Organizare de excepție, la Pecica, a Simpozionului Internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”

newsar.ro, Orlando Toader, 4 noiembrie, 2022
Organizare de excepție, la Pecica, a Simpozionului Internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”

Orașul Pecica a găzduit, joi, cea de a VII-a ediție a Simpozionului Internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”.

Evenimentul, care s-a bucurat de prezența oficialilor Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Zhao Li, consilier cultural în cadrul ambasadei, Chen Shuyi, ataşat în cadrul ambasadei precum și a corespondenţilor agenţiei de presă Xinhua, Chen Jin şi Lin Huifen, a fost organizat în cel mai mic detaliu de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, Primăria Orașului Pecica, Consiliul Local Pecica, Clubul Pro-China Pecica şi Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”.

Alături de prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, la simpozion au mai luat parte Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc, vicepreşedintele CJA, primarul orașului Pecica Petru Antal, viceprimarul Miodrag Stanoiov, Eugenia Ponta Pete, managerul Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” şi membrele Asociaţiei Con Brio.

Oaspeții au fost primiți la Grădiniţa PP2 din localitate, recent dată în folosință, unde cei mici au oferit un scurt spectacol îmbrăcaţi în costume tradiţionale chinezeşti şi românești.

Simpozionul, care s-a desfășurat în Sala Festivă a Consiliului Local Pecica, a constat în prezentarea a 25 de lucrări elaborate de profesori și elevi ai Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica (acestea se vor regăsi într-un volum care va vedea curând lumina tiparului).

În calitate de gazdă, primarul Petru Antal le-a vorbit participanților despre Clubul Pro-China de la Pecica, al cărui președinte este, şi despre parteneriatele culturale şi economice pe care orașul arădean le are cu parteneri din China.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, a declarat: „Doamna Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei, este la prima ieşire după pandemie, ceea ce înseamnă enorm pentru noi şi pentru Pecica. Vă mulţumim că sunteţi aici. Este pentru prima dată după şapte ani când simpozionul se desfăşoară în afara Aradului. Noi la Arad suntem puţini invidioşi…
Pentru mine este un moment special şi doresc să aduc mulţumiri Excelenţei Sale Han Chunlin, ambasadorul Chinei la Bucureşti, pentru sprijinul pe care îl acordă Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze. Îl invităm pe domnul ambasador la Arad, iar rugămintea mea este să viziteze şi Pecica, unde funcţionează primul Club Pro-China din ţară.
Aş vrea să menţionez că cea de a VII-a ediţiei a Simpozionului Internaţional «Cultură şi civilizaţie chineză. Dialoguri româno-chineze» este şi ultima care va avea loc în mod tradiţional, cu lucrări susţinute de lideri ai Aradului, studenţi şi elevi. De anul viitor ne propunem să urcăm la un alt nivel. Simpozionul va avea loc tot în luna noiembrie, dar ne propunem să-l organizăm mai aplicat, pe domenii, la sugestia jurnalistului Chen Jin. Toate cele patru evenimente de astăzi se vor regăsi în cartea pe care o vom scoate împreună cu Primăria Oraşului Pecica”, 
le-a spus celor prezenţi prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Și tot în deschidere, Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei la Bucureşti, a ţinut un discurs în limba română despre evoluția civilizaţiei chineze, nu înainte de a transmite salutările ambasadorului Han Chunlin.

Ulterior, după desfășurarea lucrărilor simpozionului, Zhao Li a spus: „Vreau să transmit mulţumiri din partea mea şi a ambasadorului Han Chiunlin, domnului preşedinte Cionca, domnului vicepreşedinte Bulbuc, domnului primar Antal, doamnei prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, pentru reuşita acestui eveniment. Sunt impresionată de ceea ce aţi făcut aici, sunt lucrări reuşite, interesante. Felicitări. De abia aştept să vin la următoarea ediţie a simpozionului, care se va desfăşura într-o nouă formă”.