Turismul pe relația cu China, o prioritate

www.aradon.ro/ARADON

Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze se implică pentru a dezvolta relațiile economice și turistice cu R.P. China

15868564lizicaARAD. Un an cu provocări și proiecte noi pentru Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze. Președintele prof.univ.dr. Lizica Mihuț a prezentat câteva dintre proiectele acestui an, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Forumului alături de primarul orașului Pecica, Petru Antal, și președintele Con Brio – Ana Maria Dragoș. Cel mai important moment al primelor luni din acest an este vizita unei delegații a provinciei Fujiang la Arad, în condiţiile în care Ambasada Chinei la Bucureşti şi-a manifestat disponibilitatea pentru a promova în China atracţiile turistice ale judeţului. A doua parte a anului va fi marcată de cea de a VII-a ediţie a Simpozionului „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”, manifestare intrată deja în calendarul cultural al Aradului.

Relație dezvoltată cu Pecica

Relația Forumului cu administrația din Pecica, orașul care găzduiește și Clubul Pro China, urmează să fie consolidată și dezvoltată prin acțiunile din acest an. Așadar, la Pecica se va desfășura Simpozionul internațional și tot acolo se vor face trasee turistice pentru vizitatorii chinezi.

„Ne dorim ca relaţia noastră cu Pecica să capete noi dimensiuni anul acesta. Pe de altă parte, aş vrea să precizez din nou că Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze nu îşi propune să promoveze China în România, ci Aradul şi România în relaţiile cu China. În primăvară, după relaxarea măsurilor luate pentru combaterea COVID-19, o delegaţie a guvernului din Fujian, una dintre cele mai bogate regiuni ale Chinei, va vizita Aradul. Ne propunem ca şi Pecica să intre în colaborare cu Fujian pe linie economică, comercială, medicală, culturală şi educaţională”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. Mai mult, prof. univ. dr. Mihuț a punctat: „Ziarişti de la postul naţional de radio al Chinei şi de la televiziunea naţională vor veni la Bucureşti. I-am invitat să vină şi la Arad. Şi la noi, industria hotelurilor şi a pensiunilor este în suferinţă din cauza pandemiei. China are disponibilitatea de a aduce turişti în zona noastră. Trebuie însă ca industria hotelieră să fie pregătită, să le poată oferi pachete de o zi. Din punctul meu de vedere este un tren pe care nu avem voie să îl pierdem”.

Deschiderea spre Shanghai

Primarul Pecicăi, Petru Antal, a declarat:

„În 2018, când oraşul nostru a fost vizitat de o delegaţie chineză, am reuşit să promovăm o firmă locală, care acum vinde motoscutere unei societăţi din Shanghai. În acest moment intenţionăm să promovăm alte câteva firme importante şi puternice din Pecica. Implicit, această colaborare va duce la apariţia de noi locuri de muncă, consolidarea şi creşterea acestor firme din punct de vedere economic. Legat de turism, am organizat câteva evenimente interesante în Parcul Natural Lunca Mureşului. Sperăm să putem atrage şi turişti din China. Îi aşteptăm să viziteze Pecica, începând cu «Drumul pâinii» până la Parcul Natural Lunca Mureşului. Dorim să creăm un parteneriat şi la nivel de învăţământ. La nivel comercial, trebuie să ştiţi că avem la Pecica o firmă care comercializează într-un bazar diferite produse din China”.

Pe termen lung

Ana Maria Dragoș, președintele Asociației Con Brio, a subliniat că toate aceste proiecte sunt unele pe termen lung:

„Odată ce va fi pornită relația turistică Arad-China, lucrurile se vor dezvolta mult mai rapid”.