A VII-a Ediție a Simpozionului Internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze” a fost organizată impecabil, la Pecica [GALERIE FOTO]

criticarad.ro/04/11/2022

Cea de a VII-a ediție a Simpozionului Internațional „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze”, a avut loc joi, 3 noiembrie, la Pecica.

Evenimentul a fost organizat de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, împreună cu Primăria Orașului Pecica, Consiliul Local Pecica, Clubul Pro-China Pecica şi Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”.

Oficiali din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze și corespondenţii agenţiei de presă Xinhua la București au fost prezenți la eveniment

Alături de reprezentanţii organizatorilor, în speţă prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului, primarul Petru Antal şi viceprimarul Miodrag Stanoiov au ţinut să fie prezenţi Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei la Bucureşti, Chen Shuyi, ataşat în cadrul Ambasadei Chinei, Chen Jin şi Lin Huifen, corespondenţii agenţiei de presă Xinhua (China Nouă) la Bucureşti, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc, vicepreşedintele CJA, dar şi membrele Asociaţiei Con Brio.

Programul evenimentului a fost unul încărcat

Primirea oaspeților s-a făcut la Grădiniţa PP2 din Pecica, o grădiniţă nouă, spaţioasă şi amenajată la standarde europene.  Aici au avut parte de un scurt spectacol oferit de cei mici, care îmbrăcaţi în costume tradiţionale chinezeşti (fetele) şi port popular de pe Valea Mureşului (băieţii) au dansat pe ritmurile unei melodii chinezeşti şi a unui cântec popular românesc.

Simpozion_Pecica_Gradinita_2022:

După momentul artistic al micuților, a urmat prezentarea expoziţiei de artă plastică, la  „Expresivităţi inspirate din cultura şi civilizaţia chineză” organizată la intrarea în Sala Festivă a Consiliului Local Pecica

Simpozion_Pecica2022_Expozitie:

Simpozionul propriu-zis a cuprins prezentarea pe scurt a celor 25 de lucrări elaborate de profesori și elevi ai Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica

În deschiderea lucrărilor simpozionului, primarul Petru Antal a vorbit despre Clubul Pro-China de la Pecica, club pe care îl conduce şi despre parteneriatele culturale şi economice pe care Pecica le are cu China.

„Cele mai vizibile parteneriate sunt cele pe partea economică, în Pecica existând o firmă care lucrează în parteneriat cu o societate din Shanghai. Relaţiile culturale pe care am început să le avem începând cu anul 2018 datorită Clubului Pro-China au dat naştere unor parteneriate economice”, a spus reprezentantul gazdelor. Tot primarul a fost şi cel care a prezentat pe scurt programul. „Avem 22 de lucrări susţinute de profesori ai Liceului «Gheorghe Lazăr» din Pecica şi trei susţinute de elevi”, a ţinut să precizeze primarul Petru Antal.

Simpozion_Pecica2022_Lucrări:

Pentru reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze la București, acest eveniment a reprezentat și prima ieşire oficială după pandemie

În continuare, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ i-a prezentat pe oaspeţii veniţi din China, pe reprezentantele Asociaţiei Con Brio şi pe ziariştii care au dat curs invitaţiei.

„Doamna Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei este la prima ieşire după pandemie, ceea ce înseamnă enorm pentru noi şi pentru Pecica. Vă mulţumim că sunteţi aici. Este pentru prima dată după şapte ani când simpozionul se desfăşoară în afara Aradului. Noi la Arad suntem puţini invidioşi…

Pentru mine este un moment special şi doresc să aduc mulţumiri Excelenţei Sale Han Chunlin, ambasadorul Chinei la Bucureşti, pentru sprijinul pe care îl acordă Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze. Îl invităm pe domnul ambasador la Arad, iar rugămintea mea este să viziteze şi Pecica, unde funcţionează primul Club Pro-China din ţară.

Aş vrea să menţionez că cea de a VII-a ediţiei a Simpozionului Internaţional «Cultură şi civilizaţie chineză. Dialoguri româno-chineze» este şi ultima care va avea loc în mod tradiţional, cu lucrări susţinute de lideri ai Aradului, studenţi şi elevi. De anul viitor ne propunem să urcăm la un alt nivel. Simpozionul va avea loc tot în luna noiembrie, dar ne propunem să-l organizăm mai aplicat, pe domenii, la sugestia jurnalistului Chen Jin.

Toate cele patru evenimente de astăzi se vor regăsi în cartea pe care o vom scoate împreună cu Primăria Oraşului Pecica”, le-a spus celor prezenţi prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Oaspeţii chinezi, impresionaţi de anvergura și organizarea evenimentului

Zhao Li, consilier cultural în cadrul Ambasadei Chinei la Bucureşti, care a mai vizitat Aradul şi cu altă ocazie, s-a arătat impresionată de ceea ce a văzut aici.

„Este o mare plăcere să fiu prezentă la cel de al VII-lea simpozion dedicat dialogurilor româno-chineze. Pentru contribuţia dumneavostră la sporirea prieteniei dintre popoarele chinez şi român vă transmit salutările ambasadorului Han Chunlin”, a spus reprezentanta Ambasadei Chinei, care a vorbit în limba română. Zhao Li a ţinut apoi un discurs, tot în limba română, despre civilizaţia chineză şi modul în care aceasta a evoluat.

La rândul său, vicepreşedintele CJA a vorbit despre relaţia pe care o are Consiliul Judeţean cu unităţile administrativ teritoriale din judeţ şi a propus ca ediţia de anul viitor a simpozionului să se desfăşoare în altă localitare din judeţ.

Mă bucur că am venit astăzi la Pecica, că am venit la un primar care face performanţă administrativă, dar face şi performanţă culturală. Propun ca anul viitor să găsim o altă localitate care să găzduiască simpozionul”, a afirmat Bulbuc.

Simpozion_Pecica2022_DiscursuriOficiale:

Iustin Cionca, preşedintele CJA, a ajuns și el la eveniment 

În ceea ce-l priveşte, preşedintele CJA, Iustin Cionca, fost primar al oraşului Pecica, i-a felicitat pe cei care şi-au susţinut lucrările pentru nivelul ridicat al acestora, dar a vorbit şi despre relaţiile instituţiei pe care o conduce cu Republica Populară Chineză.

„Noi, Consiliul Judeţean Arad avem relaţii foarte bune cu Republica Populară Chineză. Pe parcursul vizitelor pe care le-am făcut în China am văzut foarte multe lucruri interesante. Sunt convins că şi dumneavoastră veţi găsi multe lucruri în România pe care să le duceţi în China”, le-a spus Cionca oaspeţilor chinezi.

A urmat un scurt moment artistic prezentat de Cenaclul Lucian Emandi, după care cuvântul de încheiere i-a aparţinut conslierului cultural al Ambasadei Chinei, Zhao Li.

„Vreau să transmit mulţumiri din partea mea şi a ambasadorului Han Chiunlin, domnului preşedinte Cionca, domnului vicepreşedinte Bulbuc, domnului primar Antal, doamnei prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, pentru reuşita acestui eveniment. Sunt impresionată de ceea ce aţi făcut aici, sunt lucrări reuşite, interesante. Felicitări. De abia aştept să vin la următoarea ediţie a simpozionului, care se va desfăşura într-o nouă formă”, a încheiat Zhao Li.