Şapte ani de profesionalism în relațiile cu China

aradon.ro/Jurnalul ArădeanAndreea Pintea 22 martie 2021
Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze a marcat cei șapte ani de relații bilaterale dezvoltate de la Arad.
 ARAD. În urmă cu șapte ani, prin implicarea prof.univ.dr. Lizica Mihuț, Aradul devenea o punte de legătură în relațiile România-China. Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze a marcat cei șapte ani de activitate intensă desfășurată cu scopul dezvoltării relațiilor bilaterale, printr-o conferință de presă. Cu această ocazie, arh. Gheorghe Seculici – vicepreședintele Camerei Naționale de Comerț, Industrie și Agricultură din România și președintele CCIA Arad – a decis să onoreze invitația de a se alătura Forumului cu expertiza sa.

„După cei șapte ani de activitate, pot spune că, fără doar și poate, un succes deosebit îl reprezintă semnarea Protocolului de colaborare între Consiliul Județean Arad și Provincia Fujian. Punctând pe scurt principalele evenimente din acești ultimi șapte ani, aș menționa: vizita/ întâlnirea oficială la Arad cu Excelențele lor Jiang Yu și Xu Feihong (ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România), participarea la evenimentele oficiale organizate la București de către Ambasada Republicii Populare Chineze în România, organizarea lunară a unei conferințe de presă la sediul Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, privind activitățile desfășurate de către acesta, Simpozionul Internațional Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze (6 ediții), simpozion al elevilor prestigiosului Colegiu Național „Moise Nicoară” Arad (2 ediții), coordonator prof.dr. Diana Achim, director, organizarea a 10 ateliere excepționale de creație la Grădinița Furnicuța din Arad, coordonator prof. Mariana Cismașiu, inspector școlar. Aș mai aminti și publicarea unui articol în prestigioasa carte China și România. Dialoguri între civilizații și schimburi culturale, elaborată de Ambasada Republicii Populare Chineze în România, precum și constituirea Editurii Forumul Româno-Chinez, director scriitorul și editorul Ioan Mateuț. De asemenea, am organizat anual o expoziție de fotografie despre China, tradiție și contemporaneitate, în colaborare cu Foto Club Pro Arad, coordonator Nelu Scripciuc, dar și multe alte activități pentru cei interesați de relațiile România-China”, a specificat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Cu ocazia celor șapte ani de activitate, E.S. Jiang Yu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al R.P. Chineze în România a transmis o scrisoare de felicitare adresată Formului: „În acești 7 ani, Aradul a stabilit și îmbunătățit treptat mecanismul de schimb cu China prin înființarea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, care a devenit treptat «marca de aur» pentru schimburi și inspirare reciprocă dintre oamenii din toate categoriile de viață din China și România, reprezentând și o platformă pentru oamenii de perspectivă din ambele țări pentru a oferi sfaturi privind cooperarea China-România, precum și o platformă unică de forță. Acest forum a construit o punte de prietenie între cele două popoare și a adus contribuții importante la promovarea schimburilor culturale și interumane între cele două țări”.

Arh. Gheorghe Seculici s-a declarat onorat să facă parte din acest Forum, a amintit despre evoluția relațiilor româno-chineze percepute de la începutul anului 1990 până în prezent, cu accent pe dezvoltarea economică și performanța de care dă dovadă China.

Tot cu ocazia celor șapte ani de activitate, în cadrul Asociației Con Brio – partenerul Forumului, a venit și ec. dr. Aurelia Man, inspector la Direcția Antifraudă Fiscală. Acesta a punctat că va încerca să își aducă toată priceperea și experiența din sectorul schimburilor economice în dezvoltarea unor relații de succes cu R. China.