locale din Pecica, s-a desfășurat joi, 3 noiembrie, cea de a șaptea ediție a Simpozionului internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”. Implicați în simpozionul din acest an au fost Clubul Pro China Pecica, precum și Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, aceasta fiind prima ediție a simpozionului care se desfășoară în județ, nu în municipiul Arad.

ADVERTISING

Ambasada R.P. China la București a avut reprezentanți de marcă, înalți diplomați ai Ambasadei participând la evenimentele de la Pecica. Doamna Zhao Li, consilier cultural (numărul trei ca funcție în cadrul Ambasadei Chinei în România) și domnișoara Chen Shuyi au reprezentant R.P. China, iar pentru prima data simpozionul a fost onorat cu prezența a doi corespondenți din partea Agenției de presa Xinhua (China Nouă), Chen Jin, Lin Huifen.

Program artistic deosebit

Simpozionul din acest an a fost unul cu totul special, prezentarea lucrărilor atent elaborate și documentate fiind precedată de o vizită la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2. Acolo delegația chineză a fost întâmpinată de copii îmbrăcați în porturi tradiționale ale celor două țări, fiind pregătit și un scurt program artistic, moment ce i-a impresionat pe invitați. Apoi cu toții au mers spre sala festivă a Primăriei Orașului Pecica, acolo unde au fost prezentate pe scurt lucrările din cadrul simpozionului. Discuțiile au fost moderate de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președinte al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze și Petru Antal, primarul Orașului Pecica, președinte al Clubului Româno-Chinez Pecica. Prezenți au fost și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, dar și vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc.

„Simpozionul pe care îl organizăm an de an, ajungând acum la cea de a șaptea ediție, este un eveniment extrem de important în relațiile româno-chineze. Mulțumim și apreciem în mod deosebit implicarea și sprijinul Ambasadei R.P. China. Suntem onorați de prezența la Arad a domanei Zhao Li, Consilier cultural și domnișoarei Chen Shuyi, și așteptăm cu interes vizita domnului ambasador Han Chunlin”, a punctat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

În cuvântul său, doamna Zhao Li a mulțumit tuturor celor implicați în acest simpozion și a vorbit despre civilizația chineză și relația ei cu civilizația mondială. „Civilizația chineză nu este cea mai veche dintre cele patru civilizații din lume, dar este singura care nu a fost întreruptă. Motivul principal, cred eu, ar trebui să îl reprezinte capacitatea civilizației chineze de a se transforma constat, de a ține pasul cu vremurile și spiritul de deschidere și incluziune. Inovația este singura cale de dezvoltare a civilizației”, a subliniat domna Zhao Li.

Trebuie spus că în cadrul simpozionului au fost prezentate 25 de lucrări, pe teme dintre cele mai diverse, de la matematică la simbolurile naționale, educația din China, stilurile culinare chinezești, conceptul Made in China, ceramica chinezească și chiar evoluția demografică a Chinei. Lucrările au fost documentate și realizate de profesori din Pecica, dar și de elevi de liceu. Deși în cadrul simpozionului autorii au fost nevoiți să facă doar o prezentare succintă a lucrării, materialele vor putea fi citite integral în cartea ce va apărea în primăvara anului viitor, carte care reflectă activitatea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.

De asemenea, artiștii Karkus Miroslava Blazena, Moș Florin (NONI) și elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica au realizat o expoziție de artă plastică „Expresivități inspirate din cultura și civilizația chineză”.

„A fost o bucurie să vedem atât de multă implicare, dăruire și devotament din partea administrației din Pecica, a cadrelor didactice, elevilor și artiștilor care au venit cu lucrări deosebite la acest simpozion. Trebuie să spun că, de anul viitor, simpozionul va avea o nouă formă, urmând să fie abordată o temă prestabilită, iar în cadrul evenimentului să avem invitați de marcă inclusiv din China. Provocarea ne-a fost lansată chiar de la Ambasadă, am îmbrățișat această idee și am propus ca tema pentru anul viitor să fie axată pe medicina tradițională chineză”, a concluzionat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Momentul Cenaclului

Evenimentele de la Pecica au culminat cu momentul pregătit de Cenaclului „Lucian Emandi”, moderator fiind prof. Eugenia Pete, director al Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” Pecica. Poeții Camelia Camelia Chifor, Eugenia Ponta Pete, Blazena Karkus, Tatiana Moș, Ioan Vasile Marcu, Nicoleta Suceveanu-Dudaș, Emanuel Gruia și Semidea Șulea au recitat poezii emoționante.

Simpozionul de la Pecica a fost susținut și de Asociația Con Brio – președinte Ana Maria Dragoș, asociație care este partener fidel Forumului în toate acțiunile pe care le organizează.