Cel de-al patrulea volum al cărții „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze” al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze a fost lansat astăzi, în Sala „Regele Ferdinand” al Palatului Administrativ, în prezența primarului municipiului Arad, Călin Bibarț, a viceprimarului Lazăr Faur, prefectului județului Arad, Toth Csaba și președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. De asemenea, a fost prezentă la eveniment Ana Maria Dragoș, președintele Asociației Con Brio, asociație care are un parteneriat cu Forumul.
În cadrul evenimentului, a luat cuvântul și primarul Aradului, Călin Bibarț: „În China se spune că o călătorie de o mie de mile începe cu un pas. Relațiile româno-chineze au evoluat și ele și au făcut destul de mulți pași. Între comunitățile locale din China și România s-au stabilit strânse relații pe toate domeniile, nu doar economic, ci și cultural. Îi felicit pe cei care stau în spatele acestui demers și aș mai spune o altă vorbă din China – o generație plantează copaci și o alta se bucură de umbra lor. Acest demers e un prim copac la umbra căruia vă veți dezvolta în viitor”.
Cartea are 468 de pagini și este structurată pe șase capitole, reunind importante contribuții științifice sau emoționale, elaborate de lideri de opinie arădeni: istorici, profesori din învățământul preuniversitar și universitar, medici, psihologi, ingineri, manageri, editori, jurnaliști, elevi și studenți.
Acest volum este dedicat împlinirii a 70 de ani de relații diplomatice și de prietenie între România și China.
„Prezența tinerilor la o lansare de carte ne dă multă speranță pentru viitor. Cred că putem spune că China reprezintă maximum, dacă ne gândim la istoria ei milenară, la suprafața geografică, la numărul de locuitori, totul este maxim, orice om care a intrat în contact cu civilizația chineză poate spune că e o civilizație aparte. În această carte există tot ce trebuie pentru a vă bucura sufletul, de la istorie la politică, de la geografie la călătorie”, a spus viceprimarul Aradului, Lazăr Faur.
Capitolul I constituie ARGUMENTUL cărții, precizând ideea de continuitate, dar și de consemnare a strădaniilor unor importanți arădeni, ce au susținut lucrări în cadrul ediției a V-a a Simpozionului Internațional privind cultura și civilizația chineză.
Capitolul al II-lea cuprinde „Scrisoarea de felicitare” adresată Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze de către Ambasada Republicii Populare Chineze în România, personal de Excelența Sa, Doamna Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar JIANG YU.
Capitolul al III-lea înfățișează prezentarea volumului precedent al cărții de către prof. dr. DIANA ACHIM, directorul Colegiului Național „Moise Nicoară”, cu importanta precizare că elevii acestei școli de elită au susținut lucrări în cadrul a două ediții, abordând comparativ teme și motive ale culturii române și chineze.
Capitolul al IV-lea reunește toate lucrările susținute în cadrul Simpozionului Internațional, iar CAPITOLUL al V-lea cuprinde un Album foto (24 de pagini color), care înfățișează aspecte importante ale activității desfășurate de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.
Capitolul al VI-lea este semnat, în totalitate, de prestigioși ziariști arădeni, autori ai unor memorabile articole privind relațiile româno-chineze la Arad.
Este o carte scrisă de arădeni, ce își propune să promoveze această parte de țară în raport cu una din marile puteri economice ale lumii, care este China.
GALERIE FOTO: