[ARĂDENI CE NU TREBUIE UITAȚI]: DORIN FRANDEȘ

O biografie impresionantă, extrem de puțin cunoscută până și acum a unui om elegant și discret, sobru și profund, un profesionist prin excelență, un nume pe care arădenii nu trebuie să-l uite

​În anul 1987, când a venit la Arad, prin concurs, în calitate de dirijor al Filarmonicii timp de 21 de ani din care 14 ani ca director al acesteia, Dorin Frandeș avea o biografie impresionantă, mai puțin cunoscută marelui public.

Cu tatăl violonist la Opera Română și profesor la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, Dorin Frandeș a început să studieze pianul, iar fratele său mai mic a optat pentru vioară.

De ce pianul?

O întrebare la care Dorin Frandeș răspunde prompt și cu franchețe, subliniind faptul că pianul a fost opțiunea sa, inițial din comoditate și apoi, din convingere fiind „instrumentul la care se pot interpreta lucrări complexe”, presupunând o asumare plenară, pentru că „există un preț al performanței”, ce poate fi cu greu cuantificat, deoarece reunește nu doar 4-5 ore de studiu zilnic, ci și renunțări și adesea sacrificii.

A absolvit atât Liceul de Muzică, secția pian cât și Conservatorul din Cluj-Napoca, unde inițial a studiat pianul dar, pentru că după 14 ani s-a reînființat clasa de dirijat orchestră, Dorin Frandeș a hotărât să urmeze o a doua specialitate, dirijatul de orchestră.

Pentru aceasta a susținut un nou examen foarte greu.

Clasa avea doar 4 locuri, cu puține discipline recunoscute dar studiosul student Dorin Frandeș finalizează clasa de dirijat orchestră cu cea mai mare medie la nivel național. Încă din anul 3 lea de facultate s-a angajat ca secretar muzical la Filarmonica din Cluj-Napoca desfășurând în paralel o prestigioasă activitate culturală.

Astfel a realizat la studioul Radio Cluj cronici săptămânale ale spectacolelor de la Opera română precum și ciclul de emisiuni „Univers XX”.

A activat ca membru în prima redacție a revistei studențești „Intermezzo”, replica muzicală a revistei „Echinox”.

Este surprinzătoare pasiunea lui Dorin Frandeș pentru ceramică și artă decorativă, pasiunea ce l-a determinat să urmeze cursurile de pregătire în domeniu, participând chiar cu lucrări în expoziții organizate la nivel județean.

Acestei fertile perioade de formare temeinică la Cluj-Napoca, urmează 12 ani la Sibiu în calitate de dirijor al Filarmonicii și profesor de orchestră.

Dorin Frandeș a desfășurat la Sibiu o bogată activitate atât la Filarmonică unde a dirijat numeroase lucrări simfonice din literatura universală și românească, unele din ele în primă audiție, realizând înregistrări speciale, multe din ele aflate în fonoteca de aur a radio României, cât și ca dirijor al corurilor unor mari intreprinderi din zonă.

Subliniem că la Sibiu, Dorin Frandeș a fondat o orchestră de cameră (Ars Caedonica) și a publicat articole de specialitate în prestigioasele reviste „Transilvania” (Sibiu) și „Steaua” (Cluj-Napoca).

Opțiunea pentru Arad în anul 1987

– a fost determinată, potrivit precizării lui Dorin Frandeș, de faptul că Filarmonica arădeană avea o orchestră simfonică completă, un cor academic profesionist, clădire proprie cu două săli de concerte, cea mai bună acustică pentru muzică și una dintre cele mai mari biblioteci muzicale din țară.

Cu venirea lui Dorin Frandeș la Arad și mai apoi la conducerea Filarmonicii, timp de 21 de ani, începe cea mai bună perioadă a Filarmonicii Arădene din 1989: repertoriu profesionist, invitați de prestigiu, turnee în străinătate cu orchestra și corul, în Italia, Germania, Austria, Elveția, Spania, Olanda, Serbia, Ungaria, iar în anul 2006 cel mai lung turneu de concerte (50 de zile), în 29 de state ale Americii, înregistrări de CD.

Să reținem că Dorin Frandeș a inițiat proiecte inclusiv transfrontaliere și a organizat, printre altele trei ediții ale Festivalului internațional „Iubiți Muzica Românească”, a dirijat ca invitat orchestre ale tuturor filarmonicilor din țară precum și spectacole la opere din Cluj-Napoca (unde copil fiind a cântat în corul acesteia) și Iași, la teatrele lirice din Brașov  și Constanța.

A colaborat la TV Baricada Arad și la Radio România Muzical, la Radio Timișoara, precum și la posturile Trinitas, Speranța, Credo, Budapesta, Szeged, Bekescsaba și a editat un volum „Arad, locuri în care s-a ascultat muzică”, volum ce ar trebui actualizat și reeditat pentru informarea arădenilor și nu numai, a publicului meloman.

Paralel cu activitatea de la Filarmonică a vădit o vocație de mentor fiind cadru didactic asociat la Institutul „Emanuel” din Oradea, la Universitatea de Vest din Timișoara și la Universitatea „Vasile Goldiș”.

Venirea la Arad este considerată de Dorin Frandeș o schimbare majoră în evoluția profesională dar și în viața de familie.

Se căsătorește cu o distinsă și cultivată doamnă (fiică a regretatului medic și poet Teodor Frâncu), medic și cadru didactic în învățământul superior și are un fiu, care urmează și el o carieră muzicală, alta decât a tatălui său (canto, regie de musical, studii europene), iar ateul declarat care era se apropie de Dumnezeu și dirijează coruri ale unor congregații bisericești din cultul baptist și penticostal la Arad și Pecica. Este doctor în estetică muzicală (2002).

​În concluzie, o biografie impresionantă, extrem de puțin cunoscută până și acum a unui om elegant și discret, sobru și profund, un profesionist prin excelență, un nume pe care arădenii nu trebuie să-l uite, Dorin Frandeș.