China și România, pentru o zi la Pecica. A avut loc cea de a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Cultură şi civilizaţie chineză. Dialoguri româno-chineze”

 ziardearad.ro / Claudia Untaru / 03 Noiembrie 2022 

Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze împreună cu Primăria Orașului Pecica au organizat, astăzi, la Pecica, cea de a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Cultură şi civilizaţie chineză. Dialoguri româno-chineze”.

Invitații speciali ai evenimentului au fost: Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei la Bucureşti, Chen Shuyi, ataşat în cadrul Ambasadei Chinei, Chen Jin şi Lin Huifen, corespondenţii agenţiei de presă Xinhua (China Nouă) la Bucureşti.

Aceștia au fost întâmpinați de către prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului, primarul Petru Antal, viceprimarul Miodrag Stanoiov, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Ionel Bulbuc, vicepreşedintele CJA, dar şi de membrele Asociaţiei Con Brio.

Ediția din acest an s-a bucurat de un mare succes, mai ales că toate lucrările prezentate au stârnit interesul celor prezenți, iar organizarea evenimentului a fost una pe măsură. 

Înainte de a participa la simpozion, oaspeţii au fost invitaţi să viziteze Grădiniţa PP2 din Pecica, o grădiniţă nouă, amenajată la standarde europene. A urmat un mini spectacol  oferit de cei mici. Fetele au fost îmbrăcate în costume tradiţionale chinezeşti, iar băieții în port popular de pe Valea Mureşului. Au dansat pe ritmurile unei melodii chinezeşti şi a unui cântec popular românesc. A urmat apoi prezentarea expoziţiei de artă plastică „Expresivităţi inspirate din cultura şi civilizaţia chineză. 

Simpozionul a fost moderat de către prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, Petru Antal și Eugenia Pele. Acesta a cuprins 22 de lucrări susţinute de profesori ai Liceului «Gheorghe Lazăr» din Pecica şi trei susţinute de elevi. Toate prezentate într-un mod profesionist. 

Primarul Petru Antal a vorbit, în deschidere, despre Clubul Pro-China de la Pecica, club pe care îl conduce şi despre parteneriatele culturale şi economice pe care Pecica le are cu China:

„Cele mai vizibile parteneriate sunt cele pe partea econmică, în Pecica existând o firmă care lucrează în parteneriat cu o societate din Shanghai. Relaţiile culturale pe care am început să le avem începând cu anul 2018 datorită Clubului Pro-China au dat naştere unor parteneriate economice”.

Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ i-a prezentat pe oaspeţii veniţi din China: „Doamna Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei este la prima ieşire după pandemie, ceea ce înseamnă enorm pentru noi şi pentru Pecica. Vă mulţumim că sunteţi aici. Este pentru prima dată după şapte ani când simpozionul se desfăşoară în afara Aradului.

Pentru mine este un moment special şi doresc să aduc mulţumiri Excelenţei Sale Han Chunlin, ambasadorul Chinei la Bucureşti, pentru sprijinul pe care îl acordă Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze. Îl invităm pe domnul ambasador la Arad, iar rugămintea mea este să viziteze şi Pecica, unde funcţionează primul Club Pro-China din ţară.

Aş vrea să menţionez că cea de a VII-a ediţiei a Simpozionului Internaţional «Cultură şi civilizaţie chineză. Dialoguri româno-chineze» este şi ultima care va avea loc în mod tradiţional, cu lucrări susţinute de lideri ai Aradului, studenţi şi elevi. De anul viitor ne propunem să urcăm la un alt nivel. Simpozionul va avea loc tot în luna noiembrie, dar ne propunem să-l organizăm mai aplicat, pe domenii, la sugestia jurnalistului Chen Jin. Toate cele patru evenimente de astăzi se vor regăsi în cartea pe care o vom scoate împreună cu Primăria Oraşului Pecica”.

Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei la Bucureşti, care a mai vizitat Aradul şi cu altă ocazie, a spus că este o plăcere să fie aici. Tot discursul a fost în limba română.

„Este o mare plăcere să fiu prezentă la cel de al VII-lea simpozion dedicat dialogurilor româno-chineze. Pentru contribuţia dumneavostră la sporirea prieteniei dintre popoarele chinez şi român vă transmit salutările ambasadorului Han Chunlin”.

La rândul său, vicepreşedintele CJA a vorbit despre relaţia pe care o are Consiliul Judeţean cu unităţile administrativ teritoriale din judeţ şi a propus ca ediţia de anul viitor a simpozionului să se desfăşoare în altă localitare din judeţ: „Mă bucur că am venit astăzi la Pecica, că am venit la un primar care face performanţă administrativă, dar face şi performanţă culturală. Propun ca anul viitor să găsim o altă localitate care să găzduiască simpozionul”.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean a vorbit şi despre relaţiile instituţiei pe care o conduce cu Republica Populară Chineză. „Noi, Consiliul Judeţean Arad avem relaţii foarte bune cu Republica Populară Chineză. Pe parcursul vizitelor pe care le-am făcut în China am văzut foarte multe lucruri interesante. Sunt convins că şi dumneavoastră veţi găsi multe lucruri în România pe care să le duceţi în China”.

Printre invitați s-a numărat și Diana Brade, născută în Pecica, care a petrecut câțiva ani în China și profesoara Yang Yang, care predă la Arad. 

Simpozionul s-a încheiat cu un scurt moment artistic prezentat de Cenaclul Lucian Emandi.