Anul Nou Chinezesc sărbătorit la Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze

ARQ • Lucian Șerban • 11 Feb 2021

Noul An Chinezesc, Anul Bivolului de Metal, a fost sărbătorit la Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze. La întâlnirea cu presa, organizată cu acest prilej, au participat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului; Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad; Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, Tabita Cristea, Liliana Bran, Ramona Pencea şi Ioan Matiuţ.

1Mâine începe Anul Nou Chinezesc, care coincide cu Festivalul Primăverii. Sărbătoarea durează 15 zile, iar în cea de a 15-a zi are loc Festivalul Lampioanelor. În perioada 4-17 februarie, Ambasada Republicii Populare Chineze în România a iniţiat un ciclu de activităţi care sunt transmise pe site-ul şi pagina de Facebook a ambasadei. Invităm pe toată lumea să le urmărească”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.  În continuare, aceasta susţine că E.S. Jiang Yu, ambasadoarea R.P. Chineze în România, a spus că anul precedent a însemnat rezultate record care demonstrează hărnicia, tenacitatea şi unitatea poporului chinez. „Noul an chinezesc este Anul Bivolului, ceea ce înseamnă muncă şi putere. De asemenea, simbolizează armonie, unitate şi nu în ultimul rând loialitate. De altfel, şi rezultatele anului viitor vor fi pe măsura muncii depuse”, a mai spus prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Pol de interes

La rândul său, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a ţinut să menţioneze că Aradul nu a renunţat la ideea de a fi un pol de interes în relaţia cu China. „Consiliul Judeţean Arad are relaţii foarte bune cu câteva provincii din China, cea mai veche e relaţia cu Hainanul, acum am perfectat o relaţie de prietenie cu Fujianul, Primăria Municipiului Arad are o legătură cu Quanzhou, iar regiunea din care face parte Quanzhou şi-a manifestat interesul pentru a stabili o relaţie şi cu CJA. Poporul chinez şi China trec printr-o continuă dezvolatare şi avem multe de învăţat. De altfel, Aradul nu a renunţat la a fi un pol de interes în relaţia cu China. Avem şi o propunere concretă cu privire la Zona Liberă Curtici”, susţine Cionca. Referindu-se la Noul An Chinezesc, preşedintele CJA a ţinut să menţioneze că „anul acesta vor reuşi cei care sunt harnici, creativi şi practici şi vor fi sancţionaţi leneşii. Haideţi să fim harnici, creativi şi practici!”

În ceea ce o priveşte, Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, a ţinut să trimită un salut din partea Asociaţiei către Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. „Vă mulţumesc tuturor că sunteţi alături de noi. Doresc să transmit salutul nostru, al Asociaţiei Con Brio către Ambasada Republicii Populare Chineze. Aş vrea să mulţumesc şi anului 2020 pentru învăţămintele pe care le-am tras cu toţii. Sper ca anul acesta să fim mai puternici, mai harnici şi mai loiali”, a afirmat Ana Maria Dragoş.

În încheiere mai trebuie spus că pe 27 februarie, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ va participa la o videoconferinţă organizată de Ambasada Chinei care va avea ca temă cooperarea pragmatică dintre China şi România.

image 2 3 4