Ultimele pregătiri pentru Simpozionul Româno-Chinez

aradon.ro/JURNALUL ARĂDEAN, Andreea Pintea, 18 Octombrie 2022

Un eveniment remarcabil în peisajul cultural arădean și nu numai, Simpozionul Internațional Româno-Chinez se va desfășura la Pecica.

ARAD. Se fac ultimele pregătiri pentru evenimentul toamnei în materie de relații internaționale și promovare culturală. Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze va organiza cea de a șaptea ediție a Simpozionului „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze” pe 3 noiembrie, în parteneriat cu administrația din Pecica. Așadar, ediția din această toamnă va avea loc atât la sediul Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, cât și la Pecica.

Prezență diplomatică

„Ne bucurăm să putem organiza un eveniment care s-a impus ca etalon în relațiile româno-chineze, în mod special în ceea ce privește colaborarea culturală între România și R.P. China. La Arad va avea loc primirea oaspeților și vom purta un dialog despre proiecte viitoare ale Forumului. Simpozionul, în sine, se va desfășura la Pecica, potrivit unui program atent pregătit. Evenimentul din acest an va fi onorat de înalți diplomați ai Ambasadei Republicii Populare Chineze în România: doamna Zhao Li, Consilier cultural (numărul trei ca funcție în cadrul Ambasadei Chinei în România); domnișoara Chen Shuyi, precum și a corespondenților Agenției de presa Xinhua (China Nouă), Chen Jin, Lin Huifen. Excelența Sa, domnul Han Chunlin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Chinei în România a confirmat intenția de a veni la Arad”, a transmis prof.univ.dr. Lizica Mihuț, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Forumului. Aprecierea R.P. China față de Forumul condus de președintele prof.univ.dr. Lizica Mihuț a fost confirmată și printr-o dublă donație de carte făcută de Ambasadă, cărți carte vor ajunge atât la Forum cât și la Pecica.

Primarul orașului Pecica, Petru Antal, a prezentat succint programul de pe 3 noiembrie, specificând că se va începe la ora 10:00 cu o vizită la Grădinița P.P. 2 din Pecica, acolo unde se vor prezenta mai multe momente deosebite pregătite de preșcolari, iar la ora 11:00 va avea loc o Expoziție de Artă Plastică – „Expresivități inspirate din cultura și civilizația chineză“ (Sala festivă a C.L. Pecica). Lucrările atent pregătite în cadrul acestui simpozion vor fi prezentate de la ora 11:30, în aceeași sală festivă a C.L. Pecica. De asemenea, Cenaclul „Lucian Emandi” Pecica a pregătit și un moment literar tematic.

Sprijinul Con Brio

Asociația Con Brio, partener de încredere a Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, a transmis, prin vocea președintelui Ana Maria Dragoș, aprecieri vis-a-vis de seriozitatea și devotamentul administrației din Pecica în organizarea Simpozionului.