Cartea semnată de Claudiu Porumbăcean are meritul de a însoți relatarea prin cuvânt, cu cea prin imagini (Album fotografic, Album documentar, Anexe documentare), la care adaugă, o necesară Bibliografie, precum și Indice de Nume și Indice de localități.
Avea dreptate vicepreședintele Consiliului județean, Ionel Bulbuc, când lansa întrebarea privind oportunitatea de a se organiza o activitate culturală în condițiile războiului crunt din Ucraina. Este adevărat, trăim vremuri dificile, dar acestea, oricât de dramatice ar fi, nu trebuie să oprească actul de cultură, mai ales, că au loc puține evenimente prestigioase în domeniu.
Lansarea cărții „ADRIAN DEMIAN și REUNIUNEA ROMÂNĂ DE CÂNTĂRI ȘI MUZICĂ „VASILE LUCACIU” DIN SATU MARE, semnată de istoricul Claudiu Porumbăcean
Complexul muzeal județean Arad, în parteneriat cu instituția „soră” din SATU Mare și cu Filarmonica arădeană a organizat în somptuosul hol al Palatului Cultural, o expoziție prilejuită de Lansarea cărții ADRIAN DEMIAN și REUNIUNEA ROMÂNĂ DE CÂNTĂRI ȘI MUZICĂ „VASILE LUCACIU” DIN SATU MARE, semnată de istoricul Claudiu Porumbăcean, expoziție, ce va rămâne deschisă în lunile martie și aprilie, așa încât arădenii au oportunitatea de a urmări pagini din marea noastră istorie, scrisă de intelectuali, pentru care demnitatea națională a constituit un mod de existență, chiar și atunci când învedera sacrificii.
Cartea în discuție, apărută în condiții grafice excepționale, are în atenție, în capitole distincte,
moștenirea culturală a lui Vasile Lucaciu, dar și activitatea de excepție a lui Adrian Demian și a familiei sale, prin raportare la Reuniunea de Cântări și Muzică, dar și la Conservatorul de Muzică din Satu Mare, la Societatea Filarmonică și, nu în ultimul rând, la Asociația Corurilor Țărănești din Sătmar. Cartea semnată de Claudiu Porumbăcean are meritul de a însoți relatarea prin cuvânt , cu cea prin imagini (Album fotografic, Album documentar, Anexe documentare), la care adaugă, o necesară Bibliografie, precum și Indice de Nume și Indice de localități.
Cine este Adrian Demian?
Probabil, puțini sunt cei, care știu că a fost profesor de muzică și primul dirijor al Corului Filarmonicii arădene (unul din cei patru copii, Silvia, distinsa directoare a Liceului arădean, îi continuă pasiunea pentru muzică și activități culturale prestigioase), dar și mai puțini cunoaștem biografia unei familii, cu un destin special.
Adrian Demian, unul din cei mai mari dirijori ai Sătmarului în perioada interbelică, director al Conservatorului de Muzică și organizatorul unor „sărbători cultural-naționale” memorabile, este fiul unor țărani înstăriți, tatăl, participant la Marea Adunare de la Alba Iulia, iar soția, aparținând unei familii nobiliare românești, fiica lui Ilie Carol Barbul, un lider al românilor sătmăreni la 1918, primul subprefect român din județul Satu Mare (apoi, prefect: 1921-1926 ), deputat în Parlamentul României și fondator al primului periodic românesc laic din Satu Mare.
Să reținem că la Arad, unde s-a retras pentru o vreme, Ilie Carol Barbul a avut importante proprietăți , confiscate după nedreapta naționalizare comunistă. Subliniem pentru prezentul intolerant, lecția oferită de Ilie Carol Barbul, care a încuviințat căsătoria fiicei sale cu „alesul” ei, cele două familii fiind din partide potrivnice, iar nașii au fost Octavian Goga și Veturia .
CORUL ACADEMIC al Filarmonicii arădene, condus de Robert Daniel Rădoiaș, îndelung aplaudat pentru impecabila sa prestație,
a început și a încheiat LANSAREA DE CARTE și EXPOZIȚIA, care ÎMPREUNĂ, au materializat, ideea admirabilă a unei rememorări inedite a istoriei noastre din perspectivă contemporană.