CULTURĂ ȘI… IAR CULTURĂ

Astăzi, 9 iunie, un grup de elevi ai clasei a IX-a B, de la Colegiul „Moise Nicoară ”, însoțiți de d-na prof. dr. Janina Flueraș, au participat la un eveniment în mare parte inedit pentru ei, atât prin conținutul său, cât și prin spațiul în care el s-a desfășurat.
Astfel, Sala Ferdinand a Primăriei a devenit neîncăpătoare, fiind contextul unui remarcabil eveniment cultural arădean: lansarea de carte a prof. univ. dr. Lizica Mihuț – Atitudini și confesiuni, apărută la Editura Palimpsest din București.
Pentru elevii școlii noastre, participarea la acest eveniment cultural a constituit o veritabilă experiență din mai multe puncte de vedere: de la vizitarea și vizionarea în premieră a frumuseții arhitecturale a spațiului, la intrarea în contact cu reprezentanți din vârful administrației locale (primarul și viceprimarul Aradului). Elevii au avut, de asemenea, prilejul să se afle în preajma unor personalități culturale locale și nu numai (profesori ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, ai Universității din Timișoara, reprezentanți de seamă ai scrisului arădean), dar și personalități din alte domenii de activitate ale orașului nostru.
Pe de altă parte, participarea la această manifestare de mare ținută a reușit să creeze pe deplin elevilor imaginea a ceea ce reprezintă conținutul și modul de organizare a unei lansări de carte.
Dintre vorbitorii care s-au referit la cartea Atitudini și confesiuni, interesul elevilor a fost captat mai ales de discursul prof. univ. dr. Ioan Biriș, fost profesor și al Colegiului „Moise Nicoară”, despre care au aflat, cu surprindere, că a fost cândva dirigintele… dirigintelui lor de azi – întâlnire între generații care emoționează, motivează și valorizează, în același timp. Discursul prof. Ioan Biriș s-a focalizat mai ales pe rolul major avut de prof. univ. Lizica Mihuț la dezvoltarea învățământului universitar arădean, insistând pe diferitele momente din istoria sa, când Aradul a ratat, în mod repetat și din diverse cauze, această șansă. Astfel, elevii (care vor deveni, cu siguranță, studenți peste câțiva ani) au reținut că e nevoie de multă perseverență și putere de luptă pentru a-ți îndeplini un vis.
Despre cartea d-nei prof. univ.dr. Lizica Mihuț a vorbit, de asemenea, prof. dr. Diana Achim, pe care elevii au avut ocazia să o vadă și în altă ipostază decât cea administrativă, de director al liceului: aceea de cititor avizat, calitate vitală și fundamentală a profesorului de limba și literatura română.
Din discursul d-nei prof. univ. dr. Lizica Mihuț, elevii au înțeles că a scrie o carte e un gest responsabil, în urma căruia trebuie să-ți asumi și laudele, dar și criticile; că pentru asta, trebuie să fii cineva care „și-a câștigat dreptul de a spune adevărul în față”. Că a scrie o carte e un gest ireversibil, care lasă o urmă ca o pecete de neșters.
***
„Am avut astăzi ocazia să particip la o lansare de carte a doamnei profesor doctor Lizica Mihuț. A fost pentru prima dată când am fost prezent la un eveniment de o asemenea anvergură. M-am bucurat să descopăr ce se află în spatele cărților pe care noi le citim, câtă muncă și câtă străduință se ascund în spatele fiecarei pagini.” (Camil Nini, clasa a IX-a B)
„Sunt un om care pune multă valoare pe cultură, și poate că asta nu înseamnă multe venind de la un elev de 16 ani, pentru unii. Dar faptul că astăzi au fost chemați să vorbească atât despre carte, cât și despre Arad, personalități din diferite domenii, nu doar cele din domeniul filologiei, mi-a adus o satisfacție deosebită. Din nefericire mulți dintre noi, generația mai tânără, nu mai suntem neapărat atât de interesați de aspecte precum istoria și devenirea unui oraș. Cu toate acestea, apreciez faptul că această lansare de carte ne-a reamintit tuturor că și Aradul este un loc important al culturii, cu oameni care fac eforturi demne de laudă în acest sens.” (Tudor Pașcalău, clasa a IX-a B)