Portret în câteva „linii”: DIANA ACHIM, director al Colegiului Național „Moise Nicoară”

 ARQ/criticarad.ro • 15 mai 2023 •

De peste 14 ani am o colaborare apropiată cu Diana Achim. Este dificil să subliniez care este cea mai importantă dintre calitățile ei, deoarece ea reunește laolaltă mari și rare iubiri, dublate de o loialitate absolută. Omul, tânăr sau vârstnic, cultivat sau aflat la început de drum al cunoașterii, găsește în Diana Achim o profundă dăruire și o superioară înțelegere, exprimând, cu franchețe, dar neostentativ, puncte de vedere, care zidesc și nicidecum nu demolează.

Portret în câteva „linii”: DIANA ACHIM, director al Colegiului Național „Moise Nicoară”

Dar opiniile Dianei Achim sunt exprimate cu profesionalism, dar cu blândețe, mereu cu invitația spre dialog, iar, uneori, cu încăpățânări întemeiate pe principii și pe experiențe personale. Desigur, prostănacii nu o pot iubi, cu toate că atitudinea ei este pacifistă, dar necruțătoare în profunzime. Colegiul „Moise Nicoară” are șansa de a-i fi director, reînnodând, astfel, tradiția personalităților importante care s-au aflat la „cârma” acestuia și la care se raportează mereu, cu modestie și adâncă prețuire.

I-aș reproșa că umblă, uneori, „pe vârfuri”, spre a nu deranja, știută fiind atitudinea unor „șefi” suficienți și frustrați, care au ajuns să o eludeze, recent, chiar din Comisia de evaluatori a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română, desfășurată la Arad, cu toate că este doctor în filologie, iar elevii ei au obținut, de-a lungul anilor, rezultate deosebite la concursurile naționale.

Se știe că faza finală a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română, desfășurată la Arad, a fost un fiasco, greșindu-se afișarea rezultatelor, ceea ce a dus la anularea festivității de premiere a elevilor, moment extrem de așteptat de aceștia, deoarece le materializează strădaniile, dar și fina „șlefuire” a pregătirii, realizată de profesorii lor. Ca întotdeauna, probând „fair play”, vinovații nu au fost la Arad, cu toate că în comisie nu au fost propuși cei mai valoroși profesori de Limba Română din județul nostru. S-a considerat, în mod eronat, că vina a fost a Comisiei Naționale și nu a Aradului organizator, ceea ce a „acoperit” de nemulțumire oaspeții participanți. Având în vedere că de 15 ani, Diana Achim, participă activ la Olimpiadele de Limba și Literatura Română, mai puțin la recenta fază finală de la Arad, Ministerul Educației Naționale a numit-o pe Diana Achim membru în Comisia de la Sibiu, dovadă că avea dreptate Ștefan Augustin Doinaș, când constata, cu amărăciune, că  „nu poți fi profet în patria ta”. Dar Diana Achim, fără reproșuri și fără resentimente, își urmează destinul, străduindu-se, alături de colegii ei, să confere Colegiului Național „Moise Nicoară” strălucirea probată prin timp, chiar  în momente de răstriște. SUCCES, în continuare!

Lizica Mihuţ