Simpozionul româno-chinez se mută la Pecica

ARADON / JURNALUL ARĂDEAN, 26 aprilie 2021 16:59
Prezentarea evenimentelor de la Pecica/Foto: A.P.

Orașul Pecica devine în acest an punctul principal unde se vor desfășura cele mai importante acțiuni privind relațiile româno-chineze.

ARAD. Simpozionul Internaţional „Cultura şi civilizaţia chineză. Dialoguri deschise româno-chineze” a ajuns în acest an la cea de a VII-a ediție și a intrat în calendarul cultural al Aradului, fiind un eveniment care s-a remarcat prin profesionalism și excelență. În acest an, Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze a anunțat că simpozionul se va desfășura la Pecica, având sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Pecica și se va desfăşura pe 3 noiembrie.

„Ediţia de anul acesta a Simpozionului «Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze» o vom organiza împreună cu Primăria Pecica. Domnul primar Petru Antal s-a implicat în mod deosebit în organizarea acestui simpozion, a gândit un colectiv care a elaborat programul simpozionului, format din conducerile Liceului, Grădiniţei şi a Casei de Cultură Pecica. Peste 30 de cadre didactice din Pecica s-au înscris să suţină lucrări. Meritul este în exclusivitate al oraşului Pecica, al domnului primar, pe care vreau să-l propun ca model pentru ceilalţi primari, pentru modul în care susţine cultura”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze.

Primarul Pecicăi, Petru Antal a prezentat programul evenimentelor din noiembrie:

ora 10.00 – întâmpinarea invitaților la Grădinița P.P. Nr.2 Pecica, vizitarea grădiniței, moment artistic prezentat de preșcolari: dans popular chinez; *ora 11.00 – Prezentarea expoziției de artă plastică „Expresivități inspirate din cultura și civilizația chineză” (Sala festivă a C.L. Pecica) – Moderator: prof. Blazena Miroslava Karkus, director adjunct al Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, Pecica. Vor participa artiștii: Karkus Miroslava Blazena, Moș Florin (NONI), Huț Cristia elevi Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr”, Pecica. De la ora 11.30 se va desfășura simpozionul în sala festivă a C. L. Pecica și va avea loc și un moment literar tematic, prezentat de membri ai Cenaclului „Lucian Emandi”. Edilul a ţinut să precizeze că în următoarea perioadă va fi prezentat și progrmaul detaliat al simpozionului și lucrările ce va fi prezentate.

Primarul Petru Antal susţine că autorităţile locale din Pecica îşi doresc ca relaţiile de prietenie dintre România, în speţă Judeţul Arad, şi Republica Populară Chineză, să funcţioneze pe toate cele patru paliere: cultură, învăţământ, mediul de afaceri şi administraţie publică.

Un exemplu

Ana-Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, a ţinut să felicite autorităţile din Pecica pentru modul în care s-au implicat în organizarea simpozionului.

„Putem spune că anul acesta Pecica va fi vedeta în relaţiile româno-chineze. Planurile făcute pentru organizarea acestui simpozion dovedesc cât de mult vor să se implice cei de acolo. Felicitări, domnule primar. Cu siguranţă sunteţi un exemplu pentru mulţi primari din judeţul Arad”, a spus Ana-Maria Dragoş.