Produs al Aradului, cartea „CULTURA ȘI CIVILIZAȚIA CHINEZĂ. DIALOGURI ROMÂNO – CHINEZE” a fost lansată la Muzeul Național al Literaturii Române

Marți 27 iunie 2017, ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din  București, a avut loc lansarea cărții CULTURA ȘI CIVILIZAȚIA CHINEZĂ. DIALOGURI ROMÂNO – CHINEZE, apărută recent la Editura Casa Româno – Chineză. Lansarea a avut loc  în prezența Excelenței Sale, XU FEIHONG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România.

Cartea cuprinde lucrările prezentate de către participanții la Simpozionul Internațional   „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Interculturale Româno – Chineze”, ediția a II-a 2016, care au avut loc la Arad, în organizarea Casei Româno – Chineze, Filiala Arad. De asemenea, cartea mai cuprinde un album cu imagini color din timpul simpozionului și din cadrul unei expoziții cu imagini din China, organizate cu ocazia evenimentului. Urmează două interviuri ale Excelenței Sale Xu Feihong, Ambasadorului Republicii Populare Chineze în România,  iar în final, extrase din presă despre activitatea Casei Româno – Chineze, Filiala Arad.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de către scriitorul Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, care a salutat oaspeții și a apreciat onoarea de a fii gazda unui astfel de eveniment important.

Prof. univ. dr. Lizica Mihuț și-a asumat rolul de moderator al evenimentului, punctând în intervențiile sale, rolul Casei Româno – Chineze, Filiala Arad în promovarea relațiilor dintre cele două țări, în special pe plan cultural. De asemenea, a menționat că apariția acestei cărți în condiții grafice și tipografice excepționale, este dovada seriozității și profesionalismului cu care Casa Româno – Chineză, Filiala Arad se implică în promovarea relațiilor dintre România și China.

Excelența Sa, Xu Feihong, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, a apreciat activitatea deosebită a Casei Româno – Chineze, Filiala Arad, importanța apariției acestei cărți pentru întărirea relațiilor dintre România și China.

Ecaterina Vanea, Director general al Casei Româno – Chineze a salutat apariția cărții și a felicitat echipa de la filiala arădeană a Casei Româno – Chineze, accentuând faptul că este cea mai activă filială din țară.

A urmat Prof. univ. dr. Radu Homescu, Ambasador, care a salutat apariția cărții considerând-o un eveniment special al relațiilor dintre cele două țări prietene.

Deputatul Glad Varga, prezent și el la eveniment, a evidențiat sprijinul de care se bucură  Casa Româno – Chineză, Filiala Arad din partea Primăriei Arad prin Centrul Municipal de Cultură  Arad, prin sprijinirea unor proiecte și a transmis un mesaj de salut din partea domnului Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Scriitorul Dan Mircea Cipariu, Președinte OPERA SCRISĂ (Societate de gestiune a dreptului de autor), a destins atmosfera cu umorul său fin prin care a abordat aspecte din carte, manifestându-și sprijinul pentru toate activitățile Casei Româno – Chineze, Filiala Arad.

Directorul editurii Casa Româno – Chineză, scriitorul Ioan Matiuț, a punctat reușitele editurii în timpul scurt de la înființarea sa (mai puțin de un an) și faptul că  Editura Casa Româno – Chineză se dorește a fi și o punte culturală între România și China, prin care să fie promovate reciproc valori din domeniul literaturii dar și din alte domenii ale culturii celor două țări.

A mai luat cuvântul Diplomatul și sinologul Ion Buzatu, autor al unor cărți valoroase despre istoria și cultura Chinei, care a făcut propuneri  pentru abordări editoriale în viitor.

La final trebuie să spunem că apariția acestei cărți a fost posibilă cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură Arad, prin finanțarea unui proiect al Casei Româno – Chineze, Filiala Arad.

criticarad.ro