Lansarea volumului „Cultură și civilizație chineză”

Andreea Pintea, ARADON/ARADON.RO, 21 octombrie 2021
                          JURNALUL AR[DEAN, 22 octombrie 2021

Volumul al IV-lea al cărții „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze” a fost lansat în Sala Ferdinand.

ARAD. Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze Arad a lansat cel de al patrulea volum al cărții „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”. Cartea a devenit una de referință în spațiul editorial și cultural arădean și nu numai, cuprinzând lucrările din cadrul simpozioanelor internaționale organizate de Forumul Prieteniei la Arad, dar și articolele din presă privind activitatea pe filiera româno-chineză.
Lansarea a avut loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ Arad, președintele Forumului, prof. univ. dr. Lizica Mihuț punctând: „Mă bucur că autoritățile locale se implică în demersuri legate de cultură. Elaborarea cărții și finanțarea a fost aprobată de Centrul Municipal de Cultură Arad și Primăria Arad și sprijinul a venit și din partea Consiliului Județean. Este pentru prima dată când într-un proiect cultural se implică Primăria și Consiliul Județean, este un fapt extraordinar. Sprijinul lor a făcut posibilă apariția acestei cărți”.
Autoritățile au fost prezente și la lansarea volumului, în prezidiu aflându-se Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Toth Csaba, prefectul Aradului, Călin Bibarț, primarul Aradului și viceprimarul Lazăr Faur. Acesta din urma a și prezentat volumul proaspăt scos de sub tipar.
Cartea are 468 de pagini și este structurată pe șase capitole, reunind importante contribuții științifice sau emoționale, elaborate de lideri de opinie arădeni: istorici, profesori din învățământul preuniversitar și universitar, medici, psihologi, ingineri, manageri, editori, jurnaliști, elevi și studenți.
Cel de al patrulea volum este dedicat împlinirii a 70 de ani de relații diplomatice și de prietenie între România și China. Prezența tinerilor la o lansare de carte ne dă multă speranță pentru viitor. Cred că putem spune că China reprezintă maximum, dacă ne gândim la istoria ei milenară, la suprafața geografică, la numărul de locuitori, totul este maxim, orice om care a intrat în contact cu civilizația chineză poate spune că e o civilizație aparte. În această carte există tot ce trebuie pentru a vă bucura sufletul, de la istorie la politică, de la geografie la călătorie”, a spus viceprimarul Aradului, Lazăr Faur.
Trebuie precizat că în cadrul volumului este cuprinsă și scrisoarea de felicitare adresată Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze de către Ambasada Republicii Populare Chineze în România, personal de Excelența Sa, Doamna Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar Yu Jiang.
Este o carte scrisă de arădeni, ce își propune să promoveze această parte de țară în raport cu una din marile puteri economice ale lumii, care este China”, a subliniat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul Gheorghe Schwartz, Anton Ilica, Ana Maria Dragoș, Adoriana Man, Liliala Bran, Ramona Pantea, Mariana Cismașiu și Ioan Matiuț.
Mesajul Ambasadorului
În prefața volumului, Excelența Sa, Yu Jiang, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Chinei în România, a declarat: „Aș dori să-mi exprim sincerele felicitări pentru publicarea cu succes a «Dialogului româno-chinez despre cultură și civilizație» și mă bucur să văd că schimburile culturale dintre China și România au dat rezultate fructuoase….Fie ca această carte să devină o punte de legătură, astfel încât oamenii de peste hotare să poată vedea prin ochii altora și vă invităm cu drag în China, pentru a experimenta și a simți farmecul său unic”.