Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze a avut oaspeţi de la Pecica

Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze a avut astăzi oaspeţi de la Pecica, oraşul care urmează să găzduiască la toamnă o nouă ediţie a Simpozionului „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze“. Este vorba despre Blazena Miroslava Karkus, noul director al Liceului „Gheorghe Lazăr” Pecica şi Eugenia Ponta Pete, directoarea Casei de Cultură Pecica.
Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze a avut oaspeţi de la Pecica
Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Forumului, a ţinut să precizeze încă de la începutul întâlnirii cu presa că este vorba despre simpozionul care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, dar a fost amânat din cauza pandemiei. „Nu credeam că Pecica este în stare să se mobilizeze, să participe atât de consistent la simpozionul nostru. Ce au făcut cele două doamne a fost impresionant. Doamna Blazena Miroslava Karkus, care era director adjunct şi-a mobilizat colegii, dar şi elevii să scrie câte o lucrare despre cultura şi civilizaţia chineză. Au fost realizate astfel 40 de lucrări. În plus, a fost organizată o expoziţie despre China. De asemenea, Cenaclul Lucian Emandi (n.r. reprezentat de Eugenia Ponta Pete) a elaborat poezii cu acest prilej”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, care le-a dat apoi cuvântul invitatelor sale. „Propunerea pe care ne-a făcut-o doamna prof. Lizica Mihuţ a fost pentru noi o provocare. Cadrele didactice au răspuns acestei invitaţii alegând câte o temă, în funcţie de specializarea fiecăruia. Ne dorim ca activităţile care vor avea loc la toamnă să fie un real succes”, susţine Blazena Miroslava Karkus. Aceasta a mai ţinut să precizeze că simpozionul va prilejui organizarea unei expoziţii sub genericul „Expresivităţi cromatice în cultura şi civilizaţia chineză”, la care vor participa artişti locali şi elevi. În continuare, Eugenia Ponta Pete a ţinut să remarce că înfiinţarea Clubului Pro China de la Pecica se datorează colaborării cu prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. „Datorită prezenţei dumneavoastră şi cunoştinţelor pe care le avem prin dumneavoastră, s-a constituit şi la Pecica un Club Pro China. Cenaclul «Lucian Emandi» care are 12 ani de viaţă va fi prezent în cadrul evenimentului din această toamnă cu un moment. Am scris proză care a fost tradusă în limba engleză”, a spus Eugenia Ponta Pete.

Activitatea culturală de la Pecica elogiată de membrele Asociației Con Brio

În continuare, Ana-Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei Con Brio, Ramona Pantea, Liliana Bran şi Tabita Cristea, au elogiat activitatea culturală a pecicanilor. „Cunosc activitatea culturală desfăşurată în oraşul Pecica, care a fost primul oraş Cetatea Culturală a judeţului. Am avut împreună activităţi foarte frumoase, iar acum continuă în forţă, alături de Forum şi Asociaţia Con Brio”, a declarat Ana-Maria Dragoş. „Este o mare bucurie să vă primim şi că sunteţi alături de noi. Vă mulţumim că sunteţi alături de noi şi că veţi rămâne în grupul nostru, al Forumului”, le-a spus Ramona Pantea celor două invitate de la Pecica. „N-am ştiut atâtea lucruri despre viaţa culturală a oraşului Pecica. Vă felicit pentru implicare. De abia aştept să vină toamna, să înţeleg cromatica din alt punct de vedere, a spus Liliana Bran, în timp ce Tabita Cristea a punctat: „Vă mulțumim că ediția de anul acesta a Simpozionului «Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze» se va ține la Pecica. Avem așteptări mari.

Galerie foto (1)