Compasiune şi solidaritate de la Arad pentru poporul chinez

O parte dintre arădeni sunt alături de poporul chinez şi îşi transmit compasiunea și solidaritatea. Este vorba despre Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze condus de către prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

În cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte şi doamnele din Asociația Con Brio dar şi o tânără masterandă în China s-a vorbit despre situaţia cu care se confruntă ţara amintită.

Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze este o entitate națională ce reunește oameni influenți din cele mai importante domenii.

„China trăiește niște situații absolut fără precedent. Aş vrea să vă spun că toată lumea de suflet este alături de China în aceste momente dificile. Este o epidemie pe care ne-o dorim foarte mult încheiată. Venind pe neaşteptate ea a determinat zvonuri,  a determinat informaţii false şi tot felul de teorii ale conspiraţiei. Eu aș vrea să transmit din partea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze pe ţară că suntem alături de poporul chinez care duce o bătălie eroică în aceste zile. Economia poate să aibă mari probleme până la urmă. Situaţia este foarte grea, dar să subliniem că şi  Guvernul chinez a luat măsuri excepționale și a demonstrat reponsabilitate și o abordare profundă şi riguroasă şi în fond oprind virusul ucigaș în China împiedică răspândirea sa în lume. Aş vrea să precizez că Wuhanul are 11 milioane de locuitori,  adică mai mult de jumătate din România că lumea zice de ce nu limitează, iar regiunea are de 4 ori teritoriul României. Este extrem de greu să limitezi virusul ucigaş, eforturile sunt considerabile. Totodată vreau să amintesc cuvintele pe care E.S. Ambasadorul Chinei, Jiang Yu le-a spus într-un interviu: «pentru fapte nu frică, pentru știință nu zvonuri, pentru solidaritate nu stigmatizări»”, a declarat prof.univ.dr. Lizica Mihuț.

Apoi preşedintele Forumului a îndemnat fiecare membră a Asociaţiei Con Brio să rostească câteva cuvinte de încurajare pentru poporul Chinez.

„Trebuie să privim cu încredere pentru că există și foarte multe cazuri de vindecare, de persoane care au fost în contact cu virusul și s-au vindecat sau chiar nu s-au îmbolnăvit. China va merge înainte și va ieși întărită”, a spus președintele Asociaţiei, Ana Maria Dragoș.

Tabita Cristea a spus că: „Ce îmi doresc pentru China în momentul acesta: Dumnezeu să aibă milă de ei și să le dea vindecare, pace, linişte.  Ce nu te omoară, te întărește, cred că experineţa asta părin care trec să îi facă mai puternici”.

A urmat medicul Liliana Bran care a afirmat: „În primul rând îmi exprim compasiunea, în al doilea rând administrația pentru modul în care s-au mobilizat și în al treilea rând trebuie să amintim și lucrurile concrete pe care le știm: virusul trăiește 9 zile pe suprafețe având o rezistență foarte mare, dar în același timp este distrus de ultraviolete, este distrus a peste 65 de grade, și de alcool sau de alte substanțe dezinfectante simple”. Psihoterapeutul Ramona Pencea a transmis: „Eu am încredere în Dumnezeu și în spiritul acestui popor. În viață întâlnim evenimente dramatice, noi ca popor vechi am trecut prin astfel de situații. Nimic nu este întâmplător. Dacă China este lovită astăzi de acest eveniment dramatic, cred că avem cu toții de învățăm o mare lecție: congruență și empatie. Să ne amintim că suntem pe calea empatiei, așa cum susțin religiile din China. Avem nevoie de o reîntoarcere la spirit. Din lecțiile dramatice vom învăța”. Viorica Popescu, avocat a spus: „Este o lecţie dramatică, îngrozitoare care a primit-o poporul Chinez, dar nu numai el a primit-o. Toată umanitate a primit această lecție dramatică. Cred că se va găsi o rezolvare, este ajutorul lui Dumnezeu care le rezolvă pe toate, în cele din urmă, dar cred că toate mințile din medicină ar trebui să dea dovadă de o solidarizare internațională”.

Paula Gherghina este tânăra arădeancă care studiază în China şi care a revenit acasă în luna ianuarie, exact cu câteva zile să se afle de coronavirus. Momentan ea nu se poate întoarce acolo, iar cursurile îi sunt predate online. Paula este acum masterandă în China şi are şi bursă. Arădeanca a declarat că ţine legătura cu colegii de acolo, care timp de trei săptămâni au stat doar în casă.

Ziardearad.ro