Pecica, un centru al culturii și civilizației chineze

ARADON/aradon.ro, Andreea Pintea, 12 aprilie 2022

Conferința de presă/Foto: A.P.

În toamnă, la Pecica, se va organiza o nouă ediție a Simpozionului „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze”.
ARAD. Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze se pregătește de evenimentul cel mai important din acest an, și anume Simpozionului „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze”. Ediția din această toamnă va fi găzduită la Pecica, ocazie cu care Blazena Miroslava Karkus, noul director al Liceului „Gheorghe Lazăr” Pecica şi Eugenia Ponta Pete, directoarea Casei de Cultură Pecica au participat la o conferință de presă organizată de Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze și prezidată de președintele Forumului, prof.univ.dr. Lizica Mihuț.
„Nu credeam că Pecica este în stare să se mobilizeze, să participe atât de consistent la simpozionul nostru. Ce au făcut cele două doamne a fost impresionant. Doamna Blazena Miroslava Karkus, care era director adjunct şi-a mobilizat colegii, dar şi elevii să scrie câte o lucrare despre cultura şi civilizaţia chineză. Au fost realizate astfel 40 de lucrări. În plus, a fost organizată o expoziţie despre China. De asemenea, Cenaclul Lucian Emandi (n.r. reprezentat de Eugenia Ponta Pete) a elaborat poezii cu acest prilej”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.
La rândul său, Blazena Miroslava Karkus a punctat:
„Propunerea pe care ne-a făcut-o doamna prof. Lizica Mihuţ a fost pentru noi o provocare. Cadrele didactice au răspuns acestei invitaţii alegând câte o temă, în funcţie de specializarea fiecăruia. Ne dorim ca activităţile care vor avea loc la toamnă să fie un real succes”. Mai mult, directorul liceului a specificat și faptul că simpozionul va prilejui organizarea unei expoziţii sub genericul „Expresivităţi cromatice în cultura şi civilizaţia chineză”, la care vor participa artişti locali şi elevi.
În ceea ce privește Clubul Pro China de la Pecica și implicarea Cenaclului Lucian Emandi, Eugenia Ponta Pete a transmis:
„Datorită prezenţei dumneavoastră şi cunoştinţelor pe care le avem prin dumneavoastră, s-a constituit şi la Pecica un Club Pro China. Cenaclul «Lucian Emandi» care are 12 ani de viaţă va fi prezent în cadrul evenimentului din această toamnă cu un moment”.
Desigur, acțiunile Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze se desfășoară în parteneriat cu Asociația Con Brio, Ana-Maria Dragoş, preşedintele asociației, participând la conferința de presă alături de Ramona Pantea, Liliana Bran şi Tabita Cristea.
„Cunosc activitatea culturală desfăşurată în oraşul Pecica, care a fost primul oraş Cetatea Culturală a judeţului. Am avut împreună activităţi foarte frumoase, iar acum continuăm în forţă, alături de Forum şi Asociaţia Con Brio”, a declarat Ana-Maria Dragoş.
Interesul pentru Pecica și activitățile de acolo a fost menționat și de către Ramona Pante, Liliana Bran și Tabita Cristea.