Comunicatul publicat de către Ambasada Chinei în România pe pagina sa oficială

Simpozionul “Dialogul România-China privind cultura și civilizația” desfășurat la Arad
La data de 4 noiembrie, la Arad, județul Arad din vestul României a avut loc cel de-al 6-lea Simpozion “Dialog România-China privind cultura și civilizația”. A fost găzduit de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, eveniment la care au participat Președintele CJ Arad Cionca Iustin-Marinel, Prefectul județului Arad Gheorghe Stoian, Primarul orașului Arad Călin Bibarț, Primarul orașului Pecica Petru Antal și alți peste 30 de reprezentanți locali din domeniul culturii, educației, economiei, comerțului și tratamentelor medicale. Multe prese locale au urmărit evenimetul.
Ambasadorul Jiang Yu a trimis o scrisoare specială de felicitare cu ocazia deschiderii oficiale a simpozionului. Ea a menționat că în fața epidemiei de Covid-19, o criză comună pentru întreaga omenire, China și România au lucrat împreună pentru a depăși dificultățile și a demonstra că prietenul adevărat la nevoie se cunoaște. În situația epidemică, politicienii din cele două țări au schimbat scrisori de condoleanțe, județele și orașele înfrățite și-au donat reciproc materiale anti-epidemice și au desfășurat o bună cooperare în multe domenii, cum ar fi domeniul anti-epidemic, economic și comercial, umanist și afaceri internaționale. După lupta cu epidemia, oamenii din China și din România se prețuiesc reciproc, iar prietenia a devenit și mai puternică.

Ambasadorul Jiang a menționat că prin căldura culturală risipim ceața epidemiei. “Dialogul România-China privind cultura și civilizația” va contribui la depășirea dificultăților, fiind piatra de temelie a înțelegerii și prieteniei dintre cele două țări prin schimburi și învățare reciprocă între cele două civilizații. În ultimii șase ani, Simpozionul a reunit din ce în ce mai mulți experți și erudiți români în aspectele Chinei, practicieni ai schimburilor culturale chino-române din toate categoriile de viață, spunând povestea Chinei prin ochii și percepția lor, relatând poveștile chineze prin prisma sentimentelor sale adevărate. Acest fapt a jucat un rol pozitiv în înțelegerea reciprocă a celor două popoare și, în același timp, a transmis ecoul prieteniei și al energiei pozitive dintre China și România.
Președintele CJ Arad Cionca Iustin-Marinel a declarat în discursul său că, cu ajutorul Ambasadei Chinei din România, județul Arad a primit materiale anti-epidemice din provinciile Hainan și Fujian ale Chinei, aceasta fiind o puternică dovadă a prieteniei dintre China și România, iar arădenii nu vor uita niciodată adevărata dragoste a poporului chinez. Evenimentul de astăzi este o mărturie a relațiilor de prietenie dintre cele două țări. În calitate de susținător al prieteniei dintre cele două țări, sunt dispus să depun eforturi pentru a continua parteneriatul dintre China și România și împreună cu experți în domeniul cultural să dezvoltăm noi idei de cooperare.

În cadrul simpozionului, reprezentanți din toate categoriile de viață au făcut brainstorming și au vorbit liber, exprimându-și punctele de vedere cu privire la literatura chineză, istorie, artă, turism, medicina tradițională chineză, cooperarea în mass-media și multe alte subiecte, admirând civilizația antică a Chinei și realizările actuale ale dezvoltării, fiind dispuși să picteze împreună viitorul strălucit al dialogului civilizației și culturii chino-române.